În prezent, COVID-19 este agentul celei mai mari pandemii din ultimii 100 de ani ce a generat o stare de îngrijorare la nivel mondial.

Din nefericire, există o mulțime de informații eronate cu privire la acest ribovirus, ceea ce amplifică malaxa deja creată în contextul unei pandemii. În consecință, chiar și acum, după declararea epidemiei, există o serie de întrebări cu privire la manifestările coronavirus, modul de transmitere, precum și la măsurile de protecție ce pot fi adoptate.

Ce este coronavirus (COVID-19)?

COVID-19 reprezintă o tulpină ce aparține familiei CORONAVIRIDAE, ce nu a mai fost identificată anterior la om, și care se manifestă prin tuse, febră, letargie. Există însă și persoane infectate cu acest virus ce nu prezintă simptome. Majoritatea oamenilor (80%) se recuperează fără a avea nevoie de un tratament special.

Coronavirusule sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că se pot transmite între animale și oameni. Cu toate acestea însă, animalele de companie nu sunt considerate momentan în cazul COVID-19 sursă de îmbolnăvire.

Cât de grave sunt infecțiile cu coronavirus COVID-19?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, copiii și tinerii sunt mai puțini predispuși la infecția cu noul virus, iar în cazul infectării pot prezenta simptome mai ușoare. În funcție de caz, coronavirusul poate provoca simptome ușoare, asemănătoare gripei, dar și boli severe precum pneumonia. Pneumonia produsă de COVID-19 este o boală respiratorie acută, al cărui spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Experții ECDC  susțin că pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă urmatoarele simptome:

  • Febra (minimum 38 °C)
  • Tuse
  • Dificultate respiratorie – în cazurile mai severe

Persoanele cu afecțiuni cronice existente par să fie mai vulnerabile la complicații. Afecțiunile preexistente raportate până acum includ hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecțiuni hepatice și alte boli respiratorii.

Cum se răspândește COVID-19?

Boala poate fi transmisă prin secreții endogene provenite de la persoana infectată, virusul fiind transmis prin tuse sau strănut și prin contactul neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână). În cazul unor simptome precum: tuse, febră, dificultăți de respirație este indicată folosirea măștilor medicale ca o măsură de precauție împotriva transmiterii virusului. Mai mult de atât, dacă suspectați  sunteți infectat cu coronavirus (COVID-19) este necesar un consult medical de specialitate, fiind exclusă utilizarea antibioticelor ca metodă de tratament.

Animalele de companie pot transmite virusul?

Nu există dovezi care să ateste că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apa și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru te protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E. coli și Salmonella.

Cum te poți proteja de coronavirus (COVID-19)?

  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool
  • Acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel de unică folosință atunci când tușiți sau strănutați
  • Evitarea contactului cu persoanele ce suferă de infecții respiratorii acute
  • Menținerea unei distanțe de minim 2 metri în spațiul public
  • Evitați atingerea nasului, ochilor sau a gurii

Ce tratamente există?

În prezent, nu sunt disponibile scheme de tratament sau vaccinuri pentru acest tip de ribovirus (virus cu genom ARN), însă acest fapt nu exclude posibilitatea vindecării de COVID-19.

COVID-19 a fost descrisă ca fiind o pandemie de Organizația Mondială a Sănătății. Ce înseamnă acest lucru?

Caracterizarea COVID-19 drept pandemie nu înseamnă că virusul a devenit mai agresiv. Este, mai degrabă, o recunoaștere a răspândirii geografice a bolii.

La nivel național, există un număr în creștere de persoane diagnosticate cu coronavirus COVID-19 și se înregistrează în fiecare zi noi cazuri vindecate, dar și decese. Un lucru ce trebuie menționat este însă faptul ca decesele au survenit la persoane cu afecțiuni cronice preexistente.

Pentru a urmări situația în timp real la nivel global, accesați: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Pentru situația la nivel național, accesați harta în timp real cu evoluția Coronavirus în România.

Prin urmare, s-a constatat că vârstnicii și persoanele ce prezintă diverse afecțiuni precum astmul, diabetul, bolile cardiace sunt mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

Sursă:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/infectia-cu-noul-coronavirus-cum-se-manifesta-si-cum-poate-fi-prevenita

https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/noul-coronavirus-%C3%AEntreb%C4%83ri-%C8%99i-r%C4%83spunsuri-pentru-copii-%C8%99i-tineri

https://www.mckinsey.com/business-functions/risk/our-insights/covid-19-implications-for-business