Cu toții experimentăm momente în viață când ne simțim demoralizați și nimic nu pare să meargă bine, însă când ești copleșit de tristețe și disperare, problema ar putea fi mult mai adâncă decât o simplă pasă trecătoare. Depresia își face simțită prezența în activitățile de zi cu zi iar lucrurile care obișnuiau să îți placă nu îți mai aduc satisfacție. Totuși, indiferent de cât de pierdut de speranță te simți, te poți vindeca.

Înțelegând mai multe despre depresie, simptomele acesteia și cauzele depresiei tale, faci primul pas către depășirea problemei.

Așadar, ce este depresia?

Există mai multe tipuri de depresie recunoscute medical, cea mai comună fiind depresia majoră. Aceasta este o afecțiune medicală serioasă, ce afectează modul în care pacientul simte, gândește și acționează.

Afecțiunea poate duce la o mulțime de probleme emoționale, iar dacă discutăm despre o depresie severă, pacientul poate suferi probleme de sănătate, psihicul și fizicul fiind într-o strânsă conexiune. Simptomele depresiei pot afecta atât viața personală, cât și cea profesională.

Simptome depresie – recunoașterea afecțiunii este primul pas spre vindecare!

„Nu va fi mai bine niciodată și nu pot face nimic în privința asta” – sentimentele de neajutorare și lipsa speranței sunt primele semne ale depresiei.

„Nu-mi mai pasă/Nu am chef” – activitățile care obișnuiau să te facă fericit îți sunt acum indiferente. Ai renunțat la hobby-uri și la activități sociale pentru că nu te mai fac fericit.

Schimbări de greutate – pacienții experimentează creșterea sau scăderea apetitului, apărând astfel schimbări de 5% ale greutății într-o lună.

Pierderea energiei – îți simți corpul greu și chiar și cea mai scurtă conversație te obosește.

Iritabilitate excesivă – te simți agitat, nu ai stare și poți fi chiar și violent. Nivelul tău de toleranță este la pământ și totul în jurul tău te enervează.

Probleme cu somnul – unii pacienți suferă de insomnie, în timp ce alții dorm mai mult decât este normal.

„Nu sunt bun de nimic/E doar vina mea” – ai tendința de a te critica foarte aspru, consideri că ești vinovat pentru tot ce se întâmplă în jurul tău.

Probleme de concentrare – nu poți fii atent, orice decizie pare dificilă și ai probleme în a-ți aminti lucruri simple.

Dureri inexplicabile – depresia poate aduce cu ea dureri inexplicabile de cap, de spate, mușchi sau de stomac.

depresia

Tratament depresie – cum depășim afecțiunea?

Depresia este una dintre cele mai tratabile afecțiuni psihice, majoritatea pacienților obținând un rezultat pozitiv în urma tratamentului. Cu toate acestea, înainte de un diagnostic sau un tratament pentru depresie, este recomandată o evaluare realizată de un profesionist, uneori fiind necesare și analize fizice întrucât depresia poate fi un simptom al altor boli precum afecțiuni ale glandei tiroide.

  • Medicamente: o dereglare chimică la nivelul creierului ar putea fi motivul pentru care apare depresia. Din acest motiv, medicul psihiatru ar putea prescrie antidepresive care să modifice aceste dereglări. Dacă pacientul nu simte schimbări după mai multe săptămâni, tratamentul va fi schimbat. Așadar, este important să îi spui medicului dacă aceste stări de depresie persistă.
  • Psihoterapie: psihoterapia sau terapia prin vorbit este uneori folosită fără medicamente în cazul depresiilor ușoare. Pentru depresia severă sau moderată, de obicei psihoterapia este combinată cu antidepresivele. Terapia cognitiv-comportamentală este o formă de terapie ce se concentrează pe prezent și pe rezolvarea problemelor și poate ajuta pacientul să identifice gândirea distorsionată și să schimbe apoi comportamentele și gândirea. În funcție de severitatea depresiei, terapia poate dura de la câteva săptămâni în sus.

Există multe soluții pentru a reduce simptomele depresiei. Pentru multe persoane, exercițiile fizice creează o stare pozitivă. Somnul de calitate, mâncarea sănătoasă și evitarea alcoolului sunt alți factori importanți în îmbunătățirea stării mentale. Depresia este o afecțiune reală pentru care poți primi ajutor. Cu diagnosticul și tratamentul corect, majoritatea pacienților depășesc depresia.
Dacă experimentezi simptome ale depresiei, primul pas este să discuți cu un psiholog sau psihiatru.

Surse:

https://www.everydayhealth.com/depression/guide/

https://www.helpguide.org/articles/depression/depression-symptoms-and-warning-signs.htm

https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre depresie?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital