Întrucât alimentația nepotrivită și obezitatea încurajează apariția hipertensiunii arteriale, câteva schimbări în regimul alimentar ar putea juca un rol foarte important în ceea ce privește sănătatea ta. Printr-un regim alimentar echilibtrat poți pierde în greutate într-un mod sănătos, iar șansele de a întâmpina afecțiuni ale inimii și accidente vasculare cereblare vor scădea semnificativ.
Este important să mănânci alimente fără prea multă grăsime, sare și calorii. Pentru a face acest lucru, folosește condimente, oțet, lămâie sau suc de la alte fructe în loc de sare pentru a da gust mâncării și evită să folosești mult ulei, unt sau margarină când gătești. Iată o listă cu alimente recomandate în dieta pentru hipertensiune:                     
  •         Lapte fără prea multă grăsime sau iaurt grecesc (alimentele bogate în calciu pot scădea tensiunea arterială);
  •         Carne de pui sau de curcan (fără piele);
  •         Cereale cu un conținut redus de sare;
  •         Brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsimi și sare;
  •         Fructe (proaspete, congelate sau la conservă, însă fără adaos de sare);
  •         Legume verzi, portocalii și roșii (sunt bogate în potasiu și minerale, scăzând tensiunea arterială);
  •         Orez, paste și cartofi;
  •         Pâine.
Este important să mănânci fructe și legume între 5 și 9 dăți într-o zi. De asemenea, poți mânca semințe de dovleac sau de floarea soalerul nesărate, acestea fiind bogate în minerale care reduc riscul apariției hipertensiunii arteriale.
În ceea ce privește alimentele pe care ar trebui să le eviți, iată o parte din ele: unt și margarină, dressing-uri pentru salate, carne grasă, alimente prăjite, gustări sărate, supă la plic, fast food etc. De asemenea, evită consumul de alcool, asigură-te că ai o dietă variată și mănâncă alimente bogate în fibre (cereale, paste, fructe și legume proaspete).
Oricât de dificil ar părea să ții o dietă, odată ce te vei obișnui să alegi alimentele corecte, să citești întotdeauna etichetele și să gătești sănătos (mâncare fiartă, la cuptor sau pe grătar în loc de cea prăjită), alimentația echilibrată va deveni un stil de viață.