Anul 2019 se preconizează a fi un an în care inovațiile medicale vor atinge un alt nivel. Tehnologia a avansat destul de mult, iar domeniul medical se bazează din ce în ce mai mult pe cel tehnologic. Conform experților, conferințelor și expozițiilor de la început de an, în domeniul medical, cea care trebuie urmărită îndeaproape este evoluția inteligenței artificiale. Pe lângă aceasta, se așteaptă ca și pe alte paliere care transformă sectorul medical, să apară cel puțin o evoluție importantă.

Inteligența artificială (AI)

Atunci când sunt întrebați ce inovații vor fi în domeniul medical în 2019, experții au în minte, în primul rând, inteligența artificială. Această ramură a tehnologiei este în plină dezvoltare și pare că are posibilități nelimitate. Atunci când vorbim de inteligență artificială în domeniul medical, nu ne referim doar la roboți asistenți sau roboți chirurgicali care vor asista medicii în operații din ce în ce mai complicate. Se așteaptă ca în 2019 monitorizarea pacienților și fișele medicale electronice să se bazeze destul de mult pe inteligența artificială.

Citește și despre ROBOȚII ASISTENȚI – MEDICINA VIITORULUI MAI APROAPE DECÂT CREDEAM?

Printarea 3D

O industrie care a pătruns în sectorul medical de ceva ani și care se dezvoltă foarte repede este printarea 3D. Experții spun că, în 2019, această industrie va cunoaște o evoluție majoră. Dacă până acum printarea avea aplicații limitate la pacienți, ea fiind folosită mai mult pentru educație și pregătirea operațiilor, anul acesta așteptările sunt legate de printarea de organe/oase care să fie perfect compatibile cu pacientul. Printarea 3D cu celule umane este încă în stadiul de cercetare, dar se așteaptă ca primii pași în implementarea acesteia să fie făcută în curând.

Aplicații de monitorizare

Unele spitale din America au implementat deja aplicațiile prin care pacienții au acces, de la distanță, la fișele lor medicale. În plus, marii producători de smartphone-uri au dezvoltat deja aplicații care monitorizează starea de sănătate a pacienților. Să nu uităm de pastilele inteligente care, conectate la un smartphone, transmit date atât pacienților, cât și medicilor. În 2019 urmează ca această parte a medicinei inteligente să faciliteze și mai mult accesul medicilor la resurse și accesul pacienților la tratament.

Realitatea virtuală (VR)

S-a dovedit deja că realitatea virtuală poate fii folosită cu succes în tratarea unor afecțiuni. Dar ce ar fi dacă aceasta ar fi folosită pentru educație? Se așteaptă ca realitatea virtuală, precum și realitatea hibrid să fie folosite în școlile medicale. Astfel, studenții ar avea acces mult mai ușor la practici care altfel le-ar fi fost permise abia după mulți ani de studiu. Viitorii chirurgi ar putea avea acces la săli de operații virtuale și chiar la urmărirea în timp real și îndeaproape a modului cum se desfășoară o operație.

Dispozitive ”de purtat”

Cercetările în domeniul medical legate de anumite boli precum diabetul sau Parkinson se bazează foarte mult pe dispozitive medicale sau nanoboți, care pot fi atașate unui organ sau pot pătrunde în corp și acționa de la interior. Deja sunt în stadiul de dezvoltare și chiar testare stimulatoare electronice care să ajute organe sau să stimuleze nervi. În viitorul apropiat acestea vor fi patentate și pacienții vor profita de acuratețea și manevrabilitatea acestor dispozitive.

Rămâne să vedem ce ne aduce anul 2019 în materie de noutăți în medicină și dacă aceste inovații vor fi primite cu brațele deschise de către pacienți, mai ales în condițiile în care se preconizează că, o dată cu avansarea tehnologiei, vor crește și prețurile considerabil.

 

Alte articole ce te-ar putea interesa:

 

 

 

Ne găsești și pe youtube