Ce anume te face vulnerabil in fata COVID-19?

Este evident faptul ca noul coronavirus afecteaza unele persoane mai mult decat altele, fiind in unele cazuri fatal.

Photo by Daniele Levis Pelusi on Unsplash

Sa enumeram intai factorii de risc:

  1. Varsta
  2. Diabetul
  3. Boli cardiovasculare
  4. Fumatul
  5. Grupa sanguina
  6. Obezitatea

Varsta

In medie, 8 din 10 decese au fost inregistrate la persoane de peste 65 de ani. Acest lucru este explicat prin faptul ca, odata cu varsta, apar patologii asociate, cum ar fi hipertensiunea, fibrilatia atriala, bronhopneumonie cronica obstructiva (BPOC) etc. Alaturi de o capacitate mult scazuta a sistemului imunitar de a lupta cu virusul, patologiile preexistente reprezinta un factor major de risc. Acestea trebuie luate in calcul in orice infectie respiratorie.

Diabetul (tip I, tip II)

Diabetul reprezinta o alterare a capacitatii corpului de a scadea concentratia glucozei in sange. Momentul in care celulele nu mai raspund la actiunea insulinei, vorbim despre diabet de tip 2 (cel mai frecvent). Insa avem si situatia in care, din diverse cauze, pancreasul nu secreta o cantitate optima de insulina, acesta fiind cazul diabetului de tip 1.

Oamenii de stiinta nu stiu inca daca diabetul este direct cauza cresterii cu 3.7% a cazurilor severe in randul pacientilor cu aceasta patologie, sau daca severitatea este data de problemele conexe pe care le provoaca diabetul: probleme cardiovasculare, afectare renala. Se cunoaste insa o severitate sporita a gripei si pneumoniei la pacientii care asociaza diabet.

Desi nu s-a studiat reactia sistemului imunitar specifica pentru SARS-COV-2, articole recente arata ca persoanele cu diabet si/sau obsezitate prezinta alterari la nivel celular. Acestia prezinta un numar crescut de citokine, ”mesageri” ai sistemului imunitar. In momentul in care citokinele sunt intr-un numar crescut, poate avea loc  ”furtuna citokinelor”, afectand organe si provocand moartea.

Nu toti pacientii cu diabet tip 2 prezinta acelasi risc. Cei care isi monitorizeaza glicemia si o tin in limitele normale sunt mai putin predispusi fata de cei care au un diabet controlat terapeutic necorespunzator.

Bolile cardiovasculare

1 din 5 pacienti din Wuhan, China, a prezentat afectare cardiaca ca urmare a infectarii cu SARS-COV-2. Una din explicatii poate fii scaderea cantitatii de oxigen din sange, datorata afectarii pulmonare, ceea ce determina inima sa pompeze mai mult pentru a suplini necesarul de oxigen al celulelor organismului. O alta explicatie se refera la afectarea directa a muschiului inimii, deoarece contine o molecula de care virulul se leaga pentru a infecta celulele umane.

Fumatul

Intr-un studiu pe minim 1000 de persoane din China s-a observat ca raportul dintre cazurile severe printre nefumatori si fumatori este 4.7% fata de 12.3%. Fumatul poate agrava simptomatologia SARS-COV-2 prin faptul ca distruge tractul respirator si asociaza afectiuni precum emfizemul pulmonar. Totodata, pe termen lung, scade capacitatea sistemului imunitar de a lupta contra agentilor patogeni.

Obezitatea

Conform studiilor realizate din in New York si in Shenzhen, persoanele obeze au reprezentat 2/3 din totalul pacientilor. La fel cum am amintit la diabet, obezitatea predispune la o reactie devastatoare a sistemului imun impotriva propriului organism. De asemenea, persoanele obeze au dificultati in respiratie, infectii recurente si patologii asociate. Grefat pe acest tablou, putem intelege de ce SARS-COV-2 le pune viata in pericol.

Grupa sanguina

Statistic, s-a observat o prezenta mai mare a cazurilor pozitive printre cei cu grupele A si AB, fata de cei cu grupele B si 0. Numele grupelor sanguine sunt date de absenta/prezenta unor moleculele specifice fiecarei grupe (A, B si fara molecule specifice) care sunt prezente pe suprafata celulelor rosii din sange. Aceste molecule produc antigeni specifici pentru aparare, ceea ce poate explica de ce la grupa 0, care nu prezinta antigene, infectia cu SARS-COV-2 este cu 33% mai scazuta decat la cei cu grupa A.

 

sursa: www.livescience.com