Tratamentul prin regim pentru reflux gastroesofagian

De obicei, pacienții se confruntă cu boala de reflux gastroesofagian pe termen lung, fapt ce se poate manifesta sub diverse simptome neplăcute (arsuri gastrice, dureri de stomac). Severitatea afecțiunii depinde de multe ori de dietă și de stilul de viață al unei persoane și de multe ori, cel mai bun mod de a ameliora simptomele este adoptarea unui regim alimentar sănătos.

Regim pentru reflux gastroesofagian – pași de urmat

Cel mai bun tratament pentru reflux gastroesofagian este format dintr-un regim corect și un stil de viață sănătos. Înainte de a stabili ce alimente sunt recomandate sau nu într-un regim pentru reflux gastroesofagian, este important să îți oferim o listă cu sfaturi care pot contribui la prevenirea afecțiunii și la ameliorarea simptomelor.

Iată câteva sugestii:

 • Obține și menține o greutate normală a corpului;
 • Mănâncă mese mici și dese. Cantitățile mari de mâncare pot crește presiunea în stomac;
 • Limitează consumul de grăsimi, deoarece acestea părăsesc cel mai greu stomacul;
 • Stai drept în timp ce mănânci și menține postura între 45 și 60 de minute după masă;
 • Evită să mănânci înainte de culcare;
 • Evită hainele strânse în jurul taliei;
 • Când dormi, menține-ți capul mai sus decât restul corpului;
 • Renunță la fumat.

Pe lângă sfaturile mai sus menționate, este important să știi ce alimente ar trebui să eviți într-un regim pentru reflux gastroesofagian, deoarece este o afecțiune digestivă și alimentația poate juca un rol foarte important în cadrul tratamentului:

 • Evită carnea, deoarece tinde să fie bogată în colesterol și acizi grași. Un studiu publicat în Alimentary Pharmacology and Therapeutics a explorat relația dintre colesterol și refluxul gastroesofagian, iar rezultatele au arătat că persoanele care consumă mai mult colesterol și acizi grași sunt mai predispuși spre a experimenta simptomele afecțiunii.
 • Limitează uleiurile și alimentele bogate în grăsimi.
 • Încearcă să eviți laptele și brânza, acestea fiind surse de grăsimi saturate.

Alte alimente care ar putea declanșa simptomele includ: ciocolata, menta, băuturile carbogazoase, cafeaua, alimente și băuturi acide, precum sosul de roșii și sucul de portocale.

Deși nu există multe dovezi clinice care leagă alimentele anterioare de boala de reflux gastroesofagian, experiențele pacienților care au afecțiunea sugerează că anumite alimente pot agrava simptomele. Cu toate acestea, alimentele „interzise” pot varia de la un pacient la altul.

Privind partea plină a paharului, un studiu din 2013 efectuat pe mai mult de 500 de persoane a demonstrat că anumite alimente pot reduce frecvența apariției simptomelor. Așadar, iată ce alimente este indicat să consumi dacă ții un regim pentru reflux gastroesofagian:

 • proteine din surse slabe în colesterol, precum somonul, păstrăvul, migdalele, lintea etc;
 • anumiți carbohidrați regăsiți în fructe, legume și în cereale integrale;
 • fructe bogate în fibre, magneziu și potasiu, în special fructele de pădure, merele, perele, avocado, pepenii, perele și bananele;
 • ouă, deși conțin colesterol;
 • legume verzi, precum broccoli, spanac, salată kale, sparanghel etc.

De asemenea, studiile sugerează că alimentele bogate în fibre, în special în fibre solubile, pot contribui la ameliorarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian.

Pentru mulți pacienți cu probleme digestive, sunt necesare și alte măsuri pe lângă schimbările de bază în dietă. Refacerea florei intestinale poate juca un rol important, iar acest lucru poate fi obținut prin consumul de alimente care conțin probiotice în mod natural. Între aceste alimente, regăsim: iaurt, kefir, murături.

Vezi și: REFLUX GASTROESOFAGIAN: SIMPTOME ȘI CAUZE

Alimentele care sunt bogate în prebiotice (alimente bogate în fibre care cresc selectiv bacterii benefice) includ: banane verzi, ceapă, usturoi și mere.

În concluzie, simptomele pacienților pot fi ameliorate dacă apelează la un regim pentru reflux gastroesofagian, sub îndrumarea atenta a medicului.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/314690.php

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15530-lifestyle-guidelines-for-the-treatment-of-gerd

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre reflux gastroesofagian?


Permisiune marketing: Accept să primesc mai multe informări din partea Adfaber și Pacientul Digital