”Introducerea sistemelor bazate pe inteligența artificială ar putea fi mai ieftină decât angajarea și formarea noului personal. Acestea sunt, de asemenea, disponibile universal și pot chiar monitoriza pacienții de la distanță” – Dr. Jorg Goldhahn, ETH Zurich.

Evoluția inteligenței artificiale va fi fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i se va întâmpla vreodată omenirii.” – Stephen Hawking


În 1934, apare pentru prima dată în literatura de ficțiune o scriere despre un robot doctor. Povestea îi aparține lui Harl Vincent, se numește ”Rex” și face parte din seria ”Astounding Stories”. De atunci au trecut mai mult de 80 de ani, timp în care robotica a evoluat până într-acolo încât poveștile au devenit realitate. Medicii se folosesc de roboți chirurgicali, cercetătorii au dezvoltat nanoboti care pot pătrunde în corpul uman și acționa direct la locul cu probleme. Următorul pas în medicina paliativă este dezvoltarea roboților asistenți.

Ce au în comun Mabu, Paro, Pepper și Jibo?

La prima vedere pare o înșiruire de nume, dar este mai mult decât atât. Acești patru roboți sunt special creați pentru a îngriji pacienții la domiciliu. Deși unii dintre ei au fost introduși și în alte domenii, cum ar fi Pepper care activează și în domeniul hotelier, la bază sunt roboți asistenți.

Mabu este un asistent medical personal. El este un robot inteligent, interactiv social, care poate purta conversații ce sunt adaptate pentru fiecare pacient în parte. Mabu nu este un robot mobil, dar poate face contact vizual cu pacientul în timp ce vorbește cu acesta.

Paro este o focă albă și pufoasă, un robot interactiv creat special pentru pacienții care suferă de demență. Acesta are înglobați senzori tactili, auditivi, precum și senzori de temperatură, lumină și postură. Paro reacționează la comportamentul uman și se modelează după acesta pentru a crea cea mai bună experiență pentru pacient.

Pepper este un robot mai complex. Acesta este primul robot umanoid social care poate să recunoască atât emoțiile fundamentale ale omului, cât și chipurile. A fost creat pentru a interacționa cu oamenii atât la nivel conversațional, cât și printr-un ecran tactil.

Jibo este un robot mai complex care are funcții multiple. De la tehnologia avansată de recunoaștere facială și vocală, până la funcții complexe de conectare cu sistemele inteligente din casă, Jibo este un ajutor nu doar pentru pacienți, ci pentru toți.

Vor lua roboții locul oamenilor?

Cercetătorii sunt convinși că acești roboți sunt de un real ajutor pentru pacienții care sunt îngrijiți la domiciliu. De la simple conversații, până la administrarea de medicamente, roboții pot îndeplini sarcini multiple. Însă, aceștia nu vor putea înlocui oamenii, pentru că inteligența artificială nu a ajuns atât de departe încât să arate empatie. Singura formă de empatie este aceea simulată, o empatie care nu va semăna prea curând cu ceea ce oamenii pot oferi.

Totuși, medicii sunt optimiști în ceea ce privește evoluția pacient – robot asistent. Iar rezultatele pe care această legătură le-a înregistrat sunt extraordinare. Pacienții se simt bine în compania asistenților robotizați, unii chiar preferându-i pe aceștia pentru că, spun ei, le oferă companie necondiționat și nu îi dezamăgesc niciodată.

Domeniul roboticii mai are multe de oferit. Putem spune chiar că este abia la început de drum. Unde ne vor duce aceste cercetări și dacă Stephen Hawkings a avut dreptate, rămâne de văzut.

Tratamentele pentru tahicardie sunt concepute atât pentru a încetini un ritm cardiac rapid, cât și pentru a preveni posibilele episoade, minimizând complicațiile. Iată pașii pe care îi poți urma pentru a evita tahicardia.

Tratament tahicardie – încetinirea ritmului cardiac alert

Ritmul cardiac alert se poate corecta de la sine și prin apelarea la mișcări fizice simple. Cu toate acestea, există situații în care medicamentele sunt necesare pentru a combate tahicardia. Metodele de încetinire a ritmului cardiac includ:

 • Manevre vagale – este posibil ca doctorul să vrea să efectueze o acțiune numită manevră vagală în timpul unui episod de tahicardie. Manevrele vagale reglează bătăile inimii și includ acțiuni precum tusea și aplicarea unei pungi cu gheață pe față;
 • Medicamente – dacă manevrele vagale nu încetinesc ritmul cardiac, s-ar putea să ai nevoie de o injecție cu antiaritmice. Aceste injecții sunt administrate la spital. Medicul ar putea să prescrie, de asemenea, antiaritmice sub formă de pastile;
 • Cardioversie – în această procedură, un șoc este trimis către inimă printr-un defibrilator extern sau prin patch-uri atașate pe piept. Curentul afectează impulsurile electrice din inimă și redă un ritm cardiac normal. Cardioversia este folosită în cazuri extreme, atunci când manevrele și medicamentele nu funcționează.

Prevenirea ritmului cardiac alert

Urmând următoarele tratamente, este posibil să previi episoadele de tahicardie.

 • Ablația prin cateter – această procedură este folosită atunci când o cale electrică suplimentară este responsabilă pentru ritmul cardiac crescut. În această procedură, medicul introduce catetere în vintre, în braț sau gât și le ghidează prin vasele de sânge către inimă;
 • Medicamente – antiaritmicele sub formă de pastile pot preveni ritmul cardiac alert dacă sunt administrate regulat;
 • Stimulatorul cardiac – unele tipuri de tahicardii pot fi tratate cu ajutorul unui stimulator cardiac, acesta fiind un mic dispozitiv care este implantat chirurgical sub piele. Atunci când dispozitivul simte un ritm cardiac anormal, emite un puls electric care ajută la reglarea bătăilor inimii;
 • Cardioverter implantabil – dacă riști să ai un episod de tahicardie care ți-ar putea amenința viața, doctorul ar putea recomanda un cardioverter implantabil. Dispozitivul este implantat chirurgical în piept și monitorizează constant bătăile inimii. Atunci când detectează o creștere a ritmului cardiac, emite șocuri electrice care reglează bătăile inimii;
 • Chirurgie – chirurgia pe cord ar putea fi necesară pentru a distruge o cale electrică suplimentară ce cauzează tahicardia.

De cele mai multe ori, apariția tahicardiei este ceva absolut normal și fiecare dintre noi o poate experimenta zilnic. Principalul mod prin care inima poate crește cantitatea de sânge ce este pompată în timpul momentelor ce implică efort sau stres este prin creșterea ritmului cardiac. Acest tip normal de tahicardie se numește tahicardie sinusală.

Ce este tahicardia?

Cu toate acestea, există alte tipuri de tahicardie anormală care prezintă riscuri, principalele fiind cea atrială și cea ventriculară. Totuși, ce este tahicardia? Cea mai simplă definiție ne spune că tahicardia este „un ritm cardiac rapid, peste cel normal, ce apare chiar și atunci când nu executăm nici un fel de activitate”. Dacă stăm pe loc și avem un ritm cardiac de peste 100 de bătăi pe minut, se consideră că avem tahicardie.

Pentru a ne feri de ea, trebuie să știm în primul rând ce o cauzează. În funcție de tipul de tahicardie despre care vorbim, cauzele sunt numeroase și variate. În general, tahicardia sinusală poate fi cauzată de exerciții fizice, stres și anxietate, febră, medicamente și droguri.

Tahicardia atrială este probabil să apară la persoanele care fumează, consumă alcool sau beau cafea în cantități mari. În unele cazuri, este strâns legată de infarcturi și este mult mai comună la femei și la copii.

În ceea ce privește tahicardia ventriculară, aceasta este legată de tulburări mai serioase ale inimii, precum lipsa de oxigen și poate fi asociată cu afecțiuni cum ar fi sarcoidoza (provoacă umflarea pielii și a altor țesuturi ale corpului). Este, de asemenea, asociată cu probleme structurale ale inimii precum cardiomiopatia, medicamentele sau cu dezechilibrul electrolitic.

Simptome tahicardie – principalele semne că trebuie să mergi la medic

Când inima bate prea rapid, este posibil să nu pompeze sângele eficient în corp. Acest lucru poate priva organele și țesuturile de oxigen și poate cauza următoarele semne și simptome:

 • Dificultate în respirație;
 • Amețeală;
 • Puls rapid;
 • Palpitații (un ritm cardiac inconfortabil, neregulat);
 • Dureri în piept;
 • Leșin.

Unele persoane nu prezintă simptome, așa că tahicardia este depistată doar în timpul unui control, cu ajutorul electrocardiogramei. Tocmai de aceea este important să mergi la medic, fie că experimentezi sau nu simptomele de mai sus.

December 10, 2018

Diabetul insipid

Contrar așteptărilor, diabetul insipid nu are legătura cu diabetul zaharat. Este o afecțiune rară cauzată de prezența insuficientă a hormonului antidiuretic în organism, un hormon ce ajută rinichii să mențină o cantitate corectă de apă în corp.

Hormonul antidiuretic controlează cantitatea de apă din urină și este secretat de o glandă mică de la baza creierului, numită hipotalamus. În prezența diabetului insipid, rinichii extrag prea multă apă din sânge, fapt care conducea la urinarea frecventă și setea excesivă. Boala îmbracă patru forme:

Diabet insipid central – de obicei cauzat de traumatisme craniere sau de afecțiuni genetice rare. În acest caz, organismul nu face sau secretă suficienți hormoni antidiuretici.

Diabet insipid nefrogen – atunci când rinichii nu răspund normal la hormonul antidiuretic. Cauzele acestui tip de diabet insipid sunt, de obicei, boli genetice ale rinichilor apărute la naștere.

Diabet insipid dipsogenic – în acest caz, organismul nu poate regla cantitatea de fluide din cauza unei tulburări de producție a hormonului antidiuretic. Principalul factor de risc în acest caz este istoricul familial.

Diabet insipid gestational – apare doar în timpul sarcinii și, de obicei, dispare după naștere, însă poate reapărea la următoarea sarcină.

Cauzele apariției diabetului insipid sunt numeroase, iar o parte din ele includ:

 •         Hipotalamusul nu produce suficienți hormoni antidiuretici;
 •         Daune asupra hipotalamusului produse în timpul operațiilor sau radioterapiei;
 •         Leziuni ale creierului;
 •         Tumori cerebrale;
 •         Tuberculoza;
 •         Blocaje în arterele ce duc la creier;
 •         Encefalită;
 •         Meningită;
 •         Ereditatea familială;
 •         Anumite medicamente, cum ar fi litiul.

În ceea ce privește factorii de risc, copiii sunt mai predispuși la diabet insipid în cazul în care suferă traumatisme craniene, operații pe creier, tumori cerebrale sau afecțiuni ale rinichilor. Simptomele sunt diferite de la un copil la altul, acestea incluzând setea excesivă, urinarea frecventă, deshidratarea și pierderea în greutate.

Tratarea cauzei duce, de obicei, la tratarea diabetului insipid. Acesta constă în administrarea sub diferite forme a unui hormon antidiuretic sintetic. Alte tratamente includ medicamente care determină corpul să secrete acest hormon, cum ar fi ibuprofen și pastile diuretice. Alături de acest tratament, este important ca pacientul să consume multe lichide și să se mențină hidratat constant.

Diabetul insipid poate fi permanent sau temporar, în funcție de cauza care îl provoacă. Cu toate acestea, dacă este ținut prin control cu ajutorul tratamentului, pacientul poate duce o viață normală și sănătoasă.

Află informații și despre diabetul zaharat.

Până nu de mult, printarea 3D era o utopie, un vis frumos care părea irealizabil. Odată cu evoluția tehnologiei, printarea 3D își face apariția în aproape toate domeniile. Iar avantajele sunt pe măsură.

Câți dintre noi nu ne-am uitat la seriale TV din anii ‘90, în care medici de pe nave spațiale reușeau să își trateze pacienții cu echipament medical avansat sau operațiile erau pregătite dinainte pe o hologramă 3D? Pe atunci, toate acestea erau Science Fiction. Totuși, s-a dovedit că dispozitivul de scanat, pe care dr. Beverly Crusher îl folosea în Star Trek, de fapt o solniță de sare, a devenit realitate. Așa cum multe alte dispozitive medicale care au apărut pentru prima dată în serial, au reușit să prindă viață și să ajute oamenii cu adevărat.

Ortopedia 2.0

Odată cu evoluția imprimantelor 3D, medicii au început să le folosească din ce în ce mai mult în procesul de tratare a pacienților. Dacă până acum era greu să înveți despre oase folosind schelete donate sau chiar fabricate din diverse materiale, acum lucrurile se schimbă. Dacă până acum un medic putea doar să își imagineze cum arată osul unei persoane și îl putea vedea cu adevărat doar în radiografii sau în timpul operației, acum accesul este aproape imediat, nelimitat.

Pentru a reuși să înțeleagă mai bine situația în care se află un pacient, medicii apelează acum la imprimantele 3D. Folosind scanări ale oaselor pacientului, medicii le pot reproduce pentru a le fi mai ușor să se decidă ce metodă să folosească pentru operație și chiar să se pregătească pentru acestea. În plus, este mult mai simplu să li se explice pacienților afecțiunea de care suferă. Pentru ortopezi, aceste printuri pot ajuta foarte mult în cazul implanturilor, reușind astfel să le facă potrivite pentru osul pe care lucrează și apoi să treacă efectiv la operație.   

Ieftin și bun

Oasele printate 3D nu numai că sunt ușor de făcut, în 24 de ore o machetă a osului fiind gata de folosit, dar sunt și ieftine. Ele se pot face din materiale sustenabile, la costuri reduse. Nu doar ortopezii beneficiază de pe urma folosirii imprimantelor 3D. La fel de eficiente sunt și pentru dentiști, radiologi, cardiologi și nu numai.

Un avantaj foarte important al oaselor printate este că pot fi folosite în școlile medicale sau spitalele universitare. Studenții pot lucra pe ele, greșelile nemaifiind ”fatale”. Oricând se poate printa macheta unui os nou.

Momentan, imprimantele funcționează la capacitate maximă la Universitatea din California. Ei au un laborator pentru studenți dotat cu 10 imprimante 3D, precum și imprimante care stau la dispoziția medicilor. Cei de la universitate speră ca, în curând, să poată implementa imprimantele 3D în sălile de clasă ale școlilor de medicină.

Iată cum arată aceste imprimante, cum funcționează, și care este rezultatul final:  Click pe imagine

 

Persoanele care suferă de diabet sunt de două ori mai expuse la boli ale inimii sau afecțiuni psihice, în special depresia, însă o dietă echilibrată poate fi foarte utilă în prevenirea sau controlul bolii. Contrar așteptărilor, asta nu presupune o alimentație neplăcută și plictisitoare.

Fie că dorești să previi diabetul sau să îl ții sub control, nevoile tale nutriționale sunt aceleași cu ale oricărui alt om, așa că nu sunt necesare alimente speciale. Cu toate acestea, este important să acorzi o mare atenție alegerilor alimentare, în special în ceea ce privește carbohidrații.

Obezitatea este un factor de risc în ceea ce privește diabetul zaharat, mai ales pe cel de tip 2.

Alimentele procesate și băuturile bogate în zahăr sunt primele care contribuie la apariția grăsimii pe abdomen.

Dieta nu trebuie să fie una complicată și nu este necesar să renunți la mâncărurile tale favorite. Primul pas este să iei decizii inteligente și să separi miturile de adevăr, așa că iată câteva mituri de care ar trebui să uiți:

Mit: Trebuie să renunți complet la zahăr.

Adevăr: Te poți bucura de mici gustări, cât timp planifici și limitezi cantitățile de zahăr consumate. Poți mânca desert dacă face parte dintr-o dietă echilibrată.

Mit: Ai nevoie de diete speciale pentru diabet.

Adevăr: Principiile unei alimentații sănătoase sunt aceleași, fie că ești sau nu diabetic. Alimentele speciale pentru diabet sunt costisitoare și nu oferă beneficii deosebite.

Mit: O dietă bazată pe proteine e cheia.

Adevăr: Studiile demonstrează că un consum prea mare de proteine, în special de proteine animale, ar putea cauza rezistența insulinei. O dietă echilibrată include proteine, carbohidrați și grăsimi, corpul nostru are nevoie de toate trei pentru a funcționa corect.

Asemenea oricărei diete, o dietă pentru diabet presupune un tipar alimentar, nu obsesia asupra anumitor mâncăruri. Încearcă să mănânci alimente naturale, neprocesate, în locul celor carevin într-o conservă.

 • Mănâncă mai multe grăsimi sănătoase din nuci, ulei de măsline, ulei de pește și avocado, alături de fructe și legume. În ceea ce privește carbohidrații, soluția o reprezintă alimentele provenite din cereale integrale. Proteinele le poți lua din pește, curcan și pui bio, ouă, iaurt neîndulcit și lactate slabe în grăsimi.
 • Mănâncă mai puține grăsimi din mâncăruri prăjite, alimente ambalate bogate în zahăr, pâine albă, orez și paste. Trebuie să eviți și carnea procesată alături de carnea roșie, iar legat de lactate, iaurturile care înlocuiesc grăsimile cu zahărul sunt dăunătoare.

O dietă echilibrată, cu mese regulate alături de exerciții fizice, poate face minuni pentru starea ta fizică, dar și pentru cea psihică. Începe-ți ziua cu un mic dejun sănătos care să îți ofere energia necesară, apoi mănâncă până la șase mese mici și sănătoase pe zi, încercând să consumi aceeași cantitate de calorii în fiecare zi.

Slăbește smart în 2018 cu ajutorul gadget-urilor potrivite.

December 6, 2018

Dietă hipertensiune

Întrucât alimentația nepotrivită și obezitatea încurajează apariția hipertensiunii arteriale, câteva schimbări în regimul alimentar ar putea juca un rol foarte important în ceea ce privește sănătatea ta. Printr-un regim alimentar echilibtrat poți pierde în greutate într-un mod sănătos, iar șansele de a întâmpina afecțiuni ale inimii și accidente vasculare cereblare vor scădea semnificativ.
Este important să mănânci alimente fără prea multă grăsime, sare și calorii. Pentru a face acest lucru, folosește condimente, oțet, lămâie sau suc de la alte fructe în loc de sare pentru a da gust mâncării și evită să folosești mult ulei, unt sau margarină când gătești. Iată o listă cu alimente recomandate în dieta pentru hipertensiune:                     
 •         Lapte fără prea multă grăsime sau iaurt grecesc (alimentele bogate în calciu pot scădea tensiunea arterială);
 •         Carne de pui sau de curcan (fără piele);
 •         Cereale cu un conținut redus de sare;
 •         Brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsimi și sare;
 •         Fructe (proaspete, congelate sau la conservă, însă fără adaos de sare);
 •         Legume verzi, portocalii și roșii (sunt bogate în potasiu și minerale, scăzând tensiunea arterială);
 •         Orez, paste și cartofi;
 •         Pâine.
Este important să mănânci fructe și legume între 5 și 9 dăți într-o zi. De asemenea, poți mânca semințe de dovleac sau de floarea soalerul nesărate, acestea fiind bogate în minerale care reduc riscul apariției hipertensiunii arteriale.
În ceea ce privește alimentele pe care ar trebui să le eviți, iată o parte din ele: unt și margarină, dressing-uri pentru salate, carne grasă, alimente prăjite, gustări sărate, supă la plic, fast food etc. De asemenea, evită consumul de alcool, asigură-te că ai o dietă variată și mănâncă alimente bogate în fibre (cereale, paste, fructe și legume proaspete).
Oricât de dificil ar părea să ții o dietă, odată ce te vei obișnui să alegi alimentele corecte, să citești întotdeauna etichetele și să gătești sănătos (mâncare fiartă, la cuptor sau pe grătar în loc de cea prăjită), alimentația echilibrată va deveni un stil de viață.
December 6, 2018

Tratament hipertensiune

Majoritatea persoanelor care suferă de hipertensiune vor avea nevoie de tratament pe tot parcursul vieții pentru a evita alte probleme serioase de sănătate ce însoțesc această afecțiune. De cele mai multe ori, tratamentul cu cele mai bune rezultate este un stil de viață sănătos. Schimbarea obiceiurilor de zi cu zi pot aduce beneficii majore în ceea ce privește sănătatea, dar și pe plan psihic și emoțional.
Menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate ajuta la controlul tensiunii arteriale, ținând complicațiile la distanță. Mai mult decât atât, prin reducerea greutății cu 3-5 procente vei scădea riscul apariției unor afecțiuni grave ale inimii, iar toate acestea sunt posibile printr-o alimentație corespunzătoare.
Exercițiile fizice sunt prietenul cel mai bun al alimentației, ajutând la menținerea greutății și la scăderea tensiunii arteriale. Este recomandat să faci 40 de minute de exerciții moderate ca dificultate de 3 sau patru ori pe săptămână.
Limitează consumul de alcool, întrucât alcoolul poate crește tensiunea chiar dacă nu suferi de hipertensiune arterială, așa că acest sfat este valabil pentru toată lumea. Femeile sănătoase de toate vârstele și bărbații în vârstă de peste 65 de ani ar trebui să limiteze consumul de alcool la maxim un pahar pe zi, în timp ce bărbații mai tineri de 65 de ani pot consuma maxim 2 pahare zilnic.
Fumatul, fie el activ sau pasiv, contribuie la apariția bolilor cardio-vasculare și a hipertensiunii arteriale. Roagă-ți doctorul să îți ofere sfaturi pentru a renunța la fumat și interesează-te cu privire la metode de a scăpa de dependența de nicotină.
Stresul poate provoca un dezechilibru în alimentație și un consum excesiv de tutun și alcool, fiind astfel responsabil pentru apariția hipertensiunii. Învață cum să reduci stresul și relaxează-te pentru a îți îmbunătăți sănătatea fizică și psihică. Poți apela la yoga și meditație, care nu numai că reduc stresul, ci scad și tensiunea arterială. De asemenea, încearcă să dormi între 7 și 8 ore pe noapte, fă exerciții fizice și apelează la activități care te relaxează.
Totuși, în unele cazuri schimbarea stilului de viață nu este suficientă, așa că i se adaugă medicația. Există o varietate de medicamente pentru hipertensiune, iar alături de medicul tău poți identifica tratamentul care ți se potrivește cel mai bine.
Află mai multe desspre hipertensiune în acest articol.
December 5, 2018

Simptomele Diabetului

Diabetul îmbracă diferite forme și, odată cu acestea, apar simptome variate pe care este important să le recunoaștem încă de la început pentru a evita riscul apariției unor complicații greu de stăpânit.

Simptomele diferă în funcție de nivelul zahărului din sânge, iar anumite persoane, în special cele care suferă de diabet zaharat de tip 2 s-ar putea să le observe la început. În cazul diabetului de tip 1, semnele apar rapid și sunt mult mai severe.

Care sunt principalele simptome ale diabetului?  

Atât în cazul diabetului zaharat de tip 1, cât și în al celui de tip 2, principalele simptome care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă sunt:

 •         Sete excesivă;
 •         Urinare frecventă;
 •         Senzație permanentă de foame;
 •         Pierdere bruscă în greutate;
 •         Amețeli;
 •         Iritabilitate;
 •         Vedere încețoșată:
 •         Infecții frecvente.

Majoritatea acestor simptome apar ca rezultat al încercărilor corpului de a genera energie. De exemplu, o persoană s-ar putea confrunta cu stări de amețeală și oboseală din cauza faptului că nu poate absorbi suficientă energie din alimentele consumate, sau poate urina frecvent și experimenta setea excesivă pentru că nivelul crescut de glucoză determină organismul să elimine cantități mari de fluide.

Când trebuie sa mergem la doctor?     

De îndată ce resimțim oricare dintre simptomele menționate. Cu cât diagnosticul este dat mai devreme, cu atât putem începe tratamentul mai repede. Cu toate acestea, după cum am menționat anterior, persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 nu experimentează simptome la începutul bolii, fapt pentru care sunt extrem de importante analizele de sânge care să determine nivelul glicemiei.

 

În plus, un alt factor de risc în cazul diabetului îl reprezintă istoricul familiar. Dacă știi că ai persoane în familie care suferă de această afecțiune, nu ezita să îți contactezi medicul de familie.

Tensiunea arterială prezintă rareori simptome vizibile, însă dacă este netratată poate duce la probleme serioare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Singura modalitate de fi sigur că ai tensiune mare este o vizită la medic.

Ce trebuie să știi despre tensiunea arterială

Când vorbim despre hipertensiune arterială, trebuie să ne gândim la cele două numere care ajută la măsurarea acesteia. Presiunea sistolică (numărul mai mare) reprezintă forța prin care inima ta pompează sângele în corp. Presiunea diastolică (numărul mai mic) este rezistența la fluxul sanguin din vasele de sânge. Ambele se măsoară în milimetri de mercur (mmHg).

Valori tensiune – un scurt ghid

Se consideră că ai hipertensiune dacă sunt înregistrate valori de 140/90 mmHg sau mai mari, iar valorile egale sau mai mici decât 90/60 mmHg indică tensiunea arterială scăzută. Valorile ideale ar trebui să fie între 90/60 mmHg și 120/80 mmHg. Cu toate acestea, dacă s-au înregistrat valori între 120/80 mmHg și 140/90 mmHg este cazul să iei primele măsuri pentru a evita tensiunea arterială mare.

Cauzele hipertensiunii arteriale                                                           

Nu este întotdeauna clar ce provoacă hipertensiunea arterială, însă există anumiți factori de risc, cum ar fi:

· Ai peste 65 de ani;

· Ești supraponderal sau obez;

· Ai rude care suferă de hipertensiune arterială;

· Mănânci multă sare și nu ai în alimentația ta destule fructe și legume;

· Nu faci destule exerciții fizice;

· Bei alcool și cafea în exces;

· Ești fumător;

· Nu dormi suficient

Dacă te regăsești în lista de mai sus, este recomandat să faci fizice regulate la medic pentru a îți testa valorile tensiunii arteriale. De asemenea, este important ca toți adulții în vârstă de peste 40 de ani să își testeze tensiunea arterială cel puțin o dată la cinci ani. Testarea nu necesită mult efort și ar putea salva vieți, ținând cont de complicațiile care apar odată cu tensiunea arterială mare.

 

GHIDUL TĂU GRATUIT

PacientulDigital.ro pune la dispoziția ta informații de calitate, soluții noi, verificate și materiale concepute cu ajutorul profesioniștilor din sănătate.
Introdu mai jos adresa de e-mail pentru a descărca ghidul gratuit pregătit pentru tine!
Descarcă
Accept să primesc ghidul și alte informații despre PacientulDigital.
close-link