În prezența unor simptome ce perturbă intestinul gros care nu pot fi explicate de o altă afecțiune, specialiștii atribuie pacientului diagnosticul de colon iritabil. Nu au fost identificate cauzele clare pentru care apare sindromul colonului iritabil, însă se pare că intestinul este mai sensibil și mai reactiv la schimbările în alimentație și în starea de spirit.

Factorii care par să ducă la un colon iritat includ evenimentele tulburătoare din viața pacientului și gastroenterita, iar sensibilitatea poate fi mediată cu ajutorul serotoninei. Totuși, factorii de influență diferă de la o persoană la alta, așa că este dificilă realizarea unei liste care să conțină alimente specifice de evitat și factori de stres.

Simptome colon iritabil – primele semnale de alarmă

Probabil că cea mai bună metodă de a înțelege ce este colonul iritabil este să urmărim semnele care anunță prezența acestuia. Acestea fiind spuse, ți-am pregătit o listă cu semne și simptome care ți-ar putea sugera că suferi de colon iritabil.

  • Crampe și dureri abdominale

Cel mai comun simptom în sindromul colonului iritabil este durerea abdominală, ce poate reprezenta un factor cheie în diagnostic. În mod obișnuit, creierul și intestinul lucrează împreună pentru a controla digestia, însă în cazul colonului iritabil semnalele sunt distorsionate, fapt ce conduce la tensiune dureroasă în mușchii tractului digestiv. De obicei, durerea este localizată în partea inferioară a abdomenului sau pe toată dimensiunea acestuia, însă se întâmplă rar ca durerea să apară în partea de sus.

  • Diaree sau constipație, sau alternarea între cele două

Accelerarea tranzitului intestinal provocat de un colon iritabil poate să ducă la vizite urgente la toaletă, acesta fiind principalul factor de stres al pacienților care suferă de acest sindrom. Persoanele cu un colon iritabil la care predomină diareea prezintă un scaun apos ce conține, adesea, mucus. La polul opus, există situația în care tranzitul intestinal este încetinit, unii pacienți având mai puțin de 3 scaune pe săptămână. Cel mai sever caz este acela în care diareea și constipația sunt alternate, fapt care duce la puternice dureri abdominale.

  • Balonare

Digestia alterată produsă de un colon iritabil duce la o producție mai mare de gaze, fapt care cauzează balonarea. Majoritatea pacienților cu sindromul colonului iritabil afirmă că balonarea este unul dintre cele mai persistente și agasante simptome.

  • Amețeli și insomnii

Mai mult de jumătate dintre pacienții cu colon iritabil prezintă stări de amețeli, dar și dificultăți în a adormi, trezirea frecventă în timpul nopții și senzația de oboseală excesivă dimineața. Principala problemă în această situație este faptul că un somn neliniștit duce la simptome mai severe a doua zi.

  • Depresie și anxietate

Nu este clar dacă sindromul colonului iritabil este exprimarea stresului sau dacă stresul provocat de colonul iritabil face pacienții mai predispuși la probleme psihologice. În orice caz, anxietatea și colonul iritabil creează un cerc vicios.

Dacă prezinți simptome ale colonului iritabil care îți îngreunează viața, este important să faci o vizită medicului pentru a obține un diagnostic. Colonul iritabil este diagnosticat în urma prezenței durerii abdominale pe o perioadă de minim șa

se luni în combinație cu modificări ale tranzitului intestinal. Medicul te poate trimite la gastroenterolog, care te poate ajuta să identifici factorii declanșatori și modalitățile de a controla simptomele.

Citește și REGIM COLON IRITABIL – CE GREȘELI FACI ÎN ALIMENTAȚIE?


Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/9-signs-and-symptoms-of-ibs#section1

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre colonul iritabil?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital