”Introducerea sistemelor bazate pe inteligența artificială ar putea fi mai ieftină decât angajarea și formarea noului personal. Acestea sunt, de asemenea, disponibile universal și pot chiar monitoriza pacienții de la distanță” – Dr. Jorg Goldhahn, ETH Zurich.

Evoluția inteligenței artificiale va fi fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i se va întâmpla vreodată omenirii.” – Stephen Hawking

În 1934, apare pentru prima dată în literatura de ficțiune o scriere despre un robot doctor. Povestea îi aparține lui Harl Vincent, se numește ”Rex” și face parte din seria ”Astounding Stories”. De atunci au trecut mai mult de 80 de ani, timp în care robotica a evoluat până într-acolo încât poveștile au devenit realitate. Medicii se folosesc de roboți chirurgicali, cercetătorii au dezvoltat nanoboți care pot pătrunde în corpul uman și acționa direct la locul cu probleme. Următorul pas în medicina paliativă este dezvoltarea roboților asistenți.

Roboții asistenți - medicina viitorului

Ce au în comun Mabu, Paro, Pepper și Jibo?

La prima vedere pare o înșiruire de nume, dar este mai mult decât atât. Acești patru roboți sunt special creați pentru a îngriji pacienții la domiciliu. Deși unii dintre ei au fost introduși și în alte domenii, cum ar fi Pepper care activează și în domeniul hotelier, la bază sunt roboți asistenți.

Mabu este un asistent medical personal. El este un robot inteligent, interactiv social, care poate purta conversații ce sunt adaptate pentru fiecare pacient în parte. Mabu nu este un robot mobil, dar poate face contact vizual cu pacientul în timp ce vorbește cu acesta.

Paro este o focă albă și pufoasă, un robot interactiv creat special pentru pacienții care suferă de demență. Acesta are înglobați senzori tactili, auditivi, precum și senzori de temperatură, lumină și postură. Paro reacționează la comportamentul uman și se modelează după acesta pentru a crea cea mai bună experiență pentru pacient.

Pepper este un robot mai complex. Acesta este primul robot umanoid social care poate să recunoască atât emoțiile fundamentale ale omului, cât și chipurile. A fost creat pentru a interacționa cu oamenii atât la nivel conversațional, cât și printr-un ecran tactil.

Jibo este un robot mai complex care are funcții multiple. De la tehnologia avansată de recunoaștere facială și vocală, până la funcții complexe de conectare cu sistemele inteligente din casă, Jibo este un ajutor nu doar pentru pacienți, ci pentru toți.

Vor lua roboții locul oamenilor?

Cercetătorii sunt convinși că roboții asistenți sunt de un real ajutor pentru pacienții care sunt îngrijiți la domiciliu. De la simple conversații, până la administrarea de medicamente, roboții pot îndeplini sarcini multiple. Însă, aceștia nu vor putea înlocui oamenii, pentru că inteligența artificială nu a ajuns atât de departe încât să arate empatie. Singura formă de empatie este aceea simulată, o empatie care nu va semăna prea curând cu ceea ce oamenii pot oferi.

Totuși, medicii sunt optimiști în ceea ce privește evoluția pacient – robot asistent. Iar rezultatele pe care această legătură le-a înregistrat sunt extraordinare. Pacienții se simt bine în compania asistenților robotizați, unii chiar preferându-i pe aceștia pentru că, spun ei, le oferă companie necondiționat și nu îi dezamăgesc niciodată.

Domeniul roboticii mai are multe de oferit. Putem spune chiar că este abia la început de drum. Unde ne vor duce aceste cercetări și dacă Stephen Hawkings a avut dreptate, rămâne de văzut.

Citește și despre CARE SUNT AȘTEPTĂRILE DE LA DOMENIUL MEDICAL ÎN 2019.

Ne găsești și pe youtube