Persoanele care suferă de hipotiroidism se confruntă cu un metabolism încetinit și cu dificultăți în dezvoltarea sau vindecarea multor părți ale organismului. Afecțiunile de tiroidă sunt comune, 12% din persoane experimentând, la un moment dat în viață, funcționarea anormală a glandei tiroide.

Femeile sunt de 8 ori mai predispuse să dezvolte o afecțiune a glandei tiroide decât bărbații. De asemenea, problemele tiroidei cresc odată cu înaintarea în vârstă a pacienților și afectează în mod diferit adulții și copiii. Hormonul tiroidian sunt responsabili pentru coordonarea energiei, a creșterii și a metabolismului, iar problemele apar atunci când nivelul hormonului este prea mare sau prea scăzut.

Uneori, pacientul prezintă TSH mărit (hormonul de stimulare tiroidiană), dar glanda tiroidă nu poate secreta mai mult hormon tiroidian. Acest fenomen este cunoscut sub numele de hipotiroidism primar, problema pornind la nivelul glandei tiroide.

În alte cazuri, nivelul de TSH este scăzut, iar glanda tiroidă nu primește semnalul pentru a crește nivelul hormonului tiroidian, acesta fiind hipotiroidism. Afecțiunea poate cauza o multitudine de semne și simptome, iar acest articol te va ajuta să identifici și să înțelegi problema.

10 simptome hipotiroidism – trebuie să faci analize pentru glanda tiroidă?

pacientuldigital.ro
(Source)

Senzație de oboseală. Unul dintre cele mai comune simptome ale hipotiroidismului este senzația de extenuare. Hormonul tiroidian controlează nivelul energiei. Un exemplu extrem este cel al animalelor care hibernează, acestea prezentând un nivel scăzut al hormonului tiroidian.

Creștere în greutate. Un alt semn comun care anunță că s-ar putea să ai hipotiroidism este creșterea neașteptată în greutate. Nu numai că persoanele cu hipotiroidism se mișcă mai puțin, dar organismul acestora tinde să stocheze mai multe calorii pe post de grăsime.

Senzație de frig. Pentru că nu arzi calorii, se reduce nivelul de căldură generată de organism.

Slăbiciune și dureri în mușchi și articulații. Hormonul tiroidian scăzut împinge comutatorul metabolic spre catabolism (atunci când corpul descompune țesuturile corpului, precum mușchii, pentru energie). În timpul catabolismului, puterea musculară scade, conducând la senzația de slăbiciune. Procesul de rupere a țesutului muscular poate duce, de asemenea, la durere.

Căderea părului. Foliculii de păr sunt regulați de hormonul tiroidian. Pentru că foliculii de păr conțin celule stem și au o durată de viață mai scurtă, sunt mai sensibil la nivelul scăzut al hormonului tiroidian decât alte țesuturi.

Piele uscată și mâncărimi. Dacă ai hipotiroidism, ciclul normal de reînnoire a pielii se defectează, așa că durează mult mai mult ca pielea pacientului să se refacă.

Depresie. Hipotiroidismul este în strânsă legătură cu depresia. Cauza este neclară, însă este posibil să fie vorba de un simptom mental cauzat de scăderea energiei și înrăutățirea sănătății.

Probleme de concentrare și de memorie. Majoritatea pacienților cu hipotiroidism sunt afectați de o „ceață mentală” și au probleme de concentrare.

Constipație. Persoanele care suferă de constipație nu au neapărat hipotiroidism. Însă dacă acest semn este acompaniat de alte simptome din listă, glanda tiroidă ar putea fi cauza.

Ciclu menstrual neregulat. Atât ciclul menstrual neregulat, cât și sângerarea menstruală abundentă sunt legate de hipotiroidism. Este indicat să consulți medicul ginecolog în legătură cu astfel de probleme.

Dacă prezinți simptomele menționate în articol, este indicat să faci o vizită unui specialist pentru a stabili dacă este necesar să faci câteva analize. Astfel, medicul va decide dacă îți va administra un tratament pentru hipotiroidism care să îți facă viața mai ușoară.

Află mai multe despre alimentație hipotiroidism aici.

Sursă:https://www.healthline.com/nutrition/hypothyroidism-symptoms#section12

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre hipotiroidism?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital