Pe lângă aplicațiile de sănătate pentru smartphone care ajută pacienții să își monitorizeze starea de sănătate foarte ușor din confortul propriei locuințe, în ultimii ani inovațiile în medicină au dus la apariția unor dispozitive din ce în ce mai inovatoare. Pacienții își pot înregistra acum anumiți parametri ce țin de sănătate, foarte ușor. Asta duce la reducerea nevoilor de internare a anumitor pacienți, scăzând astfel costurile cu îngrijirile in sănătate.

Printre cele mai utilizate astfel de dispozitive putem enumera :

  1. Holterul EKG – un dispozitiv care a revoluționat cardiologia, permițând înregistrarea activității electrice a inimii pacientului pentru 24 de ore în confortul propriei locuințe. Astfel se pot înregistra și diagnostica diferite patologii cu apariție spontană și trecătoare, dar care pot fi fatale în condițiile nedescoperirii lor.
  2. Glucotestul – un device apărut în urmă cu mulți ani, util pentru pacienții care suferă de diabet zaharat. Acest device permite măsurarea glicemiei din confortul propriei locuințe ori de câte ori este nevoie, astfel încât pacienții își pot ajusta tratamentul în funcție de valorile descoperite. Inițial singura metodă pentru a măsura glicemia era în cadrul unui spital dotat cu laborator de analize, lucru dificil de făcut de 3 sau mai multe ori pe zi așa cum dictează nevoile pacienților diabetici.
  3. Pompa de insulină cu senzor glicemic – un device care prin apariție a schimbat complet viața pacienților diabetici insulino-dependenți. După cum îi spune și numele, pompa ”citește” nivelul de glucoză din sângele pacientului și injectează o cantitate de insulină proporțională cu aceasta. Astfel sunt eliminate zecile de înjecții de care un pacient avea nevoie pentru controlul și tratamentul acestei boli. În plus, datorită ușurinției în utilizare, complianța la tratament va crește în cazul pacienților care anterior aveau teamă de injecții.
  4. Tensiometrul electric de braț sau antebraț – un device util și foarte folosit de către pacienții suferinzi de hipertensiune arterială care au nevoie de monitorizarea valorilor acesteia cel puțin o dată pe zi. Acest gadget a permis autonomia pacientului care își poate măsura singur tensiunea și astfel să își ajusteze sau să își ia tratamentul prescris corespunzător.
  5. Brățările pentru fitness – inițial gândite și concepute pentru cei care își doresc un stil de viață mai activ, s-a remarcat ulterior că aceste brățări pot fi utilizate și pentru a diagnostica aritmii sau chiar alte tulburări cardio-respiratoare deoarece înregistrează nu doar tipul de sport și pulsul, ci și cat sport face pacientul. Astfel, putem suspecta și investiga ulterior boli cardiovasculare în stadiu incipient prin simpla constatare a faptului că brățara a înregistrat scăderi la nivel de activitate sportivă care pot fi cauzate de o astfel de patologie.

În concluzie, direcția în care se îndreaptă medicina prin aceste inovații medicale este una care ușurează viața medicilor și a pacienților, iar dezvoltarea și implementarea gadgeturilor prin care pacienții sunt implicați direct în controlul sănătății lor poate fi considerată un pas înainte spre o medicină modernă. În viitor ne așteptăm la o lărgire a paletei de gadgeturi user-friendly și la o mai mare implicare a pacienților în controlul direct al stării lor de sănătate.