Colesterolul este o substanță găsită în organism și în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactate. Știm despre colesterol că joacă un rol important în producerea hormonilor, a vitaminei D și a bilei necesare pentru digestia grăsimilor.

Ficatul produce nivelul necesar de colesterol pentru funcționarea organismului, însă substanța poate fi introdusă și prin consumul produselor de origine animală. Deoarece colesterolul nu se amestecă bine cu lichidele, acesta este transportat prin particule numite lipoproteine, inclusiv lipoproteine cu densitate mică și cu densitate mare – LDL și HDL.

LDL este adesea numit „colesterol rău”, deoarece este asociat cu acumularea de colesterol in exces pe pereții arterelor, în timp ce HDL este numit „colesterol bun”, contribuind la eliminarea excesului de colesterol din organism.

Colesterolul se împarte, deci, în trei categorii: colesterol rău, colesterol bun și colesterol total. Principala dificultate constă în menținerea unui echilibru între acestea. În timp ce LDL ar trebui menținut la un nivel scăzut, mai mult HDL poate oferi protecție împotriva anumitor boli ale inimii.

Valori normale colesterol în funcție de vârstă

Nivelul de colesterol tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă. Medicii recomandă pacienților să ia măsuri preventive pentru a evita un nivel periculos de crescut al colesterolului.

Citeste si: REGIM COLESTEROL: ALIMENTE INDICATE ȘI INTERZISE

În cazul copiilor, aceștia au un risc mai scăzut de a avea un nivel mare al colesterolului și ar trebui să facă analize o dată sau de două ori înainte de 18 ani, în cazul în care nu prezintă factori de risc.

Valori normale pentru adulți

  • Se consideră ideal un nivel de colesterol total mai mic de 200 mg/dL. Între 200 și 239 mg/dL se consideră la limita superioară acceptată, iar peste 240 mg/dL reprezintă colesterol mărit.
  • Nivelul de colesterol LDL ar trebui să fie mai mic de 100 mg/dL. Un nivel între 100 și 129 mg/dL este acceptabil pentru o persoană care nu suferă de afecțiuni ale inimii, însă poate fi îngrijotător pentru pacienții cu astfel de probleme. Între 130 și 159 mg/dL se află limita superioară, iar un nivel între 160 și 189 mg/dL este mare. Un nivel al colesterolului de peste 190 mg/dL este foarte crescut.
  • Nivelul HDL trebuie menținut mai crescut. Astfel, un nivel sub 40 mg/dL este considerat un risc major pentru boli cardiovasculare. Între 41 și 59 mg/dL ne aflăm la limita inferioară acceptată iar nivelul optim al HDL trebuie să fie mai mare de 60 de mg/dL.

Valori normale pentru copii

Comparativ cu cel al adulților, nivelul acceptabil de colesterol total la copii este diferit. Acesta ar trebui să fie mai mic de 170 mg/dL. Între 170 și 199 mg/dL ne aflăm la limită, iar orice nivel peste 200 mg/dL la copii este prea mare.

Cel mai bun sfat pentru a păstra un nivel al colesterolului optim este de a adopta un stil de viață activ și o dietă sănătoasă. Cu cât o persoană adoptă mai devreme acest mod de viață, cu atât va fi mai bine pentru nivelul colesterolului din organism.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315900.php

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre colesterol?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital