Americanii nu doar ca au adoptat o serie de aplicatii medicale pe care le folosesc cu succes, ci le si valideaza oficial pe cele mai utile dintre ele. Asociatia Americana a Alimentatiei si Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration), cea mai prestigioasa institutie americana pentru controlul acestor elemente, a recunoscut inca de la aparitia aplicatiilor pe mobil ca acestea sunt utile si reprezinta o parte integranta din ingrijirea pacientilor in viitor. Mai mult decat atat, institutia accepta in fiecare an candidaturi pentru 20 de aplicatii medicale si de sanatate pe care le controleaza, le testeaza ca mai apoi sa le valideze sau nu, in functie de rezultate.

Iata cateva aplicatii aprobate in ultimul timp de FDA, care reprezinta cu adevarat o inovatie in domeniul medical:

1. Mobile MIM 

Prima aplicatie medicala inclusa in magazinul iTunes, dedicata facilitarii comunicarii intre medici. Prin ea, acestia pot incarca orice fel de analize imagistice si isi pot consulta colegii pentru interpretarea rezultatelor.

2. AirStrip ONE

Este o aplicatie integrata pe smartphone-ul sau tableta medicilor prin care acestia pot vedea in timp real toate datele unui pacient: de la alergii, la semnele vitale si medicatie, pana la investigatii de imagistica si rezultatele de laborator. Deciziile medicale pot fi luate mai rapid si mai usor cu ajutorul ei.

3. AlliveCor 

Aceasta aplicatie alaturi de un device ce se ataseaza smartphone-ului il transforma pe acesta intr-un electrocardiograf la purtator. Pentru a obtine o electrocardiograma in timp real, tot ce trebuie sa faca utilizatorul este sa preseze aparatul pe piept, in apropierea inimii. Aceasta aplicatie este foarte apreciata datorita capacitatii sale de a detecta anomalii de ritm cardiac inca din stadiile incipiente.

4. Adaptorul Welch Alyn iExaminer si oftalmoscopul

Aplicatia si dispozitivul care se ataseaza smartphone-ului permit medicului sa diagnosticheze usor, de oriunde, afectiuni precum glaucomul sau dezlipirea retiniana, ambele fiind urgente oftalmologice. Aplicatia ofera si optiuni de stocare sau trimitere a imaginilor altor specialisti.

5. Lumify 

Este un ecograf portabil. Pe langa realizarea ecografiilor, medicul le si poate interpreta chiar de pe ecranul smartphone-ului din dotare.

6. Gauss Pixel App 

Poate cea mai spectaculoasa aplicatie validata de FDA, permite profesionistilor din sanatate sa evalueze pierderile de sange din cadrul unei interventii chirurgicale prin simpla fotografiere a buretilor folositi, imbibati cu sange. De obicei aceste date sunt aproximate de asistentele medicale, dar nu cu precizia acestei aplicatii.

Incantat? Si noi. Cu siguranta vor aparea si mai multe aplicatii in viitor care vor fi de fapt adevarate instrumente medicale, de ajutor atat medicilor, cat si pacientilor. Nu ramane decat sa asteptam curiosi ce va urma.

Ne găsești și pe youtube