Tensiunea arterială prezintă rareori simptome vizibile, însă dacă este netratată poate duce la probleme serioase, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Singura modalitate de fi sigur că ai tensiune mare este o vizită la medic.

Ce trebuie să știi despre tensiunea arterială

Când vorbim despre hipertensiune arterială, trebuie să ne gândim la cele două numere care ajută la măsurarea acesteia. Presiunea sistolică (numărul mai mare) reprezintă forța prin care inima ta pompează sângele în corp. Presiunea diastolică (numărul mai mic) este rezistența la fluxul sanguin din vasele de sânge. Ambele se măsoară în milimetri de mercur (mmHg).

Valori tensiune – un scurt ghid

Se consideră că ai hipertensiune dacă sunt înregistrate valori de 140/90 mmHg sau mai mari, iar valorile egale sau mai mici decât 90/60 mmHg indică tensiunea arterială scăzută. Valorile ideale ar trebui să fie între 90/60 mmHg și 120/80 mmHg. Cu toate acestea, dacă s-au înregistrat valori între 120/80 mmHg și 140/90 mmHg este cazul să iei primele măsuri pentru a evita tensiunea arterială mare.

Cauzele hipertensiunii arteriale   

Nu este întotdeauna clar ce provoacă hipertensiunea arterială, însă există anumiți factori de risc, cum ar fi:

· Ai peste 65 de ani;

· Ești supraponderal sau obez;

· Ai rude care suferă de hipertensiune arterială;

· Mănânci multă sare și nu ai în alimentația ta destule fructe și legume;

· Nu faci destule exerciții fizice;

· Bei alcool și cafea în exces;

· Ești fumător;

· Nu dormi suficient.

Dacă te regăsești în lista de mai sus, este recomandat să faci vizite regulate la medic pentru a-ți testa valorile tensiunii arteriale. De asemenea, este important ca toți adulții în vârstă de peste 40 de ani să își testeze tensiunea arterială cel puțin o dată la cinci ani. Testarea nu necesită mult efort și ar putea salva vieți, ținând cont de complicațiile care apar odată cu tensiunea arterială mare.

Citește și articolul despre DIETĂ HIPERTENSIUNE.

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre hipertensiune?


Permisiune marketing: Accept sa primesc informari din partea Adfaber si pacientul digital