Obezitatea și cancerul, în strânsă legătură

Oamenii de știință au căpătat o nouă viziune în ceea ce privește legătura dintre obezitate și cancer. În prezența grăsimii în exces sistemul imunitar cedează, încetinind metabolismul celular.

Peste 1.9 miliarde de adulți sunt fie supraponderali, fie obezi, iar tot mai multe dovezi demonstrează faptul că numeroase tipuri de cancer (de ficat, rinichi, pancreatic) sunt din ce în ce mai comune în rândul persoanelor din această categorie.

  • Cercetări anterioare din cadrul proiectului GLOBOCAN indică faptul că în 2012, în Statele Unite au fost înregistrate aproximativ 28.000 de cazuri de cancer asociat cu obezitatea în rândul bărbaților și 72.000 în cel al femeilor. Studiul din 2018 publicat în Nature Immunology investighează efectele obezității asupra metabolismului celular, al funcționării celulelor NK (ucigaș natural), dar și influența sa asupra dezvoltării cancerului.
  • Celulele NK sunt partea sistemului imunitar care limitează răspândirea tumorilor – numeroase modele in vitro demonstrează că celulele tumorale sunt ținta celulelor NK. Studiile au demonstrat că, atunci când se află într-un „mediu obez”, aceste celule au un grad mare de acumulare al lipidelor, fapt ce rezultă în paralizia metabolică. Acest lucru conduce la scăderea activității contra tumorilor.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că paralizia metabolică este reversibilă prin blocarea transportului de lipide, ceea ce sugerează că reprogramarea metabolică a celulelor NK le-ar putea reda activitatea anti-tumorală.

Unul dintre autorii studiului, Lydia Lynch, a subliniat importanța noilor descoperiri în cadrul unei conferințe de presă: „În ciuda gradului ridicat de conștientizare existent, prevalența obezității și a bolilor asociate acesteia continuă. Așadar, este foarte important să înțelegem drumul pe care ne poate duce obezitatea și să dezvoltăm noi strategii pentru a preveni progresia acesteia”.

Slăbește smart în 2018 cu ajutorul gadget-urilor potrivite.

Mai multe detalii în acest articol.

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre obezitate?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital