Anxietatea implică sentimente de frică și grijă și este experimentată la nivel cognitiv, emoțional și fizic. Persoanele care suferă de anxietate se pot simți speriate și neajutorate, pot avea gânduri negative și este posibil să întâmpine dificultăți în respirație, stare de agitație, tremur al corpului și transpirații abundente.

Acestea sunt simptomele comune ale pacienților diagnosticați cu tulburări de anxietate. Deși pot părea înfricoșătoare, anxietatea se vindecă. Primul pas al unui pacient care suferă de anxietate ar trebui să fie recunoașterea simptomelor și apelarea la metode de control ale afecțiunii.

tratament anxietate

Ce poți face pentru a stăpâni simptomele?

Dacă nu ai stări de anxietate dese și foarte intense, poți lua măsuri acasă, fără supraveghere medicală. Medicii recomandă o serie de exerciții și tehnici în acest sens, cum ar fi:

Tehnici de relaxare: poți lua diferite măsuri pentru a reduce simptomele unei tulburări de anxietate, cum ar fi exercițiile de respirație, meditația, yoga și băile lungi.

Exerciții fizice: un stil de viață activ poate îmbunătăți imaginea de sine, fapt ce duce la eliberarea de substanțe care stimulează emoțiile pozitive în creier, ajutând astfel pacienții care suferă de tulburări anxioase.

Managementul stresului: știm despre anxietate că își face apariția, de multe ori, din cauza unor factori declanșatori. Soluția este să limitezi acești factori, fiind atent la termene-limită și organizând activitățile importante și obositoare în liste.

Caută susținere morală: când ai posibilitatea, vorbește cu cineva care te susține, cum ar fi o rudă sau un prieten apropiat. Dacă îți suprimi emoțiile și sentimentele, riști să înrăutățești simptomele.

Tratament anxietate – când apelezi la specialist?

Dacă încerci toate tehnicile de moderare a simptomelor anxietății, însă nu simți o ameliorare sau dacă episoadele de anxietate sunt foarte dese și extrem de intense, este recomandat să apelezi la un specialist care să îți propună alte soluții.

VEZI ȘI: 8 SEMNE SUBTILE CĂ SUFERI DE ANXIETATE

Există diferite tipuri de medicamente care te pot ajuta în lupta cu anxietatea, cele mai comune fiind anxioliticele și antidepresivele, care sunt eficiente și în tratamentul pentru tulburări de anxietate. Aceste medicamente nu pot fi luate la întâmplare, ci doar sub supravegherea unui psihiatru sau a unui psiholog. Doar un specialist îți poate recomanda cel mai potrivit tratament.
Apoi, fie că se întâmplă în compania medicamentelor sau nu, terapia este considerată o parte fundamentală a tratamentului pentru anxietate.Pacientul poate apela la terapia cognitiv comportamentală, care are rolul de a identifica obiceiurile dăunătoare care declanșează episoadele de anxietate, limitând modul distorsionat de gândire și contribuind la scăderea intensității reacțiilor la factorii declanșatori.

O altă opțiune este psihoterapia, un tratament care implică discuții cu un medic specializat în scopul identificării sursei principale a anxietății.
Dacă experimentezi semne ale anxietății, nu ezita să îți contactezi medicul de familie sau oricare alt profesionist care îți poate oferi informații privitoare la diagnosticul tău și te poate ghida către tratamentul corespunzător.

Sursa:  https://www.medicalnewstoday.com/articles/323494.php

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe informații despre anxietate?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital