De cele mai multe ori, apariția tahicardiei este ceva absolut normal și fiecare dintre noi o poate experimenta zilnic. Principalul mod prin care inima poate crește cantitatea de sânge ce este pompată în timpul momentelor ce implică efort sau stres este prin creșterea ritmului cardiac. Acest tip normal de tahicardie se numește tahicardie sinusală.

Ce este tahicardia?

Cu toate acestea, există alte tipuri de tahicardie anormală care prezintă riscuri, principalele fiind cea atrială și cea ventriculară. Totuși, ce este tahicardia?
Cea mai simplă definiție ne spune că tahicardia este „un ritm cardiac rapid, peste cel normal, ce apare chiar și atunci când nu executăm nici un fel de activitate”. Dacă stăm pe loc și avem un ritm cardiac de peste 100 de bătăi pe minut, se consideră că avem tahicardie.

Pentru a ne feri de ea, trebuie să știm în primul rând ce o cauzează. În funcție de tipul de tahicardie despre care vorbim, cauzele sunt numeroase și variate. În general, tahicardia sinusală poate fi cauzată de exerciții fizice, stres și anxietate, febră, medicamente și droguri.

Tahicardia atrială este probabil să apară la persoanele care fumează, consumă alcool sau beau cafea în cantități mari. În unele cazuri, este strâns legată de infarcturi și este mult mai comună la femei și la copii.

În ceea ce privește tahicardia ventriculară, aceasta este legată de tulburări mai serioase ale inimii, precum lipsa de oxigen și poate fi asociată cu afecțiuni cum ar fi sarcoidoza (provoacă umflarea pielii și a altor țesuturi ale corpului). Este, de asemenea, asociată cu probleme structurale ale inimii precum cardiomiopatia, medicamentele sau cu dezechilibrul electrolitic.

Simptomele tahicardiei – principalele semne că trebuie să mergi la medic

Când inima bate prea rapid, este posibil să nu pompeze sângele eficient în corp. Acest lucru poate priva organele și țesuturile de oxigen și poate cauza următoarele semne și simptome:

  • Dificultate în respirație;
  • Amețeală;
  • Puls rapid;
  • Palpitații (un ritm cardiac inconfortabil, bătăi neregulate ale inimii);
  • Durere în piept;
  • Leșin.

La unele persoane, simptomele tahicardiei nu sunt evidente, așa că ea este depistată doar în timpul unui control, cu ajutorul electrocardiogramei. Tocmai de aceea este important să mergi la medic, fie că experimentezi sau nu simptomele de mai sus.

Citește și despre TOP TRATAMENTE ÎMPOTRIVA TAHICARDIEI

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre tahicardie?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital