Infecție urinară silențioasă: simptome și diagnostic

O infecție urinară nerecunoscută și netratată poate duce rapid la consecințe serioase. În rândul persoanelor tinere și de vârstă mijlocie, este mai probabil ca infecțiile urinare să apară la femei, însă acestea apar frecvent și la bărbați cu vârste înaintate. În cazul persoanelor în vârstă, simptomele unei infecții urinare pot trece adesea neobservate.

În ceea ce privește cauzele infecției urinare, aceasta apare de obicei atunci când bacteriile din jurul anusului (cum ar fi E. coli) infectează pielea din apropierea uretrei, urcând apoi spre vezică. Deoarece uretrele femeilor sunt mult mai scurte decât cele ale bărbaților, bacteriile pot ajunge mai rapid la vezică, cauzând infecții urinare.

infecție urinară

Simptomele infecției urinare

Dacă ai infecție urinară, este posibil să experimentezi următoarele simptome:

  • Urinări dese sau incontinență urinară;
  • Senzația de arsură în timpul urinării;
  • Senzație de urinare sau de golire incompletă a vezicii;
  • Urină închisă la culoare sau tulbure;
  • Miros puternic al urinei;
  • Durere pelvină.

Cu toate acestea, simptomele nu sunt vizibile întotdeauna la adulți. Unii experți sunt de părere că simptomele sunt cauzate de lupta sistemului imunitar împotriva infecției, iar sistemul imunitar al unei persoane în vârstă, spre deosebire de copii și persoanele tinere, nu luptă la fel de intens.

Citește și: TRATAMENT PENTRU INFECȚIA URINARĂ ȘI REMEDII NATURALE

Netratarea unei infecții urinare poate duce la apariția unor complicații grave, cum ar fi nașterea prematură în cazul femeilor însărcinate, inflamarea rinichilor sau apariția septicemiei, care poate fi fatală în cazul în care infecția ajunge la rinichi.

Diagnostic

Chiar dacă prezinți un singur simptom dintre cele menționate mai sus, este important să mergi la un specialist pentru un diagnostic corect. Pentru acesta, este posibil să fie necesară examinarea fizică și analiza urinei (urocultură). Dacă este depistată la timp, o infecție urinară poate fi tratată cu antibiotice în câteva zile. Totuși, dacă nu este recunoscută la timp și evoluează într-o afecțiune mai serioasă, este posibil să fie necesară spitalizarea sau administrarea intravenoasă a antibioticelor.

Sursă:

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/silent-urinary-infections-serious-consequences

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre infecții urinare?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital