Dacă ar trebui să descriem țara în care trăim printr-un singur cuvânt, probabil că cel mai potrivit ar fi „paradox”. În timp ce norocoșii ce s-au născut într-unul din marile orașe din România se bucură de tratamente medicale de ultimă generație în spitalele private, cei din zonele rurale sau din familii fără o situație financiară strălucită își tratează orice afecțiune cu paracetamol pentru că „nu a murit nimeni de la o răceală, nu?”. Din păcate, ba da. Drept dovadă, rata mortalității infantile crește în mediul rural.

Principalul motiv pentru care oamenii rămân netratați este lipsa educației în sănătate, alături de un acces redus la servicii de sănătate. ADFABER este o organizație non-profit care, prin intermediul Pacientului Digital, își propune să aducă o schimbare pozitivă în sistemul de sănătate din România. Într-o lume în care tehnologia are un rol atât de important în viețile noastre, este mai mult decât firesc ca aceasta să se integreze și în medicină.

Unde este locul tehnologiei în această ecuație? Ea face posibil accesul la informații relevante pentru pacienți. Există numeroase aplicații pentru smartphone menite să ne facă viețile mai ușoare, de la cele care măsoară caloriile consumate într-o zi, până la aplicațiile care monitorizează nivelul glicemiei sau bătăile inimii.

Cui se adresează Pacientul Digital? În mod evident, platforma este dedicată în primul rând pacienților. Educația în sănătate ar trebui să intre în cunoștințele de bază ale fiecărui om, fiind primul pas către prevenirea anumitor afecțiuni. Oricât de greu de crezut ar fi, în zonele rurale există un număr extrem de ridicat de mame care nu au avut parte de un consult ginecologic pe durata sarcinii sau, chiar mai rău, nu au știut că vaccinarea este necesară pentru copii. Astfel, este evidentă necesitatea educației în acest sens. Pe lângă pacienți, ADFABER dorește să faciliteze munca medicilor. Unui medic din România, pe lângă volumul uriaș de responsabilități pe care le are, i se atribuie și aceea de a fi educator în sănătate pentru pacienți.

Cine se poate implica? ADFABER își propune să pună la dispoziția pacienților și a medicilor cât mai multe resurse și informații medicale. Companiile pot participa la îmbunătățirea sistemului medical prin proiecte privind educația în sănătate, webinarii și evenimente pe teme de interes pentru beneficiari.

Ne găsești și pe youtube