Pe lângă aplicațiile de sănătate pentru smartphone care ajută pacienții să își monitorizeze starea de sănătate foarte ușor din confortul propriei locuințe, în ultimii ani inovațiile în medicină au dus la apariția unor dispozitive din ce în ce mai inovatoare. Pacienții își pot înregistra acum anumiți parametri ce țin de sănătate, foarte ușor. Asta duce la reducerea nevoilor de internare a anumitor pacienți, scăzând astfel costurile cu îngrijirile in sănătate.

Printre cele mai utilizate astfel de dispozitive putem enumera :

(more…)

În urma unui examen clinic, a unor investigații și a unei discuții împreună cu pacientul, medicul trebuie să formuleze de cele mai multe ori un diagnostic. Dat fiind afluxul imens de informații mai ales în domeniul medical în secolul în care ne aflăm, avem numeroase boli cu denumiri și mecanisme foarte intricate care pot genera confuzii și neînțelegeri în rândul pacienților.
În aceasta societate new-age în care trăim, rolul medicului nu mai este doar de a formula un diagnostic și de a prescrie un tratament simplu, ci și de a informa pacientul în legătură cu boala sa, cu mecanismul de producere, cu factorii de risc și cu mecanismul de acțiune al medicamentelor. Educația pacientului a devenit nu doar o responsabilitate, ci și o datorie a medicului. Sunt țări mai avansate unde problema a fost identificată și de această educație se ocupă persoane specializate care preiau din atribuțiile medicului. În alte țări greutatea pică pe umerii medicului care este deja suprasolicitat. Presiunea numărului din ce în ce mai crescut de pacienți, stresul, responsabilitățile crescute, timpul din ce în ce mai puțin pentru fiecare pacient și necesitatea educării pacientului sunt pur și simplu prea multe lucruri de făcut în prea puțin timp. Din aceste motive, pe bună dreptate, foarte mulți pacienți pleacă de la consultații fără să fi înțeles cu adevărat ce se întâmplă cu ei, ce tratament au de luat și mai ales cum trebuie să îl ia, la ce să se aștepte și ce efecte secundare pot experimenta. Din acest moment totul devine un cerc vicios : pacienții se frustrează deoarece nu li se oferă atenție, nu înțeleg ce se întâmplă cu ei, de ce suferă și cu ce îi ajută medicamentele. Ei vor căuta pe Google și vor găsi informații care îi va speria sau pe care nu le vor înțelege. Aceste îndoieli duc la o stare de confuzie ce culminează cu un refuz categoric de a mai lua tratamentul, ceea ce duce la agravarea bolii, conducând într-un final la revenirea pacientului la medic pentru ca tot traseul să fie reluat și de foarte multe ori să aibă un final tragic.
Răspunsul la această problemă și întreruperea cercului vicios este reprezentat de tehnologia care începe încet, încet să își facă simțită nu doar prezența ci și utilitatea în domeniul medical. Pacienții pot profita nu doar de aparatura care îi ajută cu descoperirea problemelor de sănătate, ci și de gadgeturi, aplicații și campanii online de informare care pot înlocui medicul cel puțin în ceea ce privește explicarea unor patologii, unor mecanisme de acțiune și a unor tratamente pentru ca pacientul să își înțeleagă pe deplin boala și pașii ulteriori pentru a-i fi cât mai bine și a nu reveni la medic. Internetul și ușurința în comunicare dau medicilor și personalului profesinist medical o multitudine de metode prin care pot ajunge la rezultatele dorite : filmulețe de informare, articole, newslettere pe e-mail sau chiar prin mesaje zilnice pe care pacienții le pot primi care să le amintească de ce și cum să își ia medicamentele. Odată cu înțelegerea acestor probleme, pacienții vor fi mai liniștiți și vor respecta prescripția medicului, vindecând sau ținând sub control patologia cronică.

Medicina este o profesie ce a descins direct din vechii vraci, tămăduitori și oameni ce testau diferite plante și terapii pentru a încerca să își ajute semenii să-și vindece rănile care de foarte multe ori erau fatale. Acest domeniu a evoluat și, pe parcurs, medicii au început să primească din ce în ce mai multă încredere și atenție. Inițial oamenii cu stare primeau medicul acasă, chemându-l de fiecare dată când aveau nevoie. Atât procesul diagnostic, investigațiile cât și tratamentul ulterior erau făcute la domiciliul pacientului. Spitalele și maternitățile erau spații construite pentru oamenii săraci, unde medicul era văzut ca o zeitate. Acest lucru a permis avansul medicinei de-a lungul istoriei deoarece medicii aveau ocazia să testeze leacurile, să verifice și să facă studii pe baza rezultatelor deoarece oamenii dintr-o pătură socială de jos se îmbolnăveau mai des și puteau fi tratați și observați în spital. Cu toate că medicii erau puțini, timpul petrecut cu pacientul era mai mare deoarece, neavând foarte multe informații, medicul  trebuia să stea efectiv la patul pacientului pentru a observa orice mică schimbare care îl putea ajuta în demersul terapeutic. „Vizita„ și ”contravizita” sunt două evenimente importante din ziua de lucru a unui medic, fiind rezervate observării schimbărilor ce se petrec cu pacienții.

Din nefericire, la un moment dat chiar și medicina a devenit o afacere profitabilă. Ca orice domeniu unde apar antreprenori și totul trebuie eficientizat spre a consuma cât mai puține resurse și a crea profit, și în cadrul spitalelor și a consultațiilor timpul a devenit cea mai prețioasă și scumpă resursă. Pornind de la un trecut în care medicul efectiv stătea la patul pacientului, având foarte puțini pacienți de care se ocupa, am ajuns la un cadru unde medicul abia are timp să vadă pacientul de două ori pe zi. Afluxul mare de pacienți alături de regulile impuse de spitale au denaturat procesul de ”consult medical”. Cu toate că în cărțile de specialitate se recomandă ca medicul să petreacă în medie o oră cu pacientul, să îl asculte, să îl înțeleagă, să creeze o relație care ii permite acestuia să se deschidă cu adevărat, în acest moment medicul petrece nu mai mult de 20 de minute cu un pacient. Situația este tragică pe tot mapamondul, fiind cu adevărat impresionantă în India unde medicul trebuie să petreacă doar 2 minute cu fiecare pacient.

Aici se adaugă și partea de investigații medicale care, cel puțin în ultimul secol, a cunoscut cu adevărat o evoluție impresionantă. Dacă inițial diagnosticul se făcea pe baza unui examen clinic efectuat de un medic și atât, acum pacienții sunt trimiși și trecuți prin multe mâini pornind de la studenți, rezidenți, diferiți specialiști și profesori. Diagnosticul se face pe baza unor investigații clinice, biologice și imagistice. Pacienții sunt numeroși și investigațiile trebuie efectuate rapid.

În concluzie, observăm cum consultul medical tradițional începe să fie din ce în ce mai greu de efectuat. Din acest motiv, trebuie să găsim noi metode prin care pacienții pot accesa medici, investigații și diagnostice potrivite fără a pierde timp pe la ușile cabinetelor medicale. Acest lucru va fi posibil în viitor prin intermediul tehnologizării mediului medical prin care cel mai probabil vom ajunge să fim diagnosticați din confortul propriei locuințe, tocmai ca în vremurile de demult.

Tehnologia a transformat ireversibil modul cum ne trăim viețile. Inevitabil va continua să facă acest lucru având în vedere avântul pe care l-a luat și numărul din ce în ce mai mare de inovații ce apar în fiecare an. În medicină situația este aceeași, ne îndreptâm inevitabil către informatizarea nu doar a procesului de diagnostic ci și în ceea ce privește tratamentul. Toate subdomeniile medicale devin din ce în ce mai interesate în folosirea instrumentelor digitale pentru a gestiona obiectul preocupării lor. În ceea ce privește Farmacologia, aceste inovații au început deja să apară, pornind de la aplicațiile ce ajută pacienții să își ia medicamentele corect și la timp, până la noile medicamente moderne, mai specifice și cu mai puține efecte adverse.

(more…)

February 16, 2018

Viitorul în medicină

 

Medicina este poate domeniul în care noile tehnologii au cel mai mare impact. Inovații se fac în fiecare zi, totul se modernizează, se modifică și se îmbunătățește cu ajutorul lor. Poate cel mai afectat în tot acest proces este pacientul. Ca orice revoluție, și aceasta revoluție tehnologică are avantajele și dezavantajele ei. Mai nou, Inteligența Artificială își face loc în domeniul medical, astfel încet, încet totul se transformă și medicina așa cum o știm momentan va dispărea treptat. Medicii vor fi înlocuiți de computere și vor deveni simpli consultanți.

Tendința spre standardizare a medicinii a apărut cu puțin timp în urmă și se reflectă sub formă de ghiduri mai ales pe partea medicală. Pacientul vine, își spune simptomele și în funcție de acestea și de valorile găsite la investigațiile clinice medicul clasează boala pacientului după cum dictează ghidul. În 10-20 de ani medicul va fi înlocuit de roboți care vor automatiza acest proces. Fiecare pacient va beneficia de toate analizele specifice la intrarea în spital și va fi consultat de un ecran unde își va introduce simptomele, va avea deja rezultatele analizelor disponibile pe serverul general al spitalului și aparatul pur și simplu îl va încadra în clasa corespunzătoare stadiului bolii, prescriindu-i astfel și medicamentele necesare. La reapariția sau agravarea simptomelor procesul va fi reluat iar aparatul va adjusta tratamentul în funcție de modificările clinice și paraclinice.

În ceea ce privește partea chirurgicală, pacienții suspecți de o astfel de patologie în urma unui screening fizic general trecut prin algoritmii Inteligenței Artificiale vor beneficia de operații robotice de înaltă calitate în care IA va compara anatomia pacientului cu matrițe existente în sistem și va decide singur ce este diferit și cum să restabilească echilibrul, secționând și suturând cu o precizie mult mai mare decât orice chirurg uman. Insuficiența de organe va fi tratata prin transplantarea organelor crescute în laborator sau chiar create de la zero cu ajutorul imprimantelor 3D.

Se pare că în sectorul gineco-obstetric lucrurile avansează deja foarte rapid. Suntem deja martori la inventarea uterului articifial în care embrionii sunt crescuți în condiții foarte asemănătoare uterului matern prin controlul strict al condițiilor astfel încât să imite perfect o sarcină normală. În plus, de curând a avut loc primul transplant uterin cu succes din lumeși prima sarcină dusă la termen în cadrul unui uter transplantat. Viitorul arată foarte bine deoarece, pe lângă acestea, fertilizarea in vitro a făcut posibila apariția sarcinilor în cadrul cuplurilor care altfel nu ar fi avut nicio șansă. În 10-20 de ani copiii vor fi concepuți în laborator și crescuți în utere artificiale având absolut aceleași rezultate ca și sarcinile fiziologice.

Tehnologia CRISPR care permite modificarea genetică după cum dorim va face ca majoritatea bolilor gentice să dispară. Vom avea algoritmi de identificare și anulare a diferențelor genetice astfel încât, cel puțin din acest punct de vedere, copiii se vor naște perfect sănătoși. De asemena, CRISPR poate controla chiar și genele ce țin de aspectul fizic al embrionilor astfel încât defectele fizice vor fi anulate încă dinainte de concepție.

Tehnologia acaparează încet, încet mai toate aspectele vieții noastre, iar secolul 21 a venit cu multe inovații menite să ne ajute să rezolvăm problemele multiple cu care ne confruntăm și să ne facă viețile mai ușoare și mai frumoase. În cadrul medicinii moderne situația este aceeași. Tehnologia preia din ce în ce mai multe responsabilități ale personalului medical și prevedem pe viitor o îngrijire mai mult tehnologizată a pacientului în cadrul sistemelor de sănătate.

 

Virtual doctor explains intravenous injection technique to middle aged bearded man in the office. She points out his fist should be clenched. Horizontal shot.

Primii pași au fost deja făcuți, schimbările se pot observa în majoritatea spitalelor lumii și nu numai, căci odată cu apariția smartphone-urilor pe care le avem ”legate” de corp cercetătorii au încercat să găsească noi metode prin care aceste dispozitive pot fi folosite pentru a măsura funcțiile vitale și pentru a controla sănătatea utilizatorilor. Printre tehnologiile utilizate deja și care s-au dovedit utile putem enumera:

1.Aplicațiile de pe smartphone – fie că vorbim despre aplicațiile care măsoară performanțele sportive sau cele care ajută pacienții să își reamintească cum și când să ia medicamentele, aceste mici instrumente și-au dovedit utilitatea încă de câțiva ani. Se încearcă introducerea lor pe o scară mult mai largă în special la nivelul populației în vârstă, care de multe ori este atehnică dar care are poate cea mai mare nevoie de această inovație.

2. Tehnologie de monitorizare la purtător – aceste inovații ușurează viețile pacienților deoarece monitorizează constant și în timp real anumite funcții vitale, în acest fel facilitând controlul lor medicamentos.

3. Surse online de informare – în această categorie intră chiar și grupurile de pacienți cu patologii comune, dovedite ca fiind utile pentru schimbul de informații și creșterea moralului celor cu boli grave sau inurabile.

4. Programarea online – un instrument deosebit de util pentru pacienții care doresc să vadă un medic dar nu sunt siguri de programul lor. Evident, nu se aplică situațiilor de urgență.

5. Consultații prin e-mail – comunicarea continuă cu medicul este o sursă de liniște pentru toți pacienții, nu doar pentru cei anxioși. De cele mai multe ori aceștia se confruntă cu o curiozitate sau o problemă existentă doar în mintea lor, iar    suportul imediat al medicului îi poate liniști și poate scădea astfel numărul de pacienți care se prezintă la spital degeaba.

6. Triajul online – util pentru pacienții care nu știu cui să i se adreseze pentru problema lor.

7. Accesul online la analize – deși se consideră că accesul pacienților la analize poate fi o practică ce generează anxietăți inutile deoarece pacientul nu poate interpreta unele rezultate în context clinic precum un medic, simplul fapt că aceștia sunt ținuți la curent cu starea lor de sănătate și se pot autoevalua poate fi de mare ajutor.

În concluzie, tehnologiile viitorului au avantaje și dezavantaje. Scopul nostru este să maximizăm efectele pozitive și în același timp să le minimizăm pe cele negative deoarece, fie că vrem sau că nu vrem, tehnologia va fi din ce în ce mai prezentă în viețile noastre și vom fi mult mai câștigați dacă o integrăm cu folos decât dacă o respingem.

Asociația Americană a Alimentației și Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration), cea mai prestigioasă instituție americană pentru controlul acestor elemente, a recunoscut încă de la apariția aplicațiilor pe mobil că acestea sunt utile și reprezintă o parte integrantă din îngrijirea pacienților în viitor. Din acest motiv această instituție acceptă candidaturi pentru 20 de aplicații medicale și de sănătate în fiecare an pe care le controlează, le testează ca mai apoi să le valideze sau nu, în funcție de rezultate. Printre aplicațiile validate în ultimul timp se numără câteva care reprezintă cu adevărat o inovație în domeniul medical:

 1. Mobile MIM – prima aplicație medicală inclusă în magazinul iTunes, aceasta reprezintă o cale de comunicare între medici prin care aceștia pot încărca orice analize imagistice și se pot consulta cu colegii, facilitând astfel transmisiunea de informații între specialiști.
 2. Mobile MIM – prima aplicație medicală inclusă în magazinul iTunes, aceasta reprezintă o cale de comunicare între medici prin care aceștia pot încărca orice analize imagistice și se pot consulta cu colegii, facilitând astfel transmisiunea de informații între specialiști.
 3. AirStrip ONE – o aplicație integrată pe smartphone-ul sau tableta medicilor prin care aceștia pot vedea în timp real toate datele unui pacient. În cadrul informațiilor ce pot fi accesate se numără alergiile, semnele vitale, medicația, imagistica și rezultatele de laborator. În acest fel deciziile medicale se vor lua mai rapid și mai ușor.
 4. AlliveCor – această aplicație alături de un device ce se atașează smartphone-ului îl transformă pe acesta într-un electrocardiograf la purtător. Pentru obține o electrocardiogramă în timp real tot ce trebuie să facă utilizatorul este să preseze aparatul pe piept, în apropierea inimii. Această aplicație este foarte apreciată datorită capacității sale de a detecta anomalii de ritm cardiac încă din stadiile incipiente.
 5. Adaptorul Welch Alyn iExaminer și oftalmoscopul – aplicația și dispozitivul care se atașează smartphone-ului permit medicului să diagnosticheze ușor oriunde afecțiuni precum glaucom sau dezlipirea retiniană, ambele fiind urgențe oftalmologice. Aplicația permite de asemenea stocarea sau trimiterea imaginilor altor specialiști.
 6. Lumify – ecograful portabil care permite efectuarea de ecografii pe care medicul le poate interpreta chiar pe ecranul smartphone-ului din dotare.
 7. Gauss Pixel App – poate cea mai spectaculoasă aplicație validată, aceasta permite profesioniștilor din sănătate să evalueze pierderile de sânge din cadrul unei operații prin simpla fotografiere a bureților îmbibați cu sânge. De obicei acest proces este aproximat de asistentele medicale, dar fără posibilitatea de a obține aceleași rezultate apropiate de adevăr cum oferă această aplicație.

După cum observați lucrurile se mișcă într-o direcție predictibilă dar în același timp de multe ori surpinzătoare. Dispunem momentan de resurse pentru a crea aplicații ce ne vor ușura accesul nu doar la informație de calitate, la medici din ce în ce mai pricepuți, dar și la analize în timp real pe care le putem face în confortul propriei locuințe. Aplicațiile pe mobil reprezintă o revoluție în cadrul domeniului medical și vor schimba pentru totdeauna îngrijirea pacienților, făcându-i pe aceștia mult mai implicați în procesul de prevenție, investigare, depistare și tratare a bolilor.

Odată cu evoluția tehnologică în domeniul medical este inutil să amânăm la nesfârșit discuția despre cum va arăta pacientul viitorului. Fiecare avem o părere, temeri și convingeri personale mai puțin sau mai mult avizate. În urma temerilor și a discuțiilor generate la nivel mondial au apărut câteva mituri despre pacientul digital, mai mult sau mai puțin corecte, care trebuiesc confirmate sau demontate în funcție de caz pentru a fi siguri că omul obișnuit din populația generală înțelege ce se va întâmpla cu el în eventualitatea în care are nevoie de îngrijiri medicale la un moment dat în cursul vieții. Discutarea validității miturilor a fost făcută cu ajutorul sondajelor de opinie pentru a avea o imagine cât mai reală asupra părerilor consumatorilor.

 1. Oamenii nu își doresc să folosească tehnologia pentru serviciile de sănătate – contrar opiniei unor lideri din domeniul medical, se pare că pacienții își doresc integrarea serviciilor digitale în îngrijirea lor mai des decât doar în situațiile specifice. Aceștia consideră serviciile digitale utile atâta timp cât se mulează pe nevoile lor și aduc un plus de calitate serviciului medical pentru care sunt utilizate.
 2. Doar cei tineri își doresc să utilizeze tehnologia – din nou, contrar opiniei populare, se pare că cetățeni din toate categoriile de vârstă sunt mai mult decât doritori să beneficieze de servicii digitale în cadrul serviciilor de sănătate. Chiar dacă motivele pentru care își doresc acest lucru pot fi diferite, atît tinerii cât și bătrânii își doresc servicii digitale în aceeași măsură.
 3. Sănătatea pe smartphone schimbă fața medicinei – nu ne dorim să mergem atât de departe încât să spunem că au schimbat fața medicinei, dar aplicațiile de pe smartphone au din ce în ce mai multă popularitate și ajută în special cu monitorizarea funcțiilor vitale sau a condiției fizice a pacienților, astfel ajutând medicul să contorizeze anumiți parametri pe o perioadă mai lungă de timp, ceea ce ar fi imposibil de făcut în afara medicului spitalicesc fără aceste aplicații.
 4. Pacienții vor servicii și aplicații inovative – suprinzător acest lucru nu este adevărat, pacienții dorindu-și de la tehnologie lucruri simple și ușor de îndeplinit precum eficiență, un acces mai facil la informații și o persoană reală care să le poată răspunde întrebărilor în eventualitatea în care serviciul digital nu se ridică la nivelul dilemei pacientului. Cât de inovator este un serviciu digital pică pe locul 2 în opinia celor mai mulți consumatori.
 5. O platformă mare și cuprinzătoare este vitală pentru a oferi servicii de calitate – acest lucru este fals de cele mai multe ori căci pacienții nu au nevoie de multe informații și site-uri greu navigabile, ci de posibiltatea de a rezolva rapid nevoi precum o programare la medic sau găsirea specialistului potrivit problemei lor.

În concluzie, nu toate miturile pe care le auziți sunt adevărate. De cele mai multe ori viața ne surprinde și ne arată că majoritatea oamenilor își doresc simplitate și servicii medicale care să fie pe înțelesul lor. Majoritatea oamenilor din toate categoriile de vârstă declară că sunt dispuși să accepte invazia tehnologiei la nivelul serviciilor medicale atâta timp cât serviciile digitale aduc o creștere a calității în acest domeniu și facilitează un acces mai ușor la medic.