Când ne confruntăm cu dureri de stomac sau cu aciditate gastrică, ne imaginăm imediat că avem gastrită. Totuși, există alte afecțiuni care pot cauza aceste simptome, iar gastrita nu își face întotdeauna simțită prezența prin astfel de semne.

Pentru a înțelege mai multe despre gastrită, trebuie să luăm în considerare o mulțime de factori: ce o cauzează, care sunt simptomele gastritei și cum o tratăm. Așadar, ce este gastrita? O inflamație a mucoasei stomacului ce se regăsește în două forme: gastrita acută (ce apare brusc) și gastrita cronica (ce se dezvoltă treptat).

Simptome gastrită

Gastrita este o afecțiune ce se manifestă diferit de la un individ la altul. În timp ce o persoană poate avea simptome  foarte accentuate, un alt pacient ar putea să nu experimenteze nici unul. Totuși, cele mai comune dintre simptome includ:

 •        Arsuri gastrice – apar când acidul gastric urcă spre esofag;
 •        Greață și uneori, vărsături;
 •        Dureri abdominale;
 •        Balonare;
 •        Indigestie;
 •        Pierderea apetitului și senzația de sațietate prea rapidă.

În cazuri severe de gastrită, alte simptome pot include vărsături cu sânge, dificultăți în respirație și dureri în piept. Toate aceste simptome pot apărea ocazional, însă sunt mai puternice în perioadele de stres.

CITEȘTE ȘI: REGIM GASTRITĂ – VINDECAREA PAS CU PAS

gastrita

Cauzele gastritei – ce rol au stresul și alimentația?

Pentru o perioadă îndelungată, stresul și alimentația nepotrivită au fost considerate principalele cauze ale apariției gastritei. Studiile mai recente au demonstrat că gastrita apare, de cele mai multe ori, din cauza unei bacterii numite Helicobacter pylori. Alte cauze includ:

 •        Iritații datorate consumului excesiv de alcool;
 •        Medicamente precum aspirina sau anti-inflamatoare;
 •        Boli autoimune;
 •        Anemia pernicioasă (cauzată de un deficit de vitamina B12);
 •        Reflux biliar;
 •        Stres.

Chiar dacă gastrita nu apare întotdeauna din cauza stresului, acesta joacă un rol foarte important în evoluția afecțiunii. Stresul și gastrita merg mână în mână, deoarece corpul și mintea nu pot funcționa separat. Problemele pe plan psihic afectează fizicul și viceversa. Dacă un pacient se confruntă cu gastrită și stres în același timp, simptomele afecțiunii vor fi, cu siguranță, accentuate. Stilul de viață și obiceiurile alimentare dictează, de multe ori, starea pacientului.

Tratament gastrită

În alegerea unui tratament pentru gastrită se ține cont de mulți factori, cum ar fi cauzele apariției afecțiunii și tipul: gastrita cronică sau gastrita acută. Opțiune de tratament includ diferite medicamente, precum: antiacizi, blocanți ai histaminei 2 și inhibitorii pompei de proton (scad producția de acid).  După alegerea tratamentului potrivit, este importantă combinarea acestuia cu schimbările în alimentație recomandate de medic.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/309046.php
https://exploringyourmind.com/stress-and-gastritis-how-are-they-related/
https://newsinhealth.nih.gov/2012/11/gut-feelings-about-gastritis

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre gastrită?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital