Deși schimbarea dietei nu este suficientă pentru a reface nivelul normal de hormoni tiroidieni, prin evitarea anumitor alimente și prin alegerea altora, îți poți ajuta organismul să absoarbă mai bine acești hormoni. În plus, hipotiroidismul poate duce la îngrășare, așa că este important ca pacienții să apeleze la un regim de slăbit pentru hipotiroidie. Iată tot ce trebuie să știi despre subiectul „alimentație hipotiroidism”:

Alimentație hipotiroidism – ce alimente să eviți?

Multe alimente comune au componente care interferează cu buna funcționare a glandei tiroide. În general, când vine vorba de alimentație hipotiroidism, este bine să eviți următoarele alimente:

Soia – Studiile sugerează că fitoestrogenii din boabele de soia și din alimentele bogate în soia pot inhiba activitatea enzimei care produce hormonii tiroidieni. Un studiu a demonstrat că femeile care consumă suplimente din soia sunt de trei ori mai predispuse spre a dezvolta hipotiroidism.

Alimente bogate în iod – Unele forme de hipotiroidism sunt cauzate de lipsa de iod din alimentație. În astfel de cazuri, sarea iodată sau alimentele bogate în iod pot fi benefice. Totuși, consumând prea mult iod, se poate crea efectul opus, suprimând activitatea glandei tiroide. Consultă medicul înainte de a lua suplimente!

Suplimente de calciu și fier – Aceste suplimente pot afecta eficiența medicamentelor pentru tiroidă.

Alimente bogate în fibre – Deși o astfel de dietă este, de obicei, recomandată, prea multe fibre pot interfera cu procesul de absorbție al medicamentelor pentru glanda tiroidă. După ce ai luat medicamentele, așteaptă două ore înainte de a consuma alimente bogate în fibre.

Anumite legume – Broccoli, varza, spanacul, kale și varza de bruxelles pot inhiba absorbția medicamentelor.

Glutenul – Din nefericire, persoanele care au o boală autoimună riscă să dezvolte alta. De aceea, unele persoane care au hipotiroidism este posibil să sufere și de boala celiacă, fiind nevoiți să elimine glutenul din alimentație.

Cafeina, tutunul și alcoolul – din nefericire, glanda tiroidă și cafeaua, tutunul și alcoolul nu au o relație prea bună, întrucât acestea pot afecta, de asemenea, eficiența medicamentelor pentru glanda tiroidă. Cere sfatul medicului pentru a reduce consumul acestora.

Alimentație hipotiroidism – ce mănânci?

Când vine vorba de alimentație hipotiroidism, alimentele bogate în nutrienți și anumite alimente bogate în antioxidanți pot îmbunătăți sănătatea pacientului și funcționarea glandei tiroide. De asemenea, alimentele bogate în vitamina B pot fi de folos.

alimentatie hipotiroidism

Fructe și legume bogate în antioxidanți – afinele, roșiile, ardeiul gras și alte alimente bogate în antioxidanți pot îmbunătăți starea generală de sănătate si pot contribui la buna funcționare a glandei tiroide.

Seleniu – mici cantități de seleniu sunt necesare pentru funcționarea corectă a enzimelor care produc hormonii tiroidieni. Consumul de alimente bogate în seleniu, precum semințele de floarea soarelui poate fi benefic.

Tirozina – un aminoacid utilizat de glanda tiroidă pentru a produce hormonii T3 și T4. Surse ale acestui aminoacid sunt carnea, laptele și legumele. Suplimentele pot ajuta, însă este indicat să discuți cu medicul înainte.

Hipotiroidismul nu trebuie să te oprească din a avea un stil de viață sănătos. Persoanele cu această afecțiune pot alege să fie vegetarieni, să mănânce alimente bogate în proteine și să evite alimentele care pot provoca alergii. De asemenea, poți utiliza medicamente pentru hipotiroidism, însă trebuie să discuți cu un medic înainte de a lua suplimente sau de a face schimbări în dietă.

Citește și Hipotiroidism: 10 semnale de alarmă

Sursă: https://www.healthline.com/health/hypothyroidism/diet-plan#1

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre hipotiroidism?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital