Tot ce trebuie să știi dacă suferi de insomnie

Dacă ai dificultăți în a adormi, probabil te întrebi dacă suferi de insomnie. Insomnia este o afecțiune complicată și este caracterizată prin dificultatea de a adormi. Persoanele care au această afecțiune experimentează, de obicei, unul sau mai multe dintre următoarele simptome: oboseală, nivel scăzut al energiei, probleme de concentrare, schimbări subite ale stării și performanțe scăzute la muncă sau la școală.

Afecțiunea poate fi caracterizată în funcție de durata sa:

Insomnia acută este scurtă și apare, în general, din cauza unor circumstanțe din viața de zi cu zi (de exemplu, nu poți adormi în noaptea dinaintea unui examen sau după primirea unor vești rele sau stresante). Multe persoane experimentează acest tip de insomnie, problema rezolvându-se fără tratament, de obicei.

Insomnia cronică apare cel puțin de trei ori pe săptămână și se întinde pe o perioadă minimă de trei luni. Cauzele insomniei cronice sunt numeroase: schimbări în mediul înconjurător, alte afecțiuni clinice, anumite medicamente etc.

insomnie

Ce poate cauza insomnie?

Insomnia poate fi cauzată de afecțiuni fizice sau psihice, obiceiuri nesănătoase de somn, anumite substanțe și/sau anumiți factori biologici.

Cauze medicale ale insomniei

Există o mulțime de afecțiuni care pot duce la insomnie. În unele cazuri, o anumită afecțiune cauzează insomnie, în timp ce în alte cazuri, simptomele afecțiunii creează disconfort care provoacă pacientului dificultăți în a adormi. Exemple de afecțiuni medicale care pot cauza insomnia sunt:

 • Alergii nazale/sinusale;
 • Probleme gastrointestinale, precum refluxul;
 • Probleme endocrine, cum ar fi hipertiroidismul;
 • Artrita;
 • Astmul;
 • Afecțiuni neurologice, precum boala Parkinson;
 • Durerea cronică;
 • Durerea lombară.

De asemenea, medicamentele administrate pentru răceală, alergii nazale, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, boli tiroidiene, contracepție, astm și depresie pot cauza insomnie.

Citește și despre: TOP 7 REMEDII PENTRU INSOMNIE

În plus, insomnia poate fi un simptom al unei tulburări de somn. De exemplu, sindromul picioarelor neliniștite – o afecțiune neurologică în cadrul căreia o persoană simte nevoia inconfortabilă de a își mișca picioarele – poate duce la insomnie. Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite experimentează simptome mai puternice la sfârșitul zilei, în timpul perioadelor fără activitate și în tranziția de la treaz la adormit, fapt pentru care este dificil să adoarmă.

Apneea în somn este o altă tulburare de somn legată de insomnie. Apneea în somn apare atunci când căile respiratorii sunt obstrucționate total sau parțial, fapt care duce la pauze în respirație și scăderea nivelului de oxigen.

Alte cauze ale insomniei

Insomnia poate fi cauzată de afecțiuni precum depresia. Problemele de somn pot fi un simptom al depresiei, iar riscul de insomnie severă este mult mai ridicat la pacienții care suferă de afecțiuni depresive majore. De asemenea, insomnia poate declanșa sau înrăutăți depresia.

Este important să știi că simptomele depresiei (cum ar fi nivelul scăzut de energie, pierderea interesului în anumite activități, sentimente de tristețe și lipsă de speranță) și insomnia pot fi strâns legate, acestea înrăutățindu-se una pe cealaltă. Vestea bună este că ambele pot fi tratate, indiferent care a apărut prima.

O altă problemă legată de insomnie este anxietatea. Majoritatea adulților au probleme în a adormi pentru că se simt îngrijorați, însă pentru unele persoane grijile devin o constantă care interferează cu somnul regulat. Simptomele anxietății care pot duce la insomnie sunt:

 • Tensiunea;
 • Gândurile excesive cu privire la evenimente din trecut;
 • Grijă excesivă pentru evenimentele viitoare;
 • Senzația de copleșire dată de responsabilități.

Nu este greu să ne dăm seama de ce aceste simptome pot distruge somnul. Anxietatea poate fi asociată cu dificultatea de a adormi sau cu trezitul în timpul nopții urmat de imposibilitatea de a adormi din nou. Când acest lucru se întâmplă mai multe nopți la rând, este posibil să începi să simți anxietate și panică doar din frica de a nu putea să dormi. Iată cum anxietatea și insomnia se „hrănesc” una pe cealaltă, devenind un ciclu care trebuie întrerupt prin tratament.

Insomnia și stilul de viață

Insomnia poate fi declanșată de obiceiuri nesănătoase în stilul de viață. Iată câteva exemple:

 • Lucrezi acasă seara. Acest lucru te poate face să te simți preocupat când ar trebui să dormi.
 • Dormi în timpul zilei, chiar și puțin. Deși pentru unele persoane acest lucru este benefic, în alte cazuri poate duce la insomnie.
 • Dormi până târziu pentru a compensa orele de somn pierdute.

În unele cazuri, insomnia începe cu un episod acut, transformându-se apoi într-o problemă pe termen lung. De exemplu, să spunem că o persoană nu poate dormi câteva nopți pentru că a primit vești proaste. În acest caz, dacă persoana adoptă obiceiuri nesănătoase legate de somn, precum trezitul în mijlocul nopții pentru a lucra sau consumul de alcool înainte de culcare, insomnia se poate transforma într-o problemă serioasă. În loc să treacă de la sine, poate deveni insomnie cronică.

Anumite substanțe și activități precum obiceiurile alimentare pot contribui la apariția insomniei. Dacă nu poți dormi, iată o listă de factori ai stilului de viață care te-ar putea afecta:

Alcoolul este un sedativ. Te poate face să adormi imediat, însă este posibil să ducă la întreruperea somnului pe parcursul nopții.

Cafeina este un stimulant. Cafeina în cantități moderate poate fi sănătoasă, însă consumată în exces poate duce la insomnie. Aceasta poate rămâne în organism pe o perioadă de până la opt ore.

Nicotina este, de asemenea, un stimulant care poate cauza insomnie.

Mesele grele înainte de culcare pot afecta calitatea somnului. Dacă mănânci prea mult seara, acest lucru poate crea îi poate crea organismului disconfort și dificultăți în a se relaxa.

Surse:

https://www.sleepfoundation.org/insomnia/what-insomnia

https://www.sleepfoundation.org/insomnia/what-causes-insomnia

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre insomnii?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital