Tot mai multe persoane suferă, din nefericire, de diabet zaharat – o boală cronică metabolică ce poate duce la orbire, blocaj renal, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Din nefericire, persoanele care trăiesc cu diabet duc o luptă aprigă, atât pe plan fizic și emoțional, cât și pe plan financiar.

Dar ce este diabetul, de fapt?       

Pentru a înțelege mai multe despre diabet, este important să știi, în primul rând, care este rolul insulinei în corpul tău.

Atunci când mănânci, corpul transformă alimentele în zahăr, sau glucoză, moment în care pancreasul tău ar trebui să secrete insulină.

Insulina este „cheia” care deschide celulele pentru a permite glucozei să intre și să fie folosită pentru energie. Dacă suferi de diabet zaharat, acest sistem nu funcționează.

Câte tipuri de diabet există?   

Deși diabetul are mai multe forme, îl putem împărți în două categorii principale: diabet tip 1 și diabet de tip 2.

  • Primul este și cea mai severă formă de diabet zaharat, fiind denumit și diabet infantil, pentru că se dezvoltă în general la copii și adolescenți (deși poate apărea la orice vârstă). În acest caz, sistemul imunitar atacă propriul pancreas, identificând celulele producătoare de insulină ca fiind străine corpului și distrugâdu-le.  Acest tip de diabet este tratat cu ajutorul injecțiilor cu insulină. Cu toate acestea, cantitatea potrivită reprezintă o provocare, depinzând de mulți factori: alimentație, exerciții fizice, nivelul de stres, starea emoțională și sănătatea în general.
  • Al doilea tip principal de diabet se întâlnește, în general, la persoanele în vârstă de peste 35 de ani. Totuși, numărul persoanelor tinere care suferă de diabet zaharat tip 2 este în creștere. În cazul celui de-al doilea tip de diabet zaharat, corpul este capabil să producă insulină, însă nu este suficientă sau nu își îndeplinește rolul de „cheie” pentru celule în mod corespunzător. Există o strânsă legătura între acest tip de diabet și obezitate, iar tratamentul este bazat pe dietă și exerciții fizice. Dacă nivelul glicemiei este ridicat în continuare, uneori sunt necesare medicamente sau injecții cu insulină.

Pentru că, simptomele diabetului sunt adesea greu de identificat, analizele de sânge anuale sunt extrem de importante. Nivelul glicemiei este principalul indicator al diabetului, iar identificarea acestuia în fază timpurie și începerea unui tratament adecvat poate ușura mult traseul pacientului.

Află mai multe despre SIMPTOMELE DIABETULUI

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre diabet?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital