Metode de prevenire si tratare a COVID-19 propuse de Universitatea din Leicester, Marea Britanie

Marea Britanie este deosebit de preocupata de prevenirea si tratarea virusului Corona, astfel ca laboratoarele de cercetare au inceput sa dezvolte si sa propuna lumii întregi metode revoluționare care ar putea micșora drastic numarul cazurilor COVID-19.

Profesorul in Microbiologie, Mike Barer, împreuna cu echipa de cercetatori de la Universitatea din Leicester lucreaza la dezvoltatea unei metode de diagnosticare a persoanelor infectate de virusul Corona chiar înainte ca acestea sa prezinte simptome. Dacă se dovedește a fi un succes, această abordare ar simplifica modul de testare si totodată ar contribui la scăderea numărului de cazuri de COVID-19.  Invenția constă în măsti simple carora li se vor atașa fâșii 3D menite să prindă microbii expirați. Pentu ca testarea sa fie eficientă, masca trebuie purtată timp de 30 de minute.

Cercetatorii spera că această metodă va permite testarea mai multor persoane într-un timp cât mai scurt, evitând perioadele lungi de carantină. O astfel de mască a fost folosita cu succes în diagnosticarea pacienților cu tuberculoză. Mai mult decât atât, masca este rentabilă ca si cost, momentan valoarea ei fiind apreciată la £2 (aproximativ 15 lei), însă fabricată în cantități industriale, prețul ar scădea considerabil.

In ceea ce privește tratamentul pentru COVID-19, Universitatea din Leicester lucreaza la crearea unei proteine numite ,,decoy protein” menite să se atașeze de virus ca apoi sa-l captureze pentru a-i împiedica răspândirea. Cercetarea este condusă de către Profesorul Nick Brindle împreună cu Domnul Doctor Julian Sale. Ei precizează faptul că acest virus infectează țesuturile căilor respiratorii prin atașarea de receptorul ACE2 care se găsește la suprafața celulelor. Proteina decoy va fi creată să imite acești receptori insă realizată astfel încat virusul sa fie atras de ea mai mult decât de receptorul original. În acest mod, virusul va fi captat si răspandirea lui va fi împiedicată. Decoy protein e definită ca ceva ce atrage atentia, seamănă cu originalul dar cu intentia de a induce în eroare.

Conform Profesorului Nick Brindle, aceasta este o abordare inovativă care ar putea preveni aparitia de noi cazuri în întreaga lume. Echipa de cercetare foloseste o tehnică numită Cryo- Electron Microscopy (Cryo- EM), inovatie care, în anul 2017, a câștigat premiul Nobel in chimie. Acest sistem le permite oamenilor de știință să obtină imagini ale virusului prin prelevarea unei probe biologice care este înghețată apoi vizualizată la microscop cu ajutorul unor raze cu electroni. Aceștia au o lungime de undă mult mai mică decât proba biologică ce este supusă testării.  Primul set de rezultate va fi disponibil în trei luni.

 

https://www.blopig.com/blog/2017/05/a-brief-history-of-usage-of-the-word-decoy-in-protein-structure-prediction/

https://le.ac.uk/news/2020/april/17-decoy-protein-covid-19

https://le.ac.uk/news/2020/february/28-coronavirus-masks