Ești îngrijorat că tu, copilul tău sau cineva apropiat ție are diabet? Dacă prezinți câteva simptome diabet nu înseamnă că ai neapărat această afecțiune, însă este indicat să te adresezi unui specialist pentru a fi sigur.
Iată lista celor mai comune simptome ale diabetului, alături de un ghid pentru dietă diabet în 7 pași simpli.

Simptome diabet – primele semne ale afecțiunii nediagnosticate

  • Poliurie – atunci când simți o nevoie excesivă de a urina des și elimini cantități foarte mari de urină;
  • Sete excesivă – este unul dintre simptomele inițiale ale diabetului și este acompaniat, de obicei, de senzația de gură uscată;
  • Senzație de oboseală – atunci când, indiferent de cât de mult dormi, te simți în continuare obosit, este posibil să te confrunți cu un semn de pe lista de simptome diabet;
  • Pierdere în greutate – când nu îți poți explica de ce continui să slăbești deși nu încerci asta, este cazul să consulți un medic;
  • Mâncărimi în zona genitală – de cele mai multe ori, cauza este o reacție alergică, însă există cazuri în care mâncărimea în zona genitală poate fi un simptom al diabetului;
  • Proces de vindecare încetinit – atunci când o zgârietură se vindecă mult mai lent decât ar fi normal, este posibil să ai de a face cu diabetul;
  • Vedere încețoșată – poate fi afectat un singur ochi sau poți avea dificultăți cu ambii.

Dacă te regăsești în lista de simptome, este indicat să faci o vizită medicului și să descoperi dacă ai într-adevăr diabet. Alături de întrebările despre opțiunile de tratament și modificări ale stilului de viață, intervine problema alimentației.
Cuvintele „dietă diabet” nu ar trebui să te sperie! Este adevărat că există o întreagă listă de alimente interzise în cadrul diabetului, însă asta nu ar trebui să te limiteze din a te bucura de mesele tale zilnice.

Dietă diabet – ghidul diabeticului în câțiva pași simpli

Trebuie să ții cont de faptul că o dietă pentru diabet va fi diferită de la un individ la altul. De aceea este important să stabilești lista de alimente permise în diabet, alături de cele interzise, cu medicul tău. Totuși, ți-am pregătit un scurt ghid care să îți demonstreze că o astfel de dietă nu este imposibilă, cât timp urmezi niște pași de bază.

Limitează consumul de zahăr! Este evident că persoanele care suferă de diabet ar trebui să evite consumul excesiv de zahăr, însă acest lucru se aplică și unei persoane care nu are afecțiunea. Consumând mai puțin zahăr, reduci aportul de calorii și reglezi nivelul de zahăr din sânge.

Mănâncă fructe și legume! Studiile arată că minim 5 porții de fructe și legume consumate zilnic reduc semnificativ riscul apariției bolilor de inimă și a cancerului.

Cât mai puțină carne roșie! Un studiu ce a durat 20 de ani, realizat de Harvard University, a demonstrat că există o strânsă legătură între consumul zilnic de carne roșie și bolile de inimă și cancerul. Carnea procesată este și mai dăunătoare și se încadrează în lista de alimente interzise în diabet!

Mănâncă pește și carne slabă. În același studiu s-a descoperit că înlocuirea cărnii roșii cu pește și carne slabă scade semnificativ riscul apariției anumitor afecțiuni.

Pentru diabetul de tip 1, numără carbohidrații. Acesta este un element cheie pentru persoanele din această categorie! Deoarece pacienții cu diabet tip 1 iau insulină, este esențial să mențină un raport echilibrat între insulină și carbohidrați.

Pentru diabetul de tip 2, fii atent la carbohidrați. Deși nu este neapărat necesar ca pacienții cu diabet tip 2 să numere carbohidrații consumați, este important să fie atenți la cantități. Carbohidrații au un efect direct asupra nivelului de zahăr din sânge.

Mănâncă în funcție de nivelul glucozei din sânge. Este important ca nivelul zahărului din sânge să fie cât mai aproape de limita normală. Alimentele pe care le consumăm pot face o mare diferență în cazul persoanelor cu diabet.

pacientuldigital.ro

Află mai multe despre DIABETUL ZAHARAT

Surse:

https://www.diabetes.co.uk/diabetes-symptoms.html

https://www.diabetes.co.uk/Food-tips-for-diabetics.html

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre diabet?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital