Sinuzita este o inflamație a sinusurilor și este adesea cauzată de o infecție bacteriană, însă poate fi cauzată și de virusuri sau ciuperci. Persoanele care au un sistem imunitar slab sunt mai predispuse la sinuzita bacteriană sau fungică. De asemenea, pacienții cu alergii pot avea sinuzită alergică.

Când durează între trei și opt săptămâni, este considerată sinuzită acută, iar dacă se extinde pe o perioadă mai lungă de timp, este numită sinuzită cronică. Sinusurile sunt cavități osoase pline cu aer și sunt localizate astfel: în structura osoasă a obrajilor, în spatele frunții și a sprâncenelor, pe fiecare parte a podului nasului și în spatele nasului, direct în fața creierului. În cazuri foarte rare, o sinuzită localizată în apropierea creierului poate fi extrem de periculoasă dacă nu este tratată.

Știm despre sinuzită că are câteva simptome în comun cu o răceală obișnuită (nas înfundat, ochi înlăcrimați, strănut), însă un indiciu important care ne ajută la diferențierea celor două este durata pe care se întind simptomele. În plus, există mai multe semne că ai sinuzită.

sinuzita

Simptome sinuzită – cum știi că nu este o răceală?

Atât sinuzita acută cât și sinuzita cronică includ următoarele simptome, însă nu se limitează la ele:

  •        Durere facială, presiune, umflături, sensibilitate;
  •        Obstrucție nazală sau blocaj;
  •        Secreții nazale cu o textură groasă, de culoare galbenă sau verde;
  •        Simț scăzut al gustului sau al mirosului;
  •        Dureri sau presiune în urechi;
  •        Durerea dinților și a maxilarului;
  •        Dureri de cap;
  •        Respirație urât mirositoare;
  •        Tuse persistentă;
  •        Oboseală.

În cazul copiilor, semnele care anunță sinuzita pot include iritabilitate, dificultăți în hrănire și în a respira pe nas.

VEZI ȘI: TRATAMENT SINUZITĂ: 9 PAȘI PENTRU A O EVITA

Pentru a oferi un diagnostic corect, medicul va examina, în funcție de simptome, gâtul, nasul și sinusurile. Acesta va căuta: roșeață, umflătura țesutului nazal, sensibilitate la nivelul feței, secreții nazale verzui și respirație urât mirositoare. Dacă infecția durează mai mult de opt săptămâni sau dacă antibioticele obișnuite nu funcționează, este posibil ca medicul să apeleze la un examen imagistic (CT – computer tomograf).

Surse:

https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/cold-sinus-infections#2

https://www.nhs.uk/conditions/sinusitis-sinus-infection/

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre sinuzită?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital