Contrar așteptărilor, diabetul insipid nu are legătura cu diabetul zaharat. Este o afecțiune rară cauzată de prezența insuficientă a hormonului antidiuretic în organism, un hormon ce ajută rinichii să mențină o cantitate corectă de apă în corp.

Hormonul antidiuretic controlează cantitatea de apă din urină și este secretat de o glandă mică de la baza creierului, numită hipotalamus. În prezența diabetului insipid, rinichii extrag prea multă apă din sânge, fapt care conducea la urinarea frecventă și setea excesivă. Boala îmbracă patru forme:

Diabet insipid central – de obicei cauzat de traumatisme craniere sau de afecțiuni genetice rare. În acest caz, organismul nu face sau secretă suficienți hormoni antidiuretici.

Diabet insipid nefrogen – atunci când rinichii nu răspund normal la hormonul antidiuretic. Cauzele acestui tip de diabet insipid sunt, de obicei, boli genetice ale rinichilor apărute la naștere.

Diabet insipid dipsogenic – în acest caz, organismul nu poate regla cantitatea de fluide din cauza unei tulburări de producție a hormonului antidiuretic. Principalul factor de risc în acest caz este istoricul familial.

Diabet insipid gestational – apare doar în timpul sarcinii și, de obicei, dispare după naștere, însă poate reapărea la următoarea sarcină.

Cauzele apariției diabetului insipid sunt numeroase. Iată o parte din ele:

  •         Hipotalamusul nu produce suficienți hormoni antidiuretici;
  •         Daune asupra hipotalamusului produse în timpul operațiilor sau radioterapiei;
  •         Leziuni ale creierului;
  •         Tumori cerebrale;
  •         Tuberculoza;
  •         Blocaje în arterele ce duc la creier;
  •         Encefalită;
  •         Meningită;
  •         Ereditatea familială;
  •         Anumite medicamente, cum ar fi litiul.

În ceea ce privește factorii de risc, copiii sunt mai predispuși la diabet insipid în cazul în care suferă traumatisme craniene, operații pe creier, tumori cerebrale sau afecțiuni ale rinichilor. Simptomele sunt diferite de la un copil la altul, acestea incluzând setea excesivă, urinarea frecventă, deshidratarea și pierderea în greutate.

Tratarea cauzei duce, de obicei, la tratarea diabetului insipid. Acesta constă în administrarea sub diferite forme a unui hormon antidiuretic sintetic. Alte tratamente includ medicamente care determină corpul să secrete acest hormon, cum ar fi ibuprofen și pastile diuretice. Alături de acest tratament, este important ca pacientul să consume multe lichide și să se mențină hidratat constant.

Diabetul insipid poate fi permanent sau temporar, în funcție de cauza care îl provoacă. Cu toate acestea, dacă este ținut prin control cu ajutorul tratamentului, pacientul poate duce o viață normală și sănătoasă.

Află informații și despre diabetul zaharat.

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre diabetul insipid?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital