Domeniul tehnologiei este într-o continuă dezvoltare și evoluție, descoperiri majore care ne pot schimba viața de la o zi la alta. Unul dintre domeniile în care tehnologia face minuni este medicina. Acesta a evoluat extrem de mult, de la simple medicamente și până la operații complicate și chiar proteze. Avantajele sunt nenumărate atunci când vine vorba despre sănătate și beneficiile pe care tehnologia le are asupra pacienților.

Primul braț robotic controlat de creier 

BRAȚUL ROBOTIC – PROTEZA CONTROLATĂ DE CREIER. Pacientul Digital Adfaber

Johnny Matheny omul cu proteza controlată de creier. Sursa: linkedin.com

O zonă în care tehnologia are un cuvânt important de spus este cea a proteticii. Protezele au evoluat destul de mult în timp și acum au ajuns să fie integrate atât de bine în corpul uman, încât pacienții au senzația cât se poate de reală că și-au recăpătat membrul lipsă. Anul 2018 este anul descoperirilor majore. Cercetătorii de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins au dezvoltat primul braț robotic controlat de creier.

Laboratorul a primit, din partea Ministerului Apărării din USA, o finanțare de 120 milioane de dolari pentru a face proteze inteligente pentru veteranii de război. Brațul robotic inventat de americani este o proteză care controlată de activitatea neuronală din creier redă funcția motorie până în acel punct în care procesul pare unul absolut natural. Programul a dezvoltat până acum proteze destinate doar pacienților care au un braț amputat.

Johnny Matheny – primul om cu proteză inteligentă

BRAȚUL ROBOTIC CONTROLAT DE CREIER

Sursa t3.com

Pentru testarea live a protezei, aceasta va fi purtată timp de un an, perioadă în care studiile vor continua. Johnny Matheny din Florida și-a pierdut un braț în 2005 din cauza cancerului. El a devenit acum primul om care are o proteză controlată de creier. Studiul care se desfășoară cu ajutorul lui Matheny este format din două părți: tehnicitatea brațului și nivelul de control al creierului asupra acestuia. În urma acestui studiu se va determina dacă membrele robotice controlate de creier au aplicație și dacă sunt într-adevăr utilizabile cu succes.

Scopul acestui studiu este acela de a determina dacă se poate oferi o viață normală celor care și-au pierdut membre din motive medicale sau s-au născut cu deficiențe. Proteza controlată de creier este un pas important în a-i ajuta pe cei cu deficiențe să ducă o viață normală.

 

Cei de la Johns Hopkins speră că în viitor vor avea mai mulți pacienți dispuși să încerce această proteză revoluționară și că, în timp, vor putea dezvolta proteze controlate de creier și pentru membrele inferioare.

Ne găsești și pe youtube