Dieta pentru diabet – Prevenție și control

Persoanele care suferă de diabet sunt de două ori mai expuse la boli ale inimii sau afecțiuni psihice, în special depresia, însă o dietă echilibrată poate fi foarte utilă în prevenirea sau controlul bolii. Contrar așteptărilor, asta nu presupune o alimentație neplăcută și plictisitoare.

Fie că dorești să previi diabetul sau să îl ții sub control, nevoile tale nutriționale sunt aceleași cu ale oricărui alt om, așa că nu sunt necesare alimente speciale. Cu toate acestea, este important să acorzi o mare atenție alegerilor alimentare, în special în ceea ce privește carbohidrații. 

Obezitatea este un factor de risc în ceea ce privește diabetul zaharat, mai ales pe cel de tip 2. Alimentele procesate și băuturile bogate în zahăr sunt primele care contribuie la apariția grăsimii pe abdomen.

Mit sau adevăr?

Dieta nu trebuie să fie una complicată și nu este necesar să renunți la mâncărurile tale favorite. Primul pas este să iei decizii inteligente și să separi miturile de adevăr, așa că iată câteva mituri de care ar trebui să uiți:

Mit: Trebuie să renunți complet la zahăr.

Adevăr: Te poți bucura de mici gustări, cât timp planifici și limitezi cantitățile de zahăr consumate. Poți mânca desert dacă face parte dintr-o dietă echilibrată.

Mit: Ai nevoie de diete speciale pentru diabet.

Adevăr: Principiile unei alimentații sănătoase sunt aceleași, fie că ești sau nu diabetic. Alimentele speciale pentru diabet sunt costisitoare și nu oferă beneficii deosebite.

Mit: O dietă bazată pe proteine e cheia.

Adevăr: Studiile demonstrează că un consum prea mare de proteine, în special de proteine animale, ar putea cauza rezistența insulinei. O dietă echilibrată include proteine, carbohidrați și grăsimi, corpul nostru are nevoie de toate trei pentru a funcționa corect.

Asemenea oricărei diete, dieta pentru diabet presupune un tipar alimentar, nu obsesia asupra anumitor mâncăruri. Încearcă să mănânci alimente naturale, neprocesate, în locul celor care vin într-o conservă.

  • Mănâncă mai multe grăsimi sănătoase din nuci, ulei de măsline, ulei de pește și avocado, alături de fructe și legume. În ceea ce privește carbohidrații, soluția o reprezintă alimentele provenite din cereale integrale. Proteinele le poți lua din pește, curcan și pui bio, ouă, iaurt neîndulcit și lactate slabe în grăsimi.
  • Mănâncă mai puține grăsimi din mâncăruri prăjite, alimente ambalate bogate în zahăr, pâine albă, orez și paste. Trebuie să eviți și carnea procesată alături de carnea roșie, iar legat de lactate, iaurturile care înlocuiesc grăsimile cu zahărul sunt dăunătoare.

Află mai multe și pe DiabetZaharat.ro

O dietă echilibrată, cu mese regulate alături de exerciții fizice, poate face minuni pentru starea ta fizică, dar și pentru cea psihică. Începe-ți ziua cu un mic dejun sănătos care să îți ofere energia necesară, apoi mănâncă până la șase mese mici și sănătoase pe zi, încercând să consumi aceeași cantitate de calorii în fiecare zi.

Slăbește smart în 2018 cu ajutorul gadget-urilor potrivite.

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre diabet?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital