Diabetul îmbracă diferite forme și, odată cu acestea, apar simptome variate pe care este important să le recunoaștem încă de la început pentru a evita riscul apariției unor complicații greu de stăpânit.

Simptomele diferă în funcție de nivelul zahărului din sânge, iar anumite persoane, în special cele care suferă de diabet zaharat de tip 2 s-ar putea să le observe la început. În cazul diabetului de tip 1, semnele apar rapid și sunt mult mai severe.

Care sunt principalele simptome ale diabetului?  

Atât în cazul diabetului zaharat de tip 1, cât și în al celui de tip 2, principalele simptome care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă sunt:

  •         Sete excesivă;
  •         Urinare frecventă;
  •         Senzație permanentă de foame;
  •         Pierdere bruscă în greutate;
  •         Amețeli;
  •         Iritabilitate;
  •         Vedere încețoșată:
  •         Infecții frecvente.

Majoritatea acestor simptome apar ca rezultat al încercărilor corpului de a genera energie. De exemplu, o persoană s-ar putea confrunta cu stări de amețeală și oboseală din cauza faptului că nu poate absorbi suficientă energie din alimentele consumate, sau poate urina frecvent și experimenta setea excesivă pentru că nivelul crescut de glucoză determină organismul să elimine cantități mari de fluide.

Când este recomandat să mergem la doctor?     

De îndată ce resimțim oricare dintre simptomele de mai sus. Cu cât diagnosticul este dat mai devreme, cu atât putem începe tratamentul mai repede. Cu toate acestea, după cum am menționat anterior, persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 nu experimentează simptome la începutul bolii, fapt pentru care sunt extrem de importante analizele de sânge care să determine nivelul glicemiei.

 

În plus, un alt factor de risc în cazul diabetului îl reprezintă istoricul familiar. Dacă știi că ai persoane în familie care suferă de această afecțiune, nu ezita să îți contactezi medicul de familie.

Citește și articolul despre DIETA PENTRU PREVENȚIA SAU CONTROLUL DIABETULUI.

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre diabet?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital