Termenul de medicină digitală este unul relativ nou care abia acum începe să prindă contur în fața pacienților din întreaga lume. Medicina, la fel ca majoritatea domeniilor, a început să evolueze spre descoperirea de noi tratamente revoluționare, cu ajutorul tehnologiei. De la proteze inteligente care sunt manevrate direct prin impulsuri neuronale, la investigații medicale avansate și chiar tratamente digitale, tehnologia este un pilon important al domeniului medical.

Prima pastilă digitală

Nu cu mult timp în urmă, OPC, o companie farmaceutică din Tokyo, a venit pe piață cu o soluție pentru persoanele cu schizofrenie, care au probleme în a-și lua medicamentele. Pastila, al cărui nume este Abilify, un antipsihotic folosit în tratarea simptomelor schizofreniei și tulburării bipolare, a primit anul trecut aprobarea FDA în America. Aceasta are înglobat un senzor ingerabil minuscul, care se activează atunci când intră în contact cu sucul gastric. Senzorul trimite semnale electrice către un plasture, iar, de aici, informația este trimisă către o aplicație de smartphone.

Cum funcționează

Abilify are integrat un senzor, făcut din silicon, cupru și magneziu, care se activează după ce ajunge în stomac și pastila începe să fie dizolvată de către sucul gastric. Acest lucru are loc la doar câteva minute de la înghițire. O dată activat senzorul, acesta transmite un semnal către un plasture, care este plasat pe cutia toracică a pacientului, în partea stângă. La rândul său, plasturele, care trebuie schimbat o dată pe săptămână, este conectat prin Bluetooth la o aplicație de pe smartphone. Informațiile care se upload-ează pe telefon sunt legate de ora la care pastila a fost luată, precum și de dozajul utilizat. La finalul procesului, senzorul este eliminat din corp pe cale naturală.

Unde ajung informațiile

Informațiile care se colectează în telefon sunt mai apoi redirecționate către medic și, la alegerea pacientului, către membrii ai familiei. Aplicația permite accesul a încă 4 persoane, în afară de medic. Astfel, pacienții care suferă de schizofrenie sau tulburare bipolară pot fi monitorizați îndeaproape de către doctor. De multe ori, pacienții care suferă de boli mintale au probleme în a-și lua pastilele la timp, fie din cauză că uită, fie din cauza paranoiei. Compania farmaceutică japoneză vine în întâmpinarea acestor probleme cu Abilify.

La fel ca orice lucru nou pe piață, și această pastilă digitală a ridicat controverse în rândul cercetătorilor și nu numai. Medicii se tem că pacienții ar putea să privească această pastilă ca pe o încălcare a intimității și, astfel, nu vor mai avea încredere în medicamentele digitale. Pacienții, la rândul lor, își pot accentua starea de paranoia și pot avea probleme în a purta plasturele la care se conectează senzorul.

Pe viitor, compania farmaceutică dorește să găsească sponsori care să îi ajute la producerea Abilify, prima pastilă digitală. Încă nu a fost anunțat un preț sau un termen la care pastila va ajunge pe piața, dar cei de la OPC sunt optimiști în legătură cu modul în care această pastilă va fi primită de către potențialii pacienți.

Domeniul tehnologiei este într-o continuă dezvoltare și evoluție, descoperiri majore care ne pot schimba viața de la o zi la alta. Unul dintre domeniile în care tehnologia face minuni este medicina. Acesta a evoluat extrem de mult, de la simple medicamente și până la operații complicate și chiar proteze. Avantajele sunt nenumărate atunci când vine vorba despre sănătate și beneficiile pe care tehnologia le are asupra pacienților.

Primul braț robotic controlat de creier 

BRAȚUL ROBOTIC – PROTEZA CONTROLATĂ DE CREIER. Pacientul Digital Adfaber

Johnny Matheny omul cu proteza controlată de creier. Sursa: linkedin.com

O zonă în care tehnologia are un cuvânt important de spus este cea a proteticii. Protezele au evoluat destul de mult în timp și acum au ajuns să fie integrate atât de bine în corpul uman, încât pacienții au senzația cât se poate de reală că și-au recăpătat membrul lipsă. Anul 2018 este anul descoperirilor majore. Cercetătorii de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins au dezvoltat primul braț robotic controlat de creier.

Laboratorul a primit, din partea Ministerului Apărării din USA, o finanțare de 120 milioane de dolari pentru a face proteze inteligente pentru veteranii de război. Brațul robotic inventat de americani este o proteză care controlată de activitatea neuronală din creier redă funcția motorie până în acel punct în care procesul pare unul absolut natural. Programul a dezvoltat până acum proteze destinate doar pacienților care au un braț amputat.

Johnny Matheny – primul om cu proteză inteligentă

BRAȚUL ROBOTIC CONTROLAT DE CREIER

Sursa t3.com

Pentru testarea live a protezei, aceasta va fi purtată timp de un an, perioadă în care studiile vor continua. Johnny Matheny din Florida și-a pierdut un braț în 2005 din cauza cancerului. El a devenit acum primul om care are o proteză controlată de creier. Studiul care se desfășoară cu ajutorul lui Matheny este format din două părți: tehnicitatea brațului și nivelul de control al creierului asupra acestuia. În urma acestui studiu se va determina dacă membrele robotice controlate de creier au aplicație și dacă sunt într-adevăr utilizabile cu succes.

Scopul acestui studiu este acela de a determina dacă se poate oferi o viață normală celor care și-au pierdut membre din motive medicale sau s-au născut cu deficiențe. Proteza controlată de creier este un pas important în a-i ajuta pe cei cu deficiențe să ducă o viață normală.

 

Cei de la Johns Hopkins speră că în viitor vor avea mai mulți pacienți dispuși să încerce această proteză revoluționară și că, în timp, vor putea dezvolta proteze controlate de creier și pentru membrele inferioare.

Uite unde poți găsi suport online dacă vorbești engleză sau franceză

Mai mult de 30% din populația Europei suferă de boli reumatice, iar 1% dintre români au fost diagnosticați cu poliartrită reumatoidă, o boală autoimună care poate duce la handicapuri majore. Cele mai afectate sunt femeile.
Cum problemele cauzate de această afecțiune sunt nenumărate, au apărut soluții online care ajută persoanele afectate să o controleze mai bine. Iată 3 soluții online care îți pot folosi dacă ai poliartrită reumatoidă:
1. Know Your DAS – aplicație în engleză
DAS înseamnă Disease activity score, adică un scor folosit de medici în supravegherea progresiei bolii reumatoide. Această aplicație a fost dezvoltată în parteneriat cu Societatea Națională de Poliartrită Reumatoidă din Marea Britanie. Scorul DAS din cadrul aplicației indică gradul de disconfort pe care pacientul îl resimte, precum și nivelul de control al bolii. Informațiile obținute cu ajutorul aplicației ajută medicul sa ajusteze tratamentul dacă e nevoie, asigurându-se în același timp că pacientul primește dozele optime pentru tratarea bolii.

Discută cu medicul tau și află dacă te-ar ajuta și pe tine să folosești această aplicație.
2. Polyarthrite-rhumatoide.fr  – site în franceză
Aici găsești un blog francez fondat încă din anul 2009, care a ajuns cea mai mare comunitate online de pacienți cu poliartrită reumatoidă din Franța. Acesta a apărut ca răspuns la nevoia pacientului de a afla sfaturi clare, imparțiale și ușor de înțeles.
Persoanele interesate mai pot afla cum le este influențată viața de această afecțiune și ce măsuri trebuie să ia. Poți găsi de la sugestii de diete, sporturi, cum să îți faci vacanțele dacă ai poliartrită reumatoidă și până la link-uri către grupuri de pacienți cu același diagnostic. Blogul este updatat de câteva ori pe săptămână cu informații despre viața pacienților, știri și noutăți despre poliartrita reumatoidă, interviuri cu experți reumatologi sau testimoniale ale pacienților, menite să-i inspire și să-i încurajeze pe cei nou-diagnosticați.
Găsește și tu suportul de care ai nevoie pe acest site!
Oamenii care suferă de poliartrită reumatoidă sunt afectați de această boală din toate punctele de vedere, nu doar fizic. Din fericire, acum pot găsi sprijin în comunitățile din online și, mai mult decât atât, informații prețioase despre cum să depășească provocările care vin la pachet cu această afecțiune.  
Vrei să afli ce alimente sunt recomandate, dar și care ar trebui evitate, pacienților cu poliartrită reumatoidă? Introdu adresa ta de e-mail aici pentru a putea primi ghidul gratuit pe care l-am pregătit pentru tine în limba română:Marketing permission: Permisiune marketing: Sunt de acord să primesc mesaje informative cu privire la articole și proiecte din partea PacientulDigital.ro.What to expect: Dacă nu mai vrei să primești mesaje de la noi: Apasă click pe butonul Dezabonare, pe care îl găsești în partea de jos a fiecărui email trimis de noi. Ne luăm angajamentul să îți păstrăm datele cu caracter personal în condiții de siguranță și securitate. Pentru a citi politica de confidențialitate, vă rugăm să vizitați site-ul nostru.
Tehnologia a avansat, știm cu toții. Uneori nu știm exact ce gadget să căutam când ne confruntăm cu provocările vieții. Poate chiar nu ne trece prin cap mereu să căutam o soluție în tehnologie. Dar îți spunem noi.
Dacă provocarea ta acum este să slăbești, află că o poți face smart cu ajutorul unor gadget-uri special concepute să-ți ușureze viața din acest punct de vedere. O să găsești aici cele mai bune soluții aduse de 2018, dar nu uita: doar cumpărarea unui gadget nu te ajută prea mult, tot îți mai trebuie motivație, sport și să fii atent la ce mănânci.
Aplicațiie
Cele mai tari aplicații de slăbit pot fi și conectate la alte device-uri smart, cum ar fi birourile care se înalță ca tu să poți face sport regulat în timp ce te afli la muncă.
Se găsesc atât pentru iOS, cât și pentru Android, și te ajută să îți urmărești progresul făcut la fitness, prin dietă și program. Cu ajutorul lor poți fi mai repede în formă. Și mai ales ești susținut să rămâi fan viață sănătoasă.

Nu există scurtături pentru slăbit, așa că nu te baza că aceste aplicații ar putea face vreo magie, dar îți pot oferi soluții de mișcare și dietă personalizată. Cum există o varietate de aplicații care fac acest lucru, cercetează care s-ar potrivi mai bine profilului și bugetului tău.

Cântar smart
Un cântar deștept se poate conecta foarte ușor la telefonul tău și astfel îți urmărește progresul. Dacă te gândești că asta poți face și tu, ei bine adu-ți aminte cum ești dimineața și vei realiza că cu câte ai mai puține de făcut, cu atât mai bine. Cu un cântar deștept, trebuie doar să te urci pe el, toate datele fiind sincronizate în telefon. Studiile arată că cu cât te cântărești mai des, cu atât slăbești mai mult. Perioada cea mai lungă între cântăriri nu trebuie să depășească 5,8 zile. Dacă trece mai mult timp, există riscul ca obiceiurile care au dus la îngrășare să reapară. Studiile mai spun că cel mai mult cântărim duminică seara și cel mai puțin miercurea sau vinerea dimineață.

Un Fitness Tracker
Dacă motivația este cea care îți lipsește cel mai mult, un fitness tracker va schimba asta. Telefoanele deja au funcția asta, de câțiva ani, dar alte gadget-uri și-au dovedit cu adevărat eficiența și anume brățările de fitness. Nu numai că îți vei ști evoluția la orice pas, dar poți intra în competiții cu prietenii sau te poți alătura unor comunități care au aceleași interese ca tine. Cu ajutorul unei brățări fitness, vei afla exact care sunt momentele în care ești cel mai sedentar și când ești gata de treabă.
Accesorii de fitness smart
Nu știm cât de mulți sunt cei care vor să facă sport, dar dacă nu te numeri printre ei, ai mari șanse să îți îndeplinești obiectivele cu accesorii de fitness. Parcă se transformă un pic corvoada în joacă. De la căști wireless, aparate de fitness smart, orice te încântă poate deveni un ajutor de nădejde în lupta ta cu kilogramele.

 

Bolile de inimă sunt pe primele locuri în toată lumea ca principale cauze de deces. Așadar, era mai mult decât natural ca oamenii de știință să își îndrepte tot mai mult atenția asupra tratării lor. Așa a apărut Therepi, un dispozitiv foarte mic, dar foarte eficient. Iată-l mai jos deasupra unei monede de 1 penny, pentru a putea realiza care este mărimea lui exactă.

Sursă: Nature Biomedical Engineering

O echipă de cercetători speră să oprească progresia de la infarct miocardic la insuficientă cardiacă cu ajutorul micului dispozitiv numit ‘Therepi’.
Acesta conține un rezervor care se atașează direct la țesutul cardiac deteriorat. O linie de reumplere conectează rezervorul la un orificiu de pe pielea pacientului, unde tratamentul poate fi injectat chiar de pacient sau de către un medic.
După ce un pacient are un atac de cord, începe o serie de evenimente care duc la insuficiență cardiacă. Deteriorarea zonei din inima în care un vas de sânge a fost blocat duce la țesutul cicatricial. Ca răspuns la cicatrizări, inima se va remodela singură pentru a compensa. Acest proces duce adesea la insuficiență cardiacă. Această nouă tehnologie împiedică acest lucru. Cu ajutorul lui, medicația ajunge exact acolo unde inima are nevoie de ea.
Mai mult decât atât, rezervorul oferă o oportunitate unică de administrare a terapiilor cu celule stem. Acționează că o fabrică de celule. În loc să treacă prin membrană în inimă, celulele rămân în rezervor unde produc factori paracrinici care ajută vindecarea țesutului cardiac deteriorat.
Capabilitățile lui Therepi nu se rezumă doar la tratamentul bolilor de inimă. Având în vedere că oferă ocazia de a fi livrate mai multe doze localizate, acesta ar putea fi folosit că instrument pentru a identifica doză adecvată pentru o serie de afecțiuni. În plus, dispozitivul ar putea fi folosit și în alte părți ale corpului. Prin optimizarea designului și ajustarea materialelor utilizate pentru construirea rezervorului, Therepi ar putea fi utilizat pentru o gamă largă de boli și probleme de sănătate.

Tehnologia usureaza mult lucrurile pentru pacientul de azi. Chiar daca treci prin momente neplacute din cauza problemelor de sanatate, exista cateva solutii moderne care te pot scuti de drumuri si complicatii. Uite cateva dintre instrumentele digitale care iti pot fi de folos:

1. Aplicatiile pentru smartphone.

In functie de problema pe care o ai, descarca aplicatia care te poate ajuta sa ai mai mult control asupra vietii tale. Acum exista de la aplicatii care masoara performantele sportive, pana la cele care ajuta pacientii sa isi reaminteasca cum si cand sa-si ia medicamentele.

2. Tehnologie de monitorizare la purtator.

Cei care au boli cronice care necesita supraveghere permanenta beneficiaza acum de device-uri care ii ajuta enorm sa isi tina afectiunea sub control: glucotestul si pompa de insulina (pentru diabetici) sau holterul EKG si tensiometrul electric (pentru hipertensivi), sunt doar cateva dintre ele. Pentru ca isi pot verifica parametrii oricand, pacientii isi pot adapta tratamentul in functie de semnalele corpului in timp real. Citeste si Top 5 smart device-uri de sanatate.

3. Surse de informare online.

Internetul inseamna informatie oriunde si oricand, pentru oricine. In aceasta categorie intra si grupurile de pacienti cu patologii comune, foarte utile pentru schimbul de informatii si suportul celor cu boli grave sau incurabile.

4. Programarile online.

Chiar daca pare un ajutor simplu, chiar si programarea online este un instrument deosebit de util pentru pacientii care doresc sa vada un medic dar nu sunt siguri de programul lor. Nu mai e nevoie nici sa te deplasezi la cabinet, nici sa astepti zeci de minute la telefon. Cu un simplu mesaj, ajungi la medicul pe care vrei sa il vezi.

5. Consultatii prin email.

Comunicarea continua cu medicul inseamna liniste sufleteasca pentru toti pacientii, nu doar pentru cei anxiosi. Faptul ca ai cum sa vorbesti cu medicul tau fara sa te mai prezinti la cabinet inseamna si o reducere a numarului de pacienti prezenti la spital pentru probleme foarte mici, care se pot rezolva usor si de la distanta. Scrii emailul, iar medicul tau raspunde cat poate de repede. Atat de simplu.

6. Triajul online.

In functie de simptomatologie, poti sa intelegi online specialitatea medicala la care trebuie sa ajungi. Acest lucru este incredibil de folositor daca nu stii la cine sa te duci pentru problema ta.

7. Accesul online la analize.

Multi considera ca accesul pacientilor la analize poate fi o practica care genereaza anxietati inutile pentru ca pacientul nu poate interpreta unele rezultate in context clinic ca un medic. Dar simplul fapt ca esti tinut la curent cu starea ta de sanatate si te poti autoevalua, poate fi de mare ajutor.

June 25, 2018

Viitorul in Sanatate

Medicina a intrat intr-o noua era datorita tehnologiilor inovatoare care apar intr-un ritm incredibil de alert. Ne indreptam inevitabil catre informatizarea nu doar a procesului de diagnostic, ci si in ceea ce priveste tratamentul. Instrumentele digitale sunt folosite acum in toate specialitatile medicale. De asemenea, farmacologia este in pas cu revolutia tech din lumea medicala, asa ca avem din ce in ce mai multe aplicatii care ne ajuta sa luam medicamentele corect si la timp.
Avand in vedere ca deja traim intr-un secol complet digitalizat, specialistii lanseaza sase predictii despre viitorul medicinei pe care trebuie sa le stii:
Preventia va fi ridicata la rang de arta.

O veste incredibil de buna, am zice si noi. Cu atatea dispozitive, aplicatii si medicamente ce pot detecta si inlatura din ce in ce mai multe boli inca de la aparitie, medicina se va concentra tot mai mult pe preventie. Aceasta abordare va reduce costurile tratamentelor sau chiar le va evita complet.

Nano tehnologia.

Desi acest domeniu a aparut in discutie de peste 20 de ani, se pare ca ne apropiem in sfarsit de momentul in care nanorobotii vor administra tratamente exact acolo unde are corpul nevoie. In plus, putem vorbi deja de conceptul de nanomedicamente, mai ales in domeniul oncologic unde deja sunt utilizate la scara larga in tratamentul cancerului de san si al cancerului de plaman non-small. Din nefericire, va mai dura insa o perioada pana vom putea trimite o echipa de nanorobotei sa faca operatii pe cord prin intermediul unei pilule.

Medicamentele personalizate.

Viitorul inseamna clar medicina personalizata. Stim deja ca nu exista doua organisme identice printre cei 7 miliarde de oameni ai acestei planete si ca un medicament nu actioneaza la fel in cazul a doi pacienti cu aceeasi afectiune. Dezvoltarea medicamentelor customizate inseamna mai multa eficienta si mai putine efecte adverse pentru bolnav.

Inteligenta Artificiala.

In viitor, IA va fi parte integranta din vietile noastre. Pacientul va fi ajutat nu doar sa isi administreze medicamentele, ci si sa controleze, sa adapteze si sa verifice eficacitatea lor. IA isi va insusi cunostinte medicale si va fi capabil sa ofere sfaturi competente intr-un timp mai scurt decat ii ia unui om sa faca acelasi lucru.

In ceea ce priveste partea chirurgicala, pacientul va avea parte de un screening fizic general facut de IA. Acesta va executa si operatii robotice de inalta calitate prin compararea anatomiei pacientului cu matrite existente in sistem si va decide singur ce este diferit si cum sa restabileasca echilibrul, sectionand si suturand cu o precizie mult mai mare decat orice chirurg uman. Dar asta se va intampla probabil tot intr-un spital, nu chiar la tine acasa. 🙂

Uterul artificial.

Se pare ca in sectorul gineco-obstetric lucrurile avanseaza deja foarte rapid de cand uterul articifial a fost creat. Embrionii sunt crescuti in conditiile uterului matern si imita aproape perfect o sarcina normala. Datorita succesului pe care il au fertilizarile in vitro, in 10-20 de ani, copiii vor fi conceputi in laborator si crescuti in utere artificiale cu aceleasi rezultate ca si sarcinile fiziologice.

In plus, de curand a avut loc primul transplant uterin cu succes din lume si prima sarcina dusa la termen in cadrul unui uter transplantat.

Tehnologia CRISPR.

Aceasta tehnologie permite modificarea genetica si va determina disparitia majoritatii bolilor gentice. Vom avea algoritmi de identificare si anulare a diferentelor genetice astfel incat, cel putin din acest punct de vedere, copiii se vor naste perfect sanatosi. De asemena, CRISPR poate controla chiar si genele ce tin de aspectul fizic al embrionilor, iar defectele fizice vor fi anulate inca dinainte de conceptie.

Transplanturi cu organe artificiale.

Insuficienta de organe va fi diminuata prin folosirea pentru transplanturi a organelor crescute in laborator sau chiar create de la zero cu ajutorul imprimantelor 3D.

Dezvoltarea medicinei in aceste directii va duce fara indoiala la un viitor din ce in ce mai sanatos pentru oameni. Digitalizarea pacientilor a inceput, accesul la informatia medicala fiind deja un lucru banal. Pana sa ajungem insa sa fim exact pe directiile discutate mai sus, nu uita sa fii foarte atent la sursele de informare medicala si sa urmaresti platforme despre sanatate de incredere ca sa stii intotdeauna care este cea mai buna alternativa pentru situatia medicala in care te afli.  

Cum va arata pacientul viitorului? Aceasta este intrebarea.

Fiecare dintre noi avem pareri, temeri si convingeri personale, mai putin sau mai mult avizate, despre tehnologie si cum foloseste ea in sanatate. Asa au aparut insa si cateva mituri despre pacientul digital, mai mult sau mai putin corecte, care trebuiesc confirmate sau demontate in functie de caz.
Raspunsurile la aceste mituri au fost obtinute cu ajutorul sondajelor de opinie, pentru a avea o imagine cat mai reala asupra parerilor consumatorilor. Deci iata cum stau de fapt lucrurile cand vorbim de digitalizarea serviciilor medicale:

1. Oamenii nu isi doresc sa foloseasca tehnologia pentru serviciile de sanatate.

Contrar opiniei unor lideri din domeniul medical, se pare ca de fapt pacientii isi doresc integrarea serviciilor digitale in ingrijirea lor mai des decat doar in situatiile specifice. Acestia considera serviciile digitale utile atata timp cat se muleaza pe nevoile lor si aduc un plus de calitate serviciului medical pentru care sunt utilizate.

2. Doar cei tineri isi doresc sa utilizeze tehnologia.

Din nou, fals. Persoanele din toate categoriile de varsta doresc sa beneficieze de servicii digitale in sanatate, chiar daca motivele pentru care isi doresc acest lucru pot fi diferite.

3. Sanatatea pe smartphone schimba fata medicinei.

Nu ne dorim sa mergem atat de departe incat sa spunem ca au schimbat fata medicinei, dar aplicatiile de smartphone au din ce in ce mai multa popularitate. Acestea ajuta in special monitorizarea functiilor vitale sau a conditiei fizice a pacientilor, ajutand astfel medicul sa controleze anumiti parametri pe o perioada mai lunga de timp, ceea ce ar fi imposibil de facut in afara spitalului fara aceste aplicatii.

4. Pacientii vor servicii si aplicatii inovative.

Suprinzator, acest lucru nu este neaparat adevarat. Pacientii isi doresc de la tehnologie lucruri simple si usor de indeplinit precum: eficienta, acces mai usor la informatii si o persoana reala care sa le poata raspunde intrebarilor in eventualitatea in care serviciul digital nu se ridica la nivelul dilemei pacientului. Gradul de inovatie al unui serviciu digital este pe locul 2 ca importanta in opinia celor mai multi consumatori.

5. O platforma mare si cuprinzatoare este vitala pentru a oferi servicii de calitate.

Acest lucru este fals de cele mai multe ori. Pacientii nu au nevoie de extraordinar de multe informatii si site-uri greu de navigat, ci mai degraba de posibiltatea de a rezolva rapid nevoi precum o programare la medic sau gasirea specialistului potrivit problemei lor.

Asadar, nu toate miturile pe care le auzi sunt adevarate. Viata ne surprinde si ne arata ca pacientii isi doresc simplitate si servicii medicale care sa fie pe intelesul lor. Majoritatea oamenilor, din toate categoriile de varsta, declara ca sunt dispusi sa primeasca tehnologia in serviciile medicale, atat timp cat digitalizarea acestora aduce o crestere a calitatii si faciliteaza accesul la medic. Corect, nu-i asa?

Au apus vremurile in care trebuia sa mergem la medic pentru cele mai banale investigatii. Tot mai multe smart device-uri sunt create pentru monitorizarea sanatatii foarte usor, din confortul propriei locuinte. Pacientii isi pot chiar customiza parametrii pe care trebuie sa ii tina sub control, in functie de particularitati si afectiuni. Asa ajung sa nu mai aiba nevoie de internari si sa-si poata gestiona bolile cronice cu costuri din ce in ce mai mici.

Iata care sunt cele mai folosite smart device-uri in sanatate, de catre pacienti:

1. Holterul EKG

 

Este un dispozitiv care a revolutionat cardiologia. Device-ul permite inregistrarea activitatii inimii pacientului pentru 24 de ore in confortul propriei locuinte, cand acesta isi urmeaza rutina zilnica si se pot observa cu usurinta anomalii. Holterul poate descoperi afectiuni care in alte conditii de investigare ar ramane nediagnosticate.

 


2. Glucotestul

Este un device aparut in urma cu multi ani, foarte util pentru pacientii care sufera de diabet zaharat. Acesta permite masurarea glicemiei ori de cate ori este nevoie, de oriunde te-ai afla. Pacientii au astfel controlul afectiunii si  isi pot ajusta tratamentul in functie de valorile descoperite. Pana la glucotest, laboratorul de analize era singura solutie pentru aflarea indicatorilor glicemici, lucru mai mult decat dificil de facut de trei sau mai multe ori pe zi, asa cum are nevoie o persoana cu diabet.


3. Pompa de insulina cu senzor glicemic

Este un aparat care a schimbat complet viata pacientilor diabetici insulino-dependenti. Dispozitivul analizeaza nivelul de glucoza din sangele pacientului si ii injecteaza exact cantitate de insulina de care are nevoie. Sunt eliminate complet zecile de injectii de care un pacient ar avea nevoie pentru controlul si tratamentul acestei boli. Mai mult decat atat, pentru ca aparatul administreaza usor un tratament greu desuportat, pacientii reusesc sa aiba mult mai bine grija de ei.


4. Tensiometrul electric de brat sau antebrat 

Este un dispozitiv care a revolutionat cardiologia. Device-ul permite inregistrarea activitatii inimii pacientului pentru 24 de ore in confortul propriei locuinte, cand acesta isi urmeaza rutina zilnica si se pot observa cu usurinta anomalii. Holterul poate descoperi afectiuni care in alte conditii de investigare ar ramane nediagnosticate.


5. Bratarile pentru fitness

Au fost initial gandite si concepute pentru cei care isi doresc un stil de viata mai activ. Ulterior s-a observt ca aceste bratari pot fi folosite si pentru a diagnostica aritmii sau chiar alte tulburari cardio-respiratoare deoarece inregistreaza nu doar tipul de sport si pulsul, ci si cat sport face pacientul. Astfel, putem observa si investiga boli cardiovasculare in stadiu incipient prin simpla constatare a faptului ca bratara a inregistrat scaderi la nivel de activitate sportiva care pot fi cauzate de o astfel de patologie.

Americanii nu doar ca au adoptat o serie de aplicatii medicale pe care le folosesc cu succes, ci le si valideaza oficial pe cele mai utile dintre ele. Asociatia Americana a Alimentatiei si Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration), cea mai prestigioasa institutie americana pentru controlul acestor elemente, a recunoscut inca de la aparitia aplicatiilor pe mobil ca acestea sunt utile si reprezinta o parte integranta din ingrijirea pacientilor in viitor. Mai mult decat atat, institutia accepta in fiecare an candidaturi pentru 20 de aplicatii medicale si de sanatate pe care le controleaza, le testeaza ca mai apoi sa le valideze sau nu, in functie de rezultate.

Iata cateva aplicatii aprobate in ultimul timp de FDA, care reprezinta cu adevarat o inovatie in domeniul medical:

1. Mobile MIM 

Prima aplicatie medicala inclusa in magazinul iTunes, dedicata facilitarii comunicarii intre medici. Prin ea, acestia pot incarca orice fel de analize imagistice si isi pot consulta colegii pentru interpretarea rezultatelor.

2. AirStrip ONE

Este o aplicatie integrata pe smartphone-ul sau tableta medicilor prin care acestia pot vedea in timp real toate datele unui pacient: de la alergii, la semnele vitale si medicatie, pana la investigatii de imagistica si rezultatele de laborator. Deciziile medicale pot fi luate mai rapid si mai usor cu ajutorul ei.

3. AlliveCor 

Aceasta aplicatie alaturi de un device ce se ataseaza smartphone-ului il transforma pe acesta intr-un electrocardiograf la purtator. Pentru a obtine o electrocardiograma in timp real, tot ce trebuie sa faca utilizatorul este sa preseze aparatul pe piept, in apropierea inimii. Aceasta aplicatie este foarte apreciata datorita capacitatii sale de a detecta anomalii de ritm cardiac inca din stadiile incipiente.

4. Adaptorul Welch Alyn iExaminer si oftalmoscopul

Aplicatia si dispozitivul care se ataseaza smartphone-ului permit medicului sa diagnosticheze usor, de oriunde, afectiuni precum glaucomul sau dezlipirea retiniana, ambele fiind urgente oftalmologice. Aplicatia ofera si optiuni de stocare sau trimitere a imaginilor altor specialisti.

5. Lumify 

Este un ecograf portabil. Pe langa realizarea ecografiilor, medicul le si poate interpreta chiar de pe ecranul smartphone-ului din dotare.

6. Gauss Pixel App 

Poate cea mai spectaculoasa aplicatie validata de FDA, permite profesionistilor din sanatate sa evalueze pierderile de sange din cadrul unei interventii chirurgicale prin simpla fotografiere a buretilor folositi, imbibati cu sange. De obicei aceste date sunt aproximate de asistentele medicale, dar nu cu precizia acestei aplicatii.
Incantat? Si noi. Cu siguranta vor aparea si mai multe aplicatii in viitor care vor fi de fapt adevarate instrumente medicale, de ajutor atat medicilor, cat si pacientilor. Nu ramane decat sa asteptam curiosi ce va urma.

GHIDUL TĂU GRATUIT

PacientulDigital.ro pune la dispoziția ta informații de calitate, soluții noi, verificate și materiale concepute cu ajutorul profesioniștilor din sănătate.
Introdu mai jos adresa de e-mail pentru a descărca ghidul gratuit pregătit pentru tine!
Descarcă
Accept să primesc ghidul și alte informații despre PacientulDigital.
close-link