Până nu de mult, printarea 3D era o utopie, un vis frumos care părea irealizabil. Odată cu evoluția tehnologiei, printarea 3D își face apariția în aproape toate domeniile. Iar avantajele sunt pe măsură.

Câți dintre noi nu ne-am uitat la seriale TV din anii ‘90, în care medici de pe nave spațiale reușeau să își trateze pacienții cu echipament medical avansat sau operațiile erau pregătite dinainte pe o hologramă 3D? Pe atunci, toate acestea erau Science Fiction. Totuși, s-a dovedit că dispozitivul de scanat, pe care dr. Beverly Crusher îl folosea în Star Trek, de fapt o solniță de sare, a devenit realitate. Așa cum multe alte dispozitive medicale care au apărut pentru prima dată în serial, au reușit să prindă viață și să ajute oamenii cu adevărat.

Ortopedia 2.0

Odată cu evoluția imprimantelor 3D, medicii au început să le folosească din ce în ce mai mult în procesul de tratare a pacienților. Dacă până acum era greu să înveți despre oase folosind schelete donate sau chiar fabricate din diverse materiale, acum lucrurile se schimbă. Dacă până acum un medic putea doar să își imagineze cum arată osul unei persoane și îl putea vedea cu adevărat doar în radiografii sau în timpul operației, acum accesul este aproape imediat, nelimitat.

Pentru a reuși să înțeleagă mai bine situația în care se află un pacient, medicii apelează acum la imprimantele 3D. Folosind scanări ale oaselor pacientului, medicii le pot reproduce pentru a le fi mai ușor să se decidă ce metodă să folosească pentru operație și chiar să se pregătească pentru acestea. În plus, este mult mai simplu să li se explice pacienților afecțiunea de care suferă. Pentru ortopezi, aceste printuri pot ajuta foarte mult în cazul implanturilor, reușind astfel să le facă potrivite pentru osul pe care lucrează și apoi să treacă efectiv la operație.   

Ieftin și bun

Oasele printate 3D nu numai că sunt ușor de făcut, în 24 de ore o machetă a osului fiind gata de folosit, dar sunt și ieftine. Ele se pot face din materiale sustenabile, la costuri reduse. Nu doar ortopezii beneficiază de pe urma folosirii imprimantelor 3D. La fel de eficiente sunt și pentru dentiști, radiologi, cardiologi și nu numai.

Un avantaj foarte important al oaselor printate este că pot fi folosite în școlile medicale sau spitalele universitare. Studenții pot lucra pe ele, greșelile nemaifiind ”fatale”. Oricând se poate printa macheta unui os nou.

Momentan, imprimantele funcționează la capacitate maximă la Universitatea din California. Ei au un laborator pentru studenți dotat cu 10 imprimante 3D, precum și imprimante care stau la dispoziția medicilor. Cei de la universitate speră ca, în curând, să poată implementa imprimantele 3D în sălile de clasă ale școlilor de medicină.

Citește și despre ROBOȚII ASISTENȚI – MEDICINA VIITORULUI MAI APROAPE DECÂT CREDEAM?

Iată cum arată aceste imprimante, cum funcționează, și care este rezultatul final:  Click pe imagine

Ne găsești și pe youtube