Medicina a intrat intr-o noua era datorita tehnologiilor inovatoare care apar intr-un ritm incredibil de alert. Ne indreptam inevitabil catre informatizarea nu doar a procesului de diagnostic, ci si in ceea ce priveste tratamentul. Instrumentele digitale sunt folosite acum in toate specialitatile medicale. De asemenea, farmacologia este in pas cu revolutia tech din lumea medicala, asa ca avem din ce in ce mai multe aplicatii care ne ajuta sa luam medicamentele corect si la timp.

Avand in vedere ca deja traim intr-un secol complet digitalizat, specialistii lanseaza sase predictii despre viitorul medicinei pe care trebuie sa le stii:

Preventia va fi ridicata la rang de arta 

O veste incredibil de buna, am zice si noi. Cu atatea dispozitive, aplicatii si medicamente ce pot detecta si inlatura din ce in ce mai multe boli inca de la aparitie, medicina se va concentra tot mai mult pe preventie. Aceasta abordare va reduce costurile tratamentelor sau chiar le va evita complet.

Nano tehnologia

Desi acest domeniu a aparut in discutie de peste 20 de ani, se pare ca ne apropiem in sfarsit de momentul in care nanorobotii vor administra tratamente exact acolo unde are corpul nevoie. In plus, putem vorbi deja de conceptul de nanomedicamente, mai ales in domeniul oncologic unde deja sunt utilizate la scara larga in tratamentul cancerului de san si al cancerului de plaman non-small. Din nefericire, va mai dura insa o perioada pana vom putea trimite o echipa de nanorobotei sa faca operatii pe cord prin intermediul unei pilule.


Medicamentele personalizate

Viitorul inseamna clar medicina personalizata. Stim deja ca nu exista doua organisme identice printre cei 7 miliarde de oameni ai acestei planete si ca un medicament nu actioneaza la fel in cazul a doi pacienti cu aceeasi afectiune. Dezvoltarea medicamentelor customizate inseamna mai multa eficienta si mai putine efecte adverse pentru bolnav.

Inteligenta Artificiala

In viitor, IA va fi parte integranta din vietile noastre. Pacientul va fi ajutat nu doar sa isi administreze medicamentele, ci si sa controleze, sa adapteze si sa verifice eficacitatea lor. IA isi va insusi cunostinte medicale si va fi capabil sa ofere sfaturi competente intr-un timp mai scurt decat ii ia unui om sa faca acelasi lucru.

In ceea ce priveste partea chirurgicala, pacientul va avea parte de un screening fizic general facut de IA. Acesta va executa si operatii robotice de inalta calitate prin compararea anatomiei pacientului cu matrite existente in sistem si va decide singur ce este diferit si cum sa restabileasca echilibrul, sectionand si suturand cu o precizie mult mai mare decat orice chirurg uman. Dar asta se va intampla probabil tot intr-un spital, nu chiar la tine acasa. 🙂

Uterul artificial

Se pare ca in sectorul gineco-obstetric lucrurile avanseaza deja foarte rapid de cand uterul articifial a fost creat. Embrionii sunt crescuti in conditiile uterului matern si imita aproape perfect o sarcina normala. Datorita succesului pe care il au fertilizarile in vitro, in 10-20 de ani, copiii vor fi conceputi in laborator si crescuti in utere artificiale cu aceleasi rezultate ca si sarcinile fiziologice.

In plus, de curand a avut loc primul transplant uterin cu succes din lume si prima sarcina dusa la termen in cadrul unui uter transplantat.

Tehnologia CRISPR

Aceasta tehnologie permite modificarea genetica si va determina disparitia majoritatii bolilor gentice. Vom avea algoritmi de identificare si anulare a diferentelor genetice astfel incat, cel putin din acest punct de vedere, copiii se vor naste perfect sanatosi. De asemena, CRISPR poate controla chiar si genele ce tin de aspectul fizic al embrionilor, iar defectele fizice vor fi anulate inca dinainte de conceptie.

Transplanturi cu organe artificiale

Insuficienta de organe va fi diminuata prin folosirea pentru transplanturi a organelor crescute in laborator sau chiar create de la zero cu ajutorul imprimantelor 3D.

Dezvoltarea medicinei in aceste directii va duce fara indoiala la un viitor din ce in ce mai sanatos pentru oameni. Digitalizarea pacientilor a inceput, accesul la informatia medicala fiind deja un lucru banal. Pana sa ajungem insa sa fim exact pe directiile discutate mai sus, nu uita sa fii foarte atent la sursele de informare medicala si sa urmaresti platforme despre sanatate de incredere ca sa stii intotdeauna care este cea mai buna alternativa pentru situatia medicala in care te afli.  

Ne găsești și pe youtube