China a luat cel puțin 12 măsuri stricte pentru a controla pandemia de coronavirus. Poate restul lumii să-i urmeze exemplul?

Noul coronavirus încetinește în China, în timp ce pandemia accelerează rapid pe tot restul globului.

O recentă misiune multilaterală în China a specialiștilor în sănătate a arătat că restul lumii “pur și simplu nu este pregătită” să combată Covid-19 cu viteza și seriozitatea autorităților chineze, după cum Dr. Bruce Aylward, membru al Organizației Mondiale a Sănătății și cel care a condus echipa formată din 25 de experți, a mărturisit reporterilor la întoarcerea sa.

“Sute de mii de oameni din China nu au fost infectați cu Covid-19 datorită acestui răspuns prompt al responsabililor”, a spus Aylward, adăugând faptul că tehnicile folosite sunt cele tradiționale, dar aplicate “cu o rigoare și o abordare la o scară unică în istorie”.

Acestea sunt câteva dintre măsurile implementate cu succes în China:

Testarea pentru depistarea virusului era gratuită și disponibilă pentru întreaga populație

În China, pacienții care erau confirmați cu Covid-19 erau fie internați în spital, fie trimiși într-un centru de izolare. Mai mult decât atât, în Wuhan, centrul izbucnirii pandemiei, timpul de la confirmarea virusului până la internare s-a micșorat de la 15 zile la numai 2 zile.

Guvernul chinez a informat cetățenii că testul pentru noul virus este gratuit, iar cheltuielile cauzate de îmbolnăvire și care nu erau acoperite de asigurări erau suportate de asemenea de Guvern.

În România, testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat.

Potrivit documentului elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, nu fac obiectul testării contacţii asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, şi persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională. În aceste cazuri, este prevăzută testare ulterioară la apariţia simptomatologiei în decurs de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în România.

S-au construit rapid noi spitale, cu lucrători muncind zi și noapte pentru terminarea acestora

China a construit două noi spitale cu 1000 și 1300 de paturi pentru a lupta împotriva virusului, unul fiind gata în șase zile, iar celălalt în 15 zile, cu ajutorul unor module prefabricate.

Nu este prima dată când reușesc acest lucru, căci în 2002-2003, în timpul epidemiei de SARS, Beijing a construit un spital în numai șapte zile, cu 7000 de oameni lucrând zi și noapte.

Spitalele din România sunt primele lovite de pandemia de coronavirus, iar numărul cadrelor medicale infectate sau care așteaptă răspunsul testării crește alarmant. Aceasta în condițiile în care epidemia nu a luat amploare în România.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat luni, că din datele culese până în prezent, au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul coronavirus: 91 de medici, 90 asistenți medicali, 26 infirmiere, 8 îngrijitoare, 70 personal auxiliar

China a folosit mijloace tehnologice capabile să identifice aproape fiecare caz de infectare cu Covid-19

Autoritățile chineze au reușit să ia urma celor aproape 80.000 de cazuri din țară.

Centrele de urgență folosesc ecrane uriașe care arată, în timp real, orice focar de infecție nou apărut. Oficialii urmăresc cu strictețe unde se înmulțesc cazurile, și, dacă e cazul, trimit echipe de specialiști pe teren, după cum a observat Aylward în călătoria sa.

La noi, astfel de scenarii par puțin probabile, însă situația actuală este aparent sub control, iar autoritățile fac față crizei.

Ca să rezumăm, China a reușit să scadă semnificativ numărul de noi infectări prin măsuri drastice dar eficiente. Este vital să ne conformăm regulilor impuse de autorități și să rămânem în case, pentru a nu prelungi perioada aceasta dificilă. #stauacasa

Surse:

https://www.businessinsider.com/chinas-coronavirus-quarantines-other-countries-arent-ready-2020-3#china-used-technology-that-aims-to-trace-every-single-covid-19-case-7

https://pixabay.com/ro/images/search/covid%2019/

https://romania.europalibera.org/a/insp-285-de-cadre-medicale-infectate-cu-coronavirus/30517690.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/insp-algoritmul-de-testare-pentru-covid-19-actualizat-categoriile-de-persoane-testate-cu-prioritate-la-recomandarea-medicului-1282312