Sinuzita poate fi extrem de neplăcută: presiunea asupra sinusurilor este foarte dureroasă și uneori devine imposibil să lucrezi, să mergi la școală sau să te ocupi de treburi casnice. Dacă durerea cauzată de sinuzită a devenit un stil de viață pentru tine, în special în perioada zilelor de toamnă și de iarnă, iată ce tratament ar trebui să folosești sau cum poți preveni această afecțiune în 9 pași simpli.

Tratament sinuzită – medicamente sau antibiotice?

Cum în cele mai multe cazuri, sinuzita este cauzată de un virus, medicul îți va recomanda medicamente pentru sinuzită precum decongestionante, spray-uri nazale și medicamente antiinflamatoare, precum ibuprofen pentru a atenua simptomele. Este foarte important să discuți cu medicul tău înainte de a lua aceste medicamente dacă ai boli de inimă, hipertensiune arterială, boli tiroidiene, diabet zaharat, glaucom, probleme de prostată, dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Dacă acest tratament pentru sinuzită nu ajută la ameliorarea simptomelor în șapte zile (pentru adulți) sau zece-paisprezece zile (la copii), este posibil ca medicul să prescrie antibiotice. Este foarte important să urmezi tratamentul pentru sinuzită așa cum a fost prescris, chiar dacă simptomele au dispărut. În caz contrar, bacteria se poate întoarce într-o formă rezistentă la antibiotic.

Citește și: Principalele semne că ai sinuzită

9 pași pentru a preveni sau trata sinuzita fără medicamente

  1. Păstrează distanța. Limitează cât mai mult contactul cu persoanele bolnave. Spală-te pe mâini foarte des cu apă și săpun, în special înainte de masă.
  2. Irigare nazală. Realizată corect, irigarea nazală ajută la înlăturarea mai ușoară a bacteriilor și a altor agenți iritanți.
  3. Verifică fluxul de aer din casă. Utilizează un umidificator în casă – va ajuta la eliminarea mucusului mai ușor. Totuși, nu uita să cureți umidificatorul des pentru a te proteja împotriva mucegaiului sau a altor alergeni.
  4. Aerisește! Deschide geamurile în casă în zilele când nu este mult polen în aerul de afară. Aerul închis agravează problemele sinusale.
  5. Hidratează-te. Încearcă să bei între 8 și 10 pahare de apă sau suc de fructe pentru a îți lubrifia gâtul. Evită alcoolul și cafeaua pentru că te vor deshidrata.
  6. Conservă-ți energia. Dacă ai sinuzită, organismul tău are nevoie să se refacă – dormi cel puțin 8 ore într-o zi și stai în pat. Încearcă să stai întins pe o parte sau ridică-ți capul cu o pernă pentru a respira mai ușor.
  7. Ai grija la alergii! Dacă ai alergii, evită expunerea la factorii declanșatori cât de mult poți.
  8. Evită fumul. Expunerea la fumul de țigară și la mirosurile chimice puternice îți pot irita și inflama nasul.
  9. Atenție la presiune! Este posibil să observi dureri ale capului sau nasului în timpul schimbărilor extreme de presiune sau temperatură (dacă ai sinuzită, nu este cea mai bună idee să călătorești cu avionul).

Surse:

https://medbroadcast.com/condition/getcondition/sinusitis

https://www.healthyessentials.com/wellness-solutions/how-to-prevent-sinus-infections

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre sinuzită?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital