Pietre la rinichi: ce simptome au și de ce apar

Dacă ai avut vreodată pietre la rinichi, probabil ai face orice pentru a nu mai trece prin asta. Aceasta afecțiune se dezvoltă atunci când anumite substanțe din corp, precum calciul sau acidul uric, sunt atât de concentrate încât formează mici formațiuni asemănătoare unor pietre.

O piatră la rinichi poate fi mică, părăsind organismul prin tractul urinar fără a fi observată, sau poate avea dimensiuni mari, cauzând dureri puternice atunci când părăsește corpul.

Despre simptomele acestei afecțiuni

Chiar dacă ai pietre la rinichi, probabil nu vei avea simptome până când acestea nu ajung în uretră. Totuși, atunci când simptomele apar, acestea includ:

  • dureri severe în zona inghinală sau în partea laterală (dureri de rinichi);
  • sânge în urină;
  • greață și vărsături;
  • cantitate redusă de urină excretată;
  • senzație de arsură în timpul urinării;
  • nevoia persistentă de a urina;
  • febră, în cazul unei infecții.

Dacă experimentezi simptomele de mai sus, este extrem de important să mergi la medic. Dacă ai pietre la rinichi care rămân în organism, se poate ajunge la diferite complicații, precum blocarea tubului care conectează rinichii de vezică. Potrivit studiilor, persoanele care au această afecțiune au un grad de risc mult mai ridicat de a dezvolta o boală cronică de rinichi (atunci când rinichii nu mai funcționează corespunzător).

pietre la rinichi

Cum căpătăm pietrele la rinichi?

Principalul motiv al acestei afecțiuni este lipsa de apă din organism. Această afecțiune este mai frecvent întâlnită la persoanele care consumă mai puțin de opt pahare de apă pe zi.

Vezi și: ELIMINAREA PIETRELOR LA RINICHI: PREVENȚIE ȘI REGIM ALIMENTAR

Dacă în organism nu există suficientă apă pentru a dilua acidul uric (o componentă a urinei), urina devine mai acidă. Un mediu excesiv de acid în urină poate duce la formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, anumite afecțiuni precum boala Crohn, infecțiile tractului urinar, acidoza tubulară renală, hiperparatiroidismul și boala Dent cresc riscul apariției acestei afecțiuni.

Factori de risc

Pietrele la rinichi sunt mai comune la bărbați decât la femei, iar majoritatea persoanelor care au această problemă au vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. De asemenea, existența în familie a acestei afecțiuni crește riscul pacientului de a avea pietre la rinichi.

În plus, dacă pacientul a avut în trecut o piatră la rinichi, este posibil ca problema să revină dacă nu sunt luate măsuri preventive.

Anumite medicamente pot crește riscul apariției pietrelor la rinichi. Oamenii de știință au descoperit că un medicament prescris pentru convulsii și migrene poate crește riscul apariției acestei afecțiuni. De asemenea, este posibil ca utilizarea pe termen lung a suplimentelor cu vitamina D și calciu să reprezinte de asemenea un factor de risc.

Alți factori de risc includ: diete bogate în proteine și sodiu dar slabe în calciu, un stil de viață sedentar, obezitatea, hipertensiunea arterială, bolile intestinale inflamatorii, dar și diareea cronică.

Sursă:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/154193.php

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre pietrele la rinichi?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital