Ce este migrena și cum o recunoaștem?

Migrena este o afecțiune complexă, asociată cu numeroase simptome. Pentru majoritatea persoanelor, principala caracteristică este o durere puternică de cap. Alte simptome includ vederea încețoșată, sensibilitate la lumină, sunete și mirosuri, senzație de greață și vărsături. Când migrena își face apariția, ar putea ține pacientul în pat ore în șir.

Simptomele variază de la un pacient la altul și este posibil să nu experimentezi de fiecare dată același tip de reacții. Episoadele de migrene diferă ca durată și intensitate: pot dura între 4 și 72 și două de ore și majoritatea persoanelor nu au simptome între aceste episoade. Din nefericire, migrena îți poate afecta intens munca, școala și viața personală.

migrena

Ce simptome are migrena?

Pentru a înțelege ce sunt migrenele, este important să cunoaștem modul de manifestare a acesteia. Afecțiunea apare de obicei în copilărie sau în adolescență. Migrena poate progresa în patru stadii: prodrom, aura, atac și postdrom. Cu toate acestea, este posibil să nu experimentezi toate cele patru stadii.

Prodromul

Cu o zi sau două înainte să apară migrena, este posibil să observi câteva semnale de alarmă:

Aura

Aura poate apărea înainte sau în timpul migrenei, însă majoritatea persoanelor experimentează migrena fără aură. Aura este un simptom al sistemului nervos și apare gradual, crescând în intensitate treptat pe o durată de 20-60 de minute. Exemple de manifestare a aurei:

Atac

Dacă este netratată, migrena poate dura până la 72 de ore. Frecvența apariției migrenelor diferă de la un pacient la altul. Migrena poate apărea rar sau, din contră, de câteva ori pe lună. În timpul atacului, poți experimenta:

Postdrom

Ultimul stadiu își face apariția după episodul de migrenă. Este posibil să te simți lipsit de puteri sau, din contră, entuziasmat. Timp de 24 de ore este posibil să experimentezi, de asemenea:

Care sunt cauzele migrenei?

Deși cauzele migrenelor nu sunt încă înțelese pe deplin, se pare că un rol foarte important îl joacă factorii genetici și de mediu. Migrena poate fi cauzată de un dezechilibru chimic în creier (de exemplu al serotoninei, care ajută la reglarea durerii în sistemul nervos). Cercetătorii încă studiază rolul serotoninei în apariția migrenelor. Alți factori care pot declanșa migrena includ:

Factori de risc

Mai mulți factori te pot face mai predispus la migrene:

Istoricul familial. Dacă ai un membru al familiei care suferă de migrene, ai șanse mai mari să suferi și tu de această afecțiune.
Vârsta. Migrenele pot începe la orice vârstă, deși acestea apar de obicei în adolescență. Migrena ajunge la apogeu în jurul vârstei de 30 de ani și scade în intensitate odată cu trecerea timpului.
Sexul. Femeile sunt de trei ori mai predispuse să sufere de migrene. În copilărie, băieții sunt mai predispuși la a avea dureri de cap, însă după perioada de pubertate, fetele devin mai afectate.

Când trebuie să mergi la medic?

Migrena este, de cele mai multe ori, nediagnosticată și netratată. Dacă experimentezi des semnele și simptomele migrenelor, păstrează un jurnal al episoadelor și vizitează apoi medicul pentru a discuta despre tratament (migrena nu poate fi vindecată definitiv, iar tratamentul diferă de la un pacient la altul în funcție de simptome).

Vezi și: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ SUFERI DE INSOMNIE

Mergi urgent la medic dacă ai oricare dintre următoarele simptome, care ar putea indica probleme mult mai serioase de sănătate:

  • O durere de cap bruscă, ce poate fi comparată cu un tunet;
  • Dureri de cap asociate cu febră, rigiditatea gâtului, confuzie, convulsii, vedere dublă, slăbiciune sau probleme de vorbire;
  • Durere de cap ca urmare a unei lovituri;
  • Durere cronică de cap care devine mai severă atunci când tușești sau când faci o mișcare bruscă;
  • Apariția din senin a unei dureri puternice de cap dacă ai peste 50 de ani.

Surse:

https://www.migrainetrust.org/about-migraine/migraine-what-is-it/more-than-just-a-headache/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre migrene?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital

What to expect: If you wish to withdraw your consent and stop hearing from us, simply click the unsubscribe link at the bottom of every email we send or contact us at health@adfaber.org. We value and respect your personal data and privacy. To view our privacy policy, please visit our website. By submitting this form, you agree that we may process your information in accordance with these terms.