Răspunsul statului Britanic la întrebarile populației legate de COVID-19

Conform cifrelor publicate de Guvernul Britanic pana la data de 16 Aprilie 2020, din cei 438 991 de oameni testati pentru depistarea virusului, 108 692 au fost declarati infectati iar dintre acestia 14 576 au decedat. Asociatia Engleza de sanatate publica a decisi sa raspunda la cele mai frecvente intrebari ale populatiei asa incat au realizat un Q&A accesibil tuturor la doar un click distanta care este actualizat periodic. Acesta are ca scop informarea populatiei in vederea opririi raspandiri virusului Corona.

1) Ce este COVID-19?


COVID-19 face parte dintr-o familie de Coronavirusuri care afecteaza caile respiratorii. În general, Coronavirus poate provoca simptome mai severe la persoanele cu sistem imunitar slăbit, la persoanele în vârstă și la cele cu afecțiuni precum diabet, cancer și boli pulmonare cronice.

2) Care sunt semnele și simptomele acestui virus?

Cele mai frecvente simptome ale acestui nou coronavirus (COVID-19) sunt:
– tuse continuă
– temperatură ridicată
– unele persoane pot suferi, de asemenea, dureri musculare, oboseală și dificultăți de respirație
– pierderea simturilor precum gustul si mirosul

3) Cum se răspândește acest virus?

Principala cale de transmitere este prin secretii sub forma unor picături eliminate in timpul tusei sau a stranutului. Aceste picături pot fi inhalate de persoanele din vecinatate sau pot ajunge pe mâinile lor și transferate ulterior spre organele externe ale cailor respiratorii, atunci când acestia isi atinge fața.
Cât timp supraviețuiește acest virus respirator va depinde de o serie de factori, de exemplu:
– de suprafața pe care se află virusul
– dacă este expus la lumina solara
– daca exista diferențe de temperatură și umiditate
– daca este expus la produsele de curățare

4) In ce circumstante pot iesi din casa?

Pentru a preveni răspândirea Coronavirusului (COVID-19), ar trebui să părăsiți casa doar pentru următoarele scopuri esențiale:
– cumpărături pentru necesitățile de bază, cât mai rar posibil
– o formă de exercițiu pe zi – de exemplu, alergare, plimbare sau ciclism – singur sau cu membrii locuintei dumneavostra
– orice nevoie medicală
– călătorind la și de la serviciu, dar numai acolo unde acest lucru este absolut necesar și nu poate fi făcut de acasă.

Restaurante, barurile, cafenelele, magazine neesențiale și alte afaceri s-au închis. Întreprinderile esențiale, cum ar fi magazinele alimentare și farmaciile rămân deschise.
Nu trebuie să vă întâlniți cu prieteni sau membri de familie care nu locuiesc în casa dumneavoastra.

Dacă cineva din locuinta dumneavoastră prezintă simptome de Coronavirus (tuse continuă sau o temperatură ridicată), ar trebui să stați toți în casă timp de 14 zile.

5) Ce mai pot face pentru a mă asigura că nu iau acest virus?

Pe lângă reducerea contactului cu alte persoane, există lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la oprirea răspândirea Coronavirusului:
– purtati întotdeauna șervetele cu dumneavoastra și folositi-le pentru a vă acoperii gura si nasul in timpul tusei sau strănutului. Apoi aruncati servetelul și spălați-vă mâinile sau folosiți un gel de dezinfectare
– spălați-vă pe mâini mai des decât de obicei, timp de 20 de secunde de fiecare dată cu săpun și apă sau produse de igienizare a mâinilor, mai ales când: ajungeti acasă sau la serviciu, suflati nasul sau tușiti, mâncați sau gestionați mâncarea
– evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura
– pastrati distanta sociala de 2 metri

6) Toți cei care au simptome vor fi testati?

Virusul circulă pe scară largă în comunitate ceea ce înseamnă că ar trebui să presupunem că oricine cu simptome are Coronavirus. Pana la sfarsitul lunii Aprilie, in Marea Britanie numărul de teste va creste la 25.000 pe zi. Se va acorda prioritate grupurilor mai în vârstă și vulnerabile, pentru a se asigura că au acces rapid la tratamentul și îngrijirea potrivită. Persoanele care prezinta simptome moderate nu vor fi testate.

7) Pot călători în străinătate?

Britanicii sunt sfatuiti sa nu calatoreasca in aceasta perioada. Acest aviz a intrat în vigoare la 17 martie si a fost aplicat inițial pentru o perioadă de 30 de zile.

8) Este eficienta curatarea cu dezinfectantul de mâini?

Cel mai bun mod de a vă proteja de infecții precum Coronavirus este să vă spălați regulat pe mâini cu apă și săpun. Dacă săpunul sau apa nu sunt disponibile si daca mainile dumneavostra sunt vizibil curate, se poate folosi dezinfectantul dar spalatul mainilor este cel mai eficient si trebuie sa ramana prima dumneavoastra optiune.

9) Trebuie să purtam măști pentru a ne proteja de infecții?

Măștile de față joacă un rol foarte important în spitalele, dar există foarte puține dovezi ale beneficiilor pe scară largă ale utilizării lor în afara acestora. Mastile trebuie purtate corect, schimbate frecvent, îndepărtate corespunzător și aruncate în siguranță pentru a fi eficiente.
Exista riscul ca ca o persoana sa isi atinga fata de mai multe ori in timpul purtarii masti pentru a o ajusta, ceea ce creste riscul infectarii.

10) Trebuie sa port manusi pentru a ma proteja de virus?

Răpunsul autoritatilor Britanice este NU. Spalatul regulat al mainilor este mult mai eficient. Virusul se poate gasi si pe manusi cu care exista riscul sa va atingeti pe fata si sa va infectati.

https://www.gov.uk/government/news/phe-reaches-crucial-step-in-fully-sequencing-novel-coronavirus
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

https://pixabay.com/ro/images/search/corona/