Cu toate că nu există o dietă specială pentru hipertiroidism, contează foarte mult ce alimente consumi. Afecțiunea nu poate fi tratată sau prevenită doar prin dietă – se tratează cu anumite medicamente și este important să mergi la medic imediat ce prezinți simptomele bolii. Totuși, există anumite alimente interzise în hipertiroidie și unele alimente prin a căror consumare poți limita anumite simptome.

Alimente interzise în hipertiroidie – ce să eviți și ce să excluzi complet din dietă

Iod în exces. Prea multe alimente bogate în iod pot duce la hipertiroidism sau la înrăutățirea afecțiunii. Fructele de mare conțin cele mai mari cantități de iod – un gram de alge de mare conține 2 miligrame de iod, doza recomandată fiind de 1.1 miligrame pe zi. De asemenea, trebuie evitate următoarele alimente: pește, alge, homar, crab, sushi, brânza, gălbenușurile de ouă, sare iodată, anumiți coloranți alimentari.

Nitrați. Nitrații pot cauza absorbția prea mare a iodului, fapt care duce la o glandă tiroidă mărită și hipertiroidism. Nitrații se găsesc natural în anumite alimente, dar și în alimentele procesate. De asemenea, unele mărci de apă plată folosesc nitrați. Iată ce să limitezi: carne procesată, sfeclă, spanac, pătrunjel, varză, mărar, morcovi, castraveți, dovleac.

Gluten. La anumite persoane, glutenul poate afecta glanda tiroidă cauzând inflamații. Chiar dacă nu ai intoleranță la gluten sau boala celiacă, este indicat să limitezi consumul de gluten.

Soia. Chiar dacă soia nu conține iod, studiile au demonstrat că interferează cu anumite tratamente pentru hipertiroidism. Pe lista de alimente interzise în hipertiroidie intră următoarele: lapte din soia, sos de soia și tofu.

pacientuldigital.ro
(Credit)

5 alimente care ameliorează simptomele pacienților cu hipertiroidism

Chiar dacă hipertiroidismul nu poate fi vindecat sau prevenit doar prin dietă, există câteva alimente care pot ameliora unele simptome ale afecțiunii. Lista de alimente interzise în hipertiroidie nu trebuie să te descurajeze, căci poți în continuare să consumi alimente gustoase și sănătoase. Iată ce să mănânci:

Fructe de pădure – căpșuni, afine, zmeură, alegerea îți aparține. Fructele de pădure sunt foarte bogate în antioxidanți, păstrând un sistem imunitar puternic.

Legume crucifere – broccoli face parte din familia legumelor care pot reduce cantitatea de hormon tiroidian produs de glanda tiroidă. Alimentele care aparțin acestui grup sunt cunoscute sub denumirea de legume crucifere. Nu ești fan broccoli? Alte legume crucifere includ: conopida, kale și varza.

Somon – conține vitamina D, un nutrient care, alături de calciu, previne pierderea masei osoase. Somonul conține, de asemenea, o doză mare de acizi grași omega-3 care te pot menține sănătos. Deoarece organismul nu produce natural acești acizi grași, trebuie să îi iei din alimente. Iar dacă nu îți place peștele, poți obține vitamina D din ouă și ciuperci, iar omega-3 îl poți găsi în nuci, ulei de măsline și ulei din semințe de in.

Curcan – o excelentă sursă de proteine necesare organismului pentru a produce energie și pentru a crește și menține masa musculară. Scăderea în greutate este un simptom comun în hipertiroidism, așa că poți menține o greutate sănătoasă consumând proteine. Dacă nu consumi carne, poți obține proteinele necesare din fasole și nuci.

Iaurt – hipertiroidismul netratat poate duce la osteoporoză. Pentru a o preveni, consumă trei porții de calciu pe zi din iaurt și alte lactate.

Surse:
https://www.endocrineweb.com/conditions/hyperthyroidism/5-foods-may-help-ease-hyperthyroidism-symptoms
https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism-diet#takeaway

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre hipertiroidism?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital