Fiecare dintre noi experimentează sentimente de anxietate din când în când, fiind un mecanism natural de avertizare asupra unor evenimente din viața noastră. Atunci când “pericolul” se apropie, anxietatea ne anunță și ne pregătește să ne apărăm. Totuși, uneori sistemul de apărare se activează mult prea des, chiar și atunci când nu este neapărat nevoie de el.

Atunci când teama ne paralizează și ne afectează activitățile de zi cu zi, când ajungem să evităm lucrurile obișnuite și petrecem mai mult timp îngrijorându-ne decât trăind, probabil ne confruntăm cu o tulburare anxioasă peste care nu putem trece cu vederea.

Când ne confruntăm cu stări de anxietate, semnele pot fi diferite de la o persoană la alta și mai mult de atât, uneori sunt atât de subtile încât trec neobservate. Uneori, anxietatea poate ascunde o altă afecțiune, așa că trebuie să știi cum să recunoști semnele la tine sau la o persoană apropiată, pentru a obține un diagnostic și tratamentul potrivit.

anxietate

Simptome anxietate – 8 semne subtile la care să fii atent

Greutatea de a lua decizii – mințile persoanelor cu tulburări de anxietate sunt vibrante și pline de idei, iar când se pune problema adoptării unei decizii, vor privi problema din toate unghiurile posibile. Așadar, dacă suferi de anxietate îți va fi greu să hotărăști ceva, să planifici și să cântărești.

Perfecționism – este posibil să auzi o persoană cu anxietate spunând „nu e bine, încă nu este perfect”. Această nevoie de perfecțiune ascunde în spatele său teama de eșec, de critică sau de a fi judecat. Pacienții cu anxietate au tendința de a face un lucru iar și iar, uneori sfârșind prin a nu termina ceea ce au de făcut. În plus, pentru o persoană fără anxietate, nevoia excesivă de a cunoaște detaliile poate părea ieșită din comun, însă pentru cineva cu tulburare anxioasă, cunoașterea detaliilor unei excursii înainte de plecare este foarte importantă.

Lacrimi neașteptate – când se simt anxioși, oamenii pot izbucni în plâns, nu din cauza tristeții ci din cauza anxietății.  Partea creierului care este responsabilă cu anxietatea, este implicată și în emoții. Așadar, într-un episod de anxietate emoțiile pot ajunge la un nivel ridicat.

VEZI ȘI: CE E DE FĂCUT CÂND SUFERIM DE ANXIETATE?

Grijă excesivă – poate nu la fel de subtilă, însă grija excesivă este un semn important al anxietății. Pacienții au tendința de a se îngrijora privitor la aspecte mărunte ale vieții. Mai mult decât atât, persoanele cu anxietate tind să tragă concluzii prea devreme și să vizualizeze cele mai rele scenarii posibile înainte să se întâmple. Acest lucru poate duce la atacuri de panică. Deși par oameni negativiști, de fapt sunt foarte precauți.

Anxietate socială – tuturor ni se întâmplă să vrem să evităm anumite situații, din când în când. Totuși, dacă cineva se retrage mereu din activități, refuză toate invitațiile sau schimbă planurile mai mereu, este posibil să sufere de anxietate.

Nevoia de validare – când întrebările de tipul „dar dacă?” încep să ne atace mintea, nevoia de validare crește peste limitele normale. Avem nevoie de validare pentru orice: cum ne simțim, cum se simt alte persoane, ce părere au ceilalți etc.

Probleme de concentrare – dacă ai anxietate, este posibil ca prietenii tăi să te considere neatent sau aerian. Pacienții au dificultăți de a se concentra la conversații și uneori par indiferenți, însă în spate se ascunde anxietatea care fie îi distrage, fie îi determină să facă un pas în spate și să analizeze mai mult decât este necesar.

Durere fizică – anxietatea afectează mintea, însă aceasta poate răspunde prin simptome fizice. Când creierul simte o amenințare, fie ea reală sau nu, creează un cocktail de hormoni și adrenalină. Acesta este un răspuns natural al creierului, menit să ne facă mai puternici. Cu toate acestea, dacă nu există nevoia reală de a fugi sau de a lupta, nu există nimic care să poată „arde” aceste substanțe, fapt care poate duce la dureri fizice. Acestea pot include dureri în piept, dureri de cap, palpitații, greață, tensiune musculară, dureri abdominale, simptome digestive etc.

Dacă te regăsești în lista de semne ale anxietății, nu trebuie să te temi. Află că, înțelegând și identificând simptomele, ai făcut primul pas spre vindecare. Dintre toate problemele legate de partea psihică, anxietatea este cea mai tratabilă.

Surse:

https://www.heysigmund.com/subtle-signs-of-anxiety/?c=22783a5940ef
https://www.lucidatreatment.com/resources/mental-health-resources/subtle-signs-may-indicate-anxiety-disorder/

Ne găsești și pe youtube

Vrei mai multe detalii despre anxietate?


Permisiune marketing: Accept să primesc informări din partea Adfaber și Pacientul Digital