Top 5 cele mai utilizate dispozitive medicale

Au apus vremurile in care trebuia sa mergem la medic pentru cele mai banale investigatii. Tot mai multe dispozitive medicale sunt create pentru monitorizarea sanatatii foarte usor, din confortul propriei locuinte. Pacientii isi pot chiar customiza parametrii pe care trebuie sa ii tina sub control, in functie de particularitati si afectiuni. Asa ajung sa nu mai aiba nevoie de internari si sa-si poata gestiona bolile cronice cu costuri din ce in ce mai mici.

Iata care sunt cele mai folosite smart device-uri in sanatate, de catre pacienti:

1. Holterul EKG

dispozitiv medical EKG

Este un dispozitiv care a revolutionat cardiologia. Device-ul permite inregistrarea activitatii inimii pacientului pentru 24 de ore in confortul propriei locuinte, cand acesta isi urmeaza rutina zilnica si se pot observa cu usurinta anomalii. Holterul poate descoperi afectiuni care in alte conditii de investigare ar ramane nediagnosticate.

2. Glucotestul

glucotest Este un dispozitiv medical aparut in urma cu multi ani, foarte util pentru pacientii care sufera de diabet zaharat. Acesta permite masurarea glicemiei ori de cate ori este nevoie, de oriunde te-ai afla. Pacientii au astfel controlul afectiunii si  isi pot ajusta tratamentul in functie de valorile descoperite. Pana la glucotest, laboratorul de analize era singura solutie pentru aflarea indicatorilor glicemici, lucru mai mult decat dificil de facut de trei sau mai multe ori pe zi, asa cum are nevoie o persoana cu diabet.

3. Pompa de insulina cu senzor glicemic

dispozitive medicale

Este un aparat care a schimbat complet viata pacientilor diabetici insulino-dependenti. Dispozitivul analizeaza nivelul de glucoza din sangele pacientului si ii injecteaza exact cantitate de insulina de care are nevoie. Sunt eliminate complet zecile de injectii de care un pacient ar avea nevoie pentru controlul si tratamentul acestei boli. Mai mult decat atat, pentru ca aparatul administreaza usor un tratament greu desuportat, pacientii reusesc sa aiba mult mai bine grija de ei.

4. Tensiometrul electric de brat sau antebrat 

dispozitive medicale

Este unul din acele dispozitive medicale care a revolutionat cardiologia. Device-ul permite inregistrarea activitatii inimii pacientului pentru 24 de ore in confortul propriei locuinte, cand acesta isi urmeaza rutina zilnica si se pot observa cu usurinta anomalii. Holterul poate descoperi afectiuni care in alte conditii de investigare ar ramane nediagnosticate.

5. Bratarile pentru fitness

dispozitive medicale

Aceste dispozitive medicale au fost initial gandite si concepute pentru cei care isi doresc un stil de viata mai activ. Ulterior s-a observat ca aceste bratari pot fi folosite si pentru a diagnostica aritmii sau chiar alte tulburari cardio-respiratoare deoarece inregistreaza nu doar tipul de sport si pulsul, ci si cat sport face pacientul. Astfel, putem observa si investiga boli cardiovasculare in stadiu incipient prin simpla constatare a faptului ca bratara a inregistrat scaderi la nivel de activitate sportiva care pot fi cauzate de o astfel de patologie.